Για την Περιφέρεια Κρήτης η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας, η ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική μας παράδοση, αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή πλούτου, την οποία συνεχώς αναδεικνύουμε και διαφυλάσσουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που καθημερινά σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, έχουμε θέσει ως στόχο να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά τα ιδανικά της Κρήτης, όπως αυτά διαμορφώνονται στο πέρασμα των χρόνων. Να ενθαρρύνουμε τους νέους και τις νέες να ασχοληθούν με την τοπική ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό.

Επισημαίνουμε πως η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να υποστηρίζει τον πολιτισμό σε όλες του τις πτυχές μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων. Με σημαντικές παρεμβάσεις στον πολιτισμό προωθούμε τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ενδεικτικά σας αναφέρω τη δημιουργία των νέων αρχαιολογικών μουσείων στα Χανιά, στη Μεσαρά και στον Αγιο Νικόλαο. Πρόκειται για σημαντικά έργα που αναδεικνύουν τη θέση του νησιού στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

Την ίδια στιγμή, στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των αρχαίων πόλεων, όπως η Απτερα και η Ελεύθερνα. Προωθούμε σειρά μελετών για τη νέα εποχή στον πολιτισμό στην Κρήτη, όπως αυτή για την αποκατάσταση και επανάχρηση των Ενετικών Νεωρίων στα Χανιά ή και των κτιρίων στη Σπιναλόγκα. Επιπρόσθετα, με τη χρηματοδότηση καινοτόμων και ψηφιακών έργων, αναδεικνύουμε τον πολιτιστικό θησαυρό του νησιού, ενώ μέσα από τη διοργάνωση κορυφαίων καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων, καθιερώνουμε την Κρήτη ως πολιτιστική ναυαρχίδα. Η Περιφέρεια Κρήτης αγκαλιάζει και αναδεικνύει όλα αυτά που κάνουν το νησί μας ιδιαίτερο, αγαπητό, εξωστρεφές, και τελικά ισχυρό.

Τα τελευταία χρόνια η Κρήτη εισέρχεται με μεγάλη δυναμική στη νέα εποχή του πολιτισμού. Σπουδαία μουσεία διεθνούς εμβέλειας, ζωντανοί αρχαιολογικοί χώροι αλλά και δράσεις σύγχρονης δημιουργίας, επανακαθορίζουν την ταυτότητα του νησιού μας, που, λόγω μεγέθους, ιστορίας και αναπτυξιακής προοπτικής πρωταγωνιστεί ήδη και στον τομέα του πολιτισμού, σε εθνικό πλέον επίπεδο.

Η στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Κρήτης να κατευθύνει σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους, τόσο στα μνημεία όσο και στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία στην ενδοχώρα, επιβεβαιώνεται μέσα από πρωτοβουλίες, όπως η διασύνδεση των Περιοχών UNESCO Κρήτης και η δημιουργία ολοκληρωμένων μορφών βιωματικής ανακάλυψης του ενδογενούς φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της αυθεντικής Κρήτης.

Τα Λευκά Ορη, ο Ψηλορείτης, τα Αστερούσια, η Σητεία είναι ήδη αναγνωρισμένες περιοχές από τα προγράμματα της UNESCO, ενώ ακολουθεί σύντομα – ελπίζουμε – και η εγγραφή της διαδρομής των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων (Ζάκρος, Μάλια, Φαιστός, Κνωσός, Ζώμινθος, Κυδωνία) στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Επιπλέον, ολοκληρωμένα δίκτυα πεζοπορικών διαδρομών σε Χανιά, Ψηλορείτη, Αστερούσια και Σητεία έρχονται σταδιακά να διασυνδέσουν και να καταστήσουν προσβάσιμο στους επισκέπτες τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της ενδοχώρας.

Η Κρήτη παραμένει δημιουργικά ζωντανή και παραγωγική σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άνοιξης, του φθινοπώρου και του χειμώνα, η εμπειρία επαφής με τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μονοπάτια, τις εκδηλώσεις προσφέρει τις πιο δυνατές συγκινήσεις.

Ο πολιτισμός σήμερα συνεπάγεται την ενίσχυση της Δημοκρατίας, που συνδέεται άμεσα με την ευρύτερη θέαση της Ευρώπης ως τόπου ελευθερίας και ισότητας. Μέσα από τον πολιτισμό η Ευρώπη μπορεί να επανασυνδεθεί με τις ιδρυτικές της αρχές, διατηρώντας το πλούσιο και πολύτιμο για όλους μας κεκτημένο της.

Τονίζουμε, επίσης, πως το όραμά μας για την Κρήτη του 2030 θεμελιώνεται στον σχεδιασμό για την αειφορία  στον τουρισμό, για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος, που θα υπηρετεί τις αξίες ενός τόπου που σέβεται το παρελθόν του, συνεχίζοντας να εμπνέει και να γοητεύει τους επισκέπτες του και προπάντων διασφαλίζοντας ένα περιβάλλον ευημερίας για τους κατοίκους του.

Ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης είναι περιφερειάρχης Κρήτης.