Συνεχίζοντας την έντονη παρουσία του design που είχε ξεκινήσει ήδη από πέρυσι, καθώς και την ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα, η οποία επιβεβαιώνεται και από τη συνεργασία της με την Blue Cycle για δεύτερη συνεχή χρονιά (το πρόγραμμα γαλάζιας και κυκλικής oικονομίας που έχει ως σκοπό του την αξιοποίηση πλαστικών, τα οποία προέρχονται από την αλιευτική και τη ναυτιλιακή δραστηριότητα), η Art Athina 2024 ετοιμάζεται να υποδεχτεί και πάλι το φιλότεχνο κοινό της στον εκθεσιακό χώρο του Ζαππείου, αλλά και πέριξ αυτού, από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2024.
Το ιστορικό μάλιστα κτίριο, το οποίο για πέμπτη χρονιά θα γίνει ο τόπος φιλοξενίας της φουάρ, θα είναι κατά κάποιον τρόπο ένας από τους πρωταγωνιστές της εφετινής διοργάνωσης, καθώς για πρώτη φορά θα ενεργοποιηθούν αθέατες γωνιές του και θα αναδειχθούν τόσο ο ευρύτερος χώρος που περιβάλλει το μέγαρο, όσο και ο γειτονικός θερινός κινηματογράφος Αίγλη – ανάμεσα σε άλλα, περφόρμανς στα σκαλιά όπου μία καλλιτέχνις θα τραγουδά γνωστά τραγούδια με αλλαγμένους στίχους, παρέλαση στον περιβάλλοντα χώρο από περιβαλλοντικούς μετανάστες από το… μέλλον, ειδικές μεταμεσονύκτιες προβολές στην Αίγλη, κ.ά.
Μια ακόμη καινοτομία είναι η ειδική εφαρμογή της έκθεσης που θα τεθεί σε λειτουργία, σε συνεργασία με την Art Volt, την οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να κατεβάσει δωρεάν. Σε αυτήν θα δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να φωτογραφίσει όποιο έργο του αρέσει και αυτομάτως να βλέπει τα στοιχεία του – όνομα καλλιτέχνη, τίτλο, έτος δημιουργίας κ.λπ. – και παράλληλα αν θέλει να το αποθηκεύσει στο κινητό του, ώστε μετά το πέρας της φουάρ να έχει δημιουργήσει την προσωπική του πινακοθήκη. Θα μπορεί να ξαναβρεί τα στοιχεία του καλλιτέχνη, σε ποια γκαλερί εκθέτει και άλλες πληροφορίες.
Η Art Athina, η οποία διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) σε παραγωγή της εταιρείας BeBest και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αποτελεί το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα και όπως επισημαίνει η πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννα Γραμματοπούλου, αποτυπώνει τη συνολική εικόνα της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας: «Η παράλληλη παρουσία ελληνικών και ξένων αιθουσών τέχνης, καλλιτεχνών και φορέων αποτελεί μια μοναδική συγκυρία συνένωσης όλου του εικαστικού χώρου, προσφέροντας στους επισκέπτες την πιο ολοκληρωμένη εικόνα του. Ιστορικά έργα, σύγχρονες τάσεις, έργα από το εξωτερικό με παράλληλη παρουσία design, video, performance. Ολες οι μορφές και όλα τα είδη τέχνης είναι εκεί και δημιουργούν μια πολύπλευρη και συναρπαστική εικόνα της σύγχρονης εικαστικής τέχνης στην Ελλάδα».
«71 γκαλερί, 10 χώρες του εξωτερικού»
Οσο για την εφετινή διοργάνωση συγκεκριμένα η κυρία Γραμματοπούλου κάνει μια μικρή παρουσίαση του τι περιμένουμε από την 31η διοργάνωση της φουάρ και ποια θα είναι τα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος: «71 γκαλερί από την Ελλάδα και 10 χώρες του εξωτερικού παρουσιάζουν μια συνεπτυγμένη εκδοχή του εκθεσιακού τους προγράμματος. Ομιλίες με διακεκριμένους καλεσμένους και εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα όλα και για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, συμπληρώνουν την εμπειρία του επισκέπτη.
Κάθε χρόνο δίνουμε μεγάλη έμφαση στον σχεδιασμό ενός δυναμικού παράλληλου προγράμματος, δίνοντας βήμα σε νέους και καταξιωμένους επιμελητές με όραμα και φρέσκες ιδέες. Παράλληλα, στηρίζοντας τη νέα γενιά καθιερώσαμε το βραβείο για νέο καλλιτέχνη που διεξάγεται για τρίτη χρονιά σε συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Ακολουθώντας την επιταγή της εποχής, η Art Athina φέτος με μια σειρά δράσεων δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη».
Η εξωστρέφεια, όπως επισημαίνει ο Αντώνης Κούρκουλος, γενικός διευθυντής της Art Athina, είναι το εφετινό στοίχημα της φουάρ και αναλύει: «Από την ίδρυση του θεσμού το 1993 στον πυρήνα της Art Athina βρίσκονται τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης.
Η ταυτόχρονη παρουσία όλων των συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε αυτή την πενθήμερη γιορτή δημιουργεί μια εξαιρετική δυναμική ζυμώσεων και αλληλεπίδρασης, ειδικά όταν αυτή η συνύπαρξη ολοκληρώνεται από την προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών σε καθημερινή βάση. Ενα από τα βασικά φετινά στοιχήματα είναι η εξωστρέφεια, η προώθηση της έκθεσης στο εξωτερικό και η προσέλκυση κοινού ειδικού ενδιαφέροντος. Εχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό δίκτυο εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων, φιλοτέχνων και δημοσιογράφων, τους οποίους περιμένουμε με χαρά να υποδεχτούμε σε λίγες ημέρες στην Αθήνα».
Και εκείνος τονίζει την κεντρική θέση που έχουν τα θέματα της βιωσιμότητας, της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης, καθώς όπως λέει: «Πέρα από την εξωστρέφεια, η οποία ενδυναμώνει τις γκαλερί, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εσωστρέφειας ως διοργάνωση αναφορικά με το θέμα της περιβαλλοντικής συνείδησης. Με διάφορες μικρές αλλά σημαντικές χειρονομίες προσπαθούμε οι ίδιοι να γίνουμε πιο πράσινοι και ταυτόχρονα να εντάξουμε στην έκθεση διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης των επισκεπτών προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης φέτος είμαστε πολύ περήφανοι που ξεκινάμε τη συνεργασία με το Life is for All, φροντίζοντας ώστε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Art Athina να είναι προσβάσιμα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και νευροαναπτυξιακές ιδιαιτερότητες».
Με το βλέμμα στο μέλλον
Μια ιστορική, αλλά ταυτόχρονα σύγχρονη φουάρ είναι η Art Athina, η οποία φροντίζει να είναι πάντοτε επίκαιρη και να θέτει στόχους για το μέλλον. Ετσι, από τη νεοσύστατη θέση της διευθύντριας ανάπτυξης, η Μαριλένα Κουτσούκου μάς μιλάει για τα άμεσα και μακρινά σχέδιά της, τα οποία, όπως αναφέρει «επικεντρώνονται στην υποστήριξη της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής και στην ενίσχυση της παρουσίας της φουάρ στον διεθνή χάρτη των εικαστικών τεχνών. Βασική μου προτεραιότητα είναι η δημιουργία δυναμικών συνεργασιών με υποστηρικτές, από διάφορους τομείς, με τους οποίους έχουμε κοινή ματιά απέναντι στα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος μου είναι να εξασφαλίζω συνέργειες ώστε να διευρύνουμε το κοινό της Art Athina, προσκαλώντας το να ανακαλύψει και να βάλει την τέχνη στη ζωή του.
Επιπλέον, στοχεύω στην αναβάθμιση της ψηφιακής παρουσίας της Art Athina αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης με τους επισκέπτες. Τέλος, συνεχόμενο ζητούμενό μου είναι η εξωστρέφεια και η προσέλκυση κορυφαίων γκαλερί και φιλοτέχνων από το εξωτερικό. Οσον αφορά το πιο μακρινό μέλλον, το όραμά μου είναι να καταστήσουμε την Art Athina ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για την τέχνη και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη βιωσιμότητα και την κοινωνική διάστασή της. Στόχος μου είναι η Art Athina να γίνει ένας διεθνής θεσμός που συνεχώς προάγει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία της Ελλάδας, προωθεί την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας και εμπνέει νέους καλλιτέχνες».