Χάρη σε ένα σεμινάριο που έκανε στην Αθήνα με τον Μαξ Πόλακ ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την body music ο Σιμόνε Μοντζέλι. «Πήγα με την αίσθηση ότι θα ερχόμουν σε επαφή με κάτι για πρώτη φόρα και τελικά δεν ήταν έτσι. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που είχα από τα κρουστά μού ήταν πολύ χρήσιμες, ήταν σαν να μαθαίνω ένα καινούργιο όργανο, αλλά όχι από το μηδέν» εξηγεί με τα εντυπωσιακά καλά ελληνικά του. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ιταλία, μετρά ήδη 19 χρόνια διαβίωσης στη χώρα μας και εξερευνά την παραδοσιακή μουσική μας.
Στις παραστάσεις που κάνει με την ομάδα του, το πρότζεκτ που ονομάζεται Bodyterranean, δεν χρησιμοποιεί μουσικά όργανα. Αυτό είναι άλλωστε body music: το να παίζει ένας άνθρωπος μουσική χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα του, χωρίς κανένα αντικείμενο, χωρίς κάποιο μουσικό όργανο. Η φωνή φυσικά παίζει τον ρόλο της, όμως συνοδεύεται από τους ήχους του σώματος, αυτούς που μπορούμε να παραγάγουμε χτυπώντας με τα χέρια μας τα διάφορα σημεία του κορμιού μας.
Η καινούργια τους παραγωγή φέρει τον τίτλο «Bodyterranean 2.0» και θα παρουσιαστεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών (Αμφιθέατρο Ι. Δεσποτόπουλος). Στη μουσικοκινητική αυτή δράση θα ακουστούν κάποιες από τις πιο εκφραστικές φωνές του ελληνικού πενταγράμμου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μαρία Παπαγεωργίου και ο Γιάννης Χαρούλης. Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή: «Η παράσταση θολώνει τα όρια μεταξύ μουσικής, τραγουδιού, χορού και θεάτρου. Η μουσική παράδοση συναντά το σήμερα και μια ποιητική αφηγηματικότητα γεννιέται μέσα από την πολυρυθμία, τη μελωδία, την πολυφωνία, την κίνηση και τις καθηλωτικές ατμόσφαιρες».
Για τον Μοντζέλι η παράσταση αυτή θα είναι μια εξέλιξη αυτού που έχουν ήδη παρουσιάσει καθώς το εγχείρημα αυτό έχει ήδη αποτυπωθεί και με τη μορφή μουσικού άλμπουμ όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Αρετή Κετιμέ και ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος.
«Με τους τρεις προσκεκλημένους μας θα συμπράξουμε σε τραγούδια που έχουμε επιλέξει μαζί. Ο πυρήνας της παράστασης είναι το ρεπερτόριο που υπάρχει και στον δίσκο, θα πούμε όμως και κομμάτια από την Κάτω Ιταλία. Στην ομάδα είναι η Λήδα Δουμουλιάκα, χορογράφος και χορεύτρια, η Σίσσυ Πιντέλα, χορογράφος αφρικανικών χορών της Δυτικής Αφρικής και χορεύτρια, ο Φώτης Φωτόπουλος, που εκτός από μουσικός είναι και performer, η Ναταλία Λαμπαδάκη και ο Μιχάλης Κωτσόγιαννης, που είναι πιο πολύ μουσικοί και έχουν στην ομάδα περισσότερο φωνητικό ρόλο. Ολοι βέβαια συμμετέχουν σε όλα, και στον ρυθμό και στα κρουστά με το σώμα και στα φωνητικά».
Αναρωτιέμαι τι τον γοητεύει τόσο στα μουσικά έργα της ελληνικής ή μεσογειακής εν γένει παράδοσης: «Βρίσκω ότι υπάρχει εκεί μια πρωτογενής ανάγκη για έκφραση και πολλές φορές δεν το βλέπω αυτό στα έργα που έχουν γεννηθεί μέσα στο πλαίσιο της μουσικής βιομηχανίας, που έχουν κατασκευαστεί σαν προϊόντα. Νομίζω ότι προκύπτει κάτι πολύ αγνό και πολύ δυνατό από την έλλειψη αυτής της εμπορικής χρήσης. Πηγαίο γέννημα μιας κοινότητας, αυτό θεωρώ ότι είναι η τέχνη».
Οσον αφορά τα τρία μεγάλα ονόματα που θα συμμετάσχουν στο «Bodyterranean 2.0», «τους διαλέξαμε με βάση αυτό που αντιπροσωπεύει ο καθένας και είμαι πολύ χαρούμενος για τη συμμετοχή τους. Η Δήμητρα Γαλάνη είναι μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, για μένα που δεν είμαι Ελληνας αλλά ζω αρκετά χρόνια εδώ και έχω πιάσει τον παλμό των προσωπικοτήτων την έχω τοποθετήσει πολύ ψηλά, οι φωνητικές της ικανότητες είναι εκπληκτικές, όμως με κέρδισε και ως άνθρωπος και χάρηκα πολύ με την αμεσότητα, τον αυθορμητισμό και την άνεσή της στο πλαίσιο της συνεργασίας. Εχει νεανικό ενθουσιασμό για τη μουσική. Οταν την πήρα να της κάνω την πρόταση να είναι μαζί μας ένιωσα από την αντίδρασή της σαν να προτείνω σε έναν έφηβο να φτιάξει μια νέα μπάντα, το βρήκα συγκινητικό αυτό.
Με τον Γιάννη στο πρώτο ραντεβού μιλήσαμε τρεισήμισι ώρες, γνώρισα έναν άνθρωπο με τον οποίο έχουμε πολλά κοινά και με μεγάλη διάθεση να συνδεθεί χωρίς τουπέ και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Στις πρόβες περνάμε πολύ ωραία. Αυτοί οι καλλιτέχνες έχουν αποφασίσει να κάνουν κάτι δύσκολο για εκείνους αλλά έχουν δείξει μεγάλη προθυμία. Η Μαρία πιστεύω ότι θα σας εκπλήξει – δεν θέλω να κάνω σπόιλερ αλλά θα συμμετέχει πολύ ενεργά στο όλο εγχείρημα. Προσθέτει αυτή τη ζεστή και πολύ ιδιαίτερη φωνή και την ερμηνεία της και έχει ενσωματωθεί στην ομάδα – κάτι που μου φαίνεται πολύ όμορφο».