Παντελής Βούλγαρης στο ΒΗΜΑ: Το παρελθόν και το μέλλον του Φεστιβάλ Άνδρου

Η γιορτή πολιτισμού στο νησί των Κυκλάδων κλείνει εφέτος μία δεκαετία και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Παντελής Βούλγαρης μιλάει για το τότε και το τώρα

«Δέκα χρόνια Φεστιβάλ, δέκα Αύγουστοι με παραστάσεις, συναυλίες και προβολές στο Πέτρινο Θέατρο. Στο μυαλό μου το Φεστιβάλ της Aνδρου έχει ρίζες που φτάνουν στο 1992.

Σε μια βραδιά με πολύ κρύο. Θυμάμαι να κατεβαίνει κόσμος κουκουλωμένος με παλτά και με έναν φακό στο χέρι τον σκοτεινό, κεντρικό δρόμο και να έρχεται στο χειμερινό Δημοτικό Θέατρο της Χώρας για μια βραδιά ποίησης με θέμα τον έρωτα.

Την είχαμε στήσει μια παρέα τότε, εποχές που οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ήταν σπάνιες. Αλησμόνητη βραδιά. Ιδίως οι οικογένειες από τα ορεινά χωριά και από τους μακρινούς οικισμούς, έδιναν μια αίσθηση ιερότητας, έφτιαχναν μια μοναδική ατμόσφαιρα, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα στην αίθουσα.

Λιτή σκηνογραφία, δύο κλαδιά ανθισμένης αμυγδαλιάς, έξι βιεννέζικες καρέκλες από το σπίτι της Μαρίνας Καραγάτση. Υπέροχη στίχοι, υπέροχοι ηθοποιοί στην ανάγνωση, οι φίλοι Εύα Κοταμανίδου, Ειρήνη Ιγγλέση, Σταύρος Παράβας, Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Καταλειφός, Δημήτρης Τάρλοου. Και στο πιάνο ο πολύ νεαρός τότε Φοίβος Δεληβοριάς.

Το 2015, όταν σχεδιάζαμε το 1ο Φεστιβάλ, θυμόμουν τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες εκείνης της εμπειρίας και ευχόμουν να πετύχουμε και πάλι αυθεντικές βραδιές υψηλής ποιότητας με ερμηνείες, νότες, εικόνες και ανάσες σημαντικών και αγαπημένων καλλιτεχνών.

Ετσι επιμένουμε, αυτό προσπαθούμε επί δέκα χρόνια». Mε αυτά τα λόγια περιγράφει στο ΒΗΜΑ ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης τη γέννηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδρου, στου οποίου το τιμόνι βρέθηκε από την πρώτη στιγμή.

Η σχέση του ίδιου άλλωστε με το κυκλαδίτικο νησί είναι απόλυτα βιωματική. Πριν 35 χρόνια βρέθηκε για πρώτη φορά εκεί, μια Καθαρά Δευτέρα, και δέθηκε για τα καλά. Και ύστερα, όταν ένα πρωί στα Εξάρχεια δέχθηκε την πρόταση να γίνει καλλιτεχνικός διευθυντής ενός φεστιβάλ που μόλις γεννιόταν σε αυτόν τον τόπο, δεν μπορούσε να αρνηθεί.

«Εδώ και 35 χρόνια, χειμώνες και καλοκαίρια, αγαπώ το νησί όλο και πιο πολύ, όλο και πιο βαθιά, για λόγους προφανείς, οι ενδιαφέροντες άνθρωποι, η σπουδαία ναυτική ιστορία, αλλά και παράξενους και μυστήριους, αυτούς που λαχταρά και ορίζει η καρδιά.

Αχ, λέω, υπάρχουν μερικές ρεματιές, μερικά ξωκκλήσια, κάτι ξερολιθιές και κυπαρισσοσειρές και βραχότοποι που δεν κατάφερα να δω από κοντά. Αχ, λέω και φέτος, στα 10 χρόνια του Φεστιβάλ.

Μας ξέφυγαν μερικές παραστάσεις και κάποια μουσικά σχήματα που ήταν αδύνατο να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα τα εννέα προηγούμενα χρόνια. Αλλά πώς να μη νιώθω ευγνωμοσύνη με τόσους πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες που τίμησαν το πέτρινο θέατρο, που μας πρόσφεραν υπέροχα κείμενα, μελωδίες, συναισθήματα για να παίρνουμε ανάσες και να ξεδίνουμε από την πίεση και την τρεχάλα της καθημερινότητας και για να στοχαζόμαστε πιο σοβαρά, πιο ουσιαστικά τα της ανθρώπινης περιπέτειας» διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο σημείωμά του για την επέτειο αυτή των δέκα ετών.

Η γέννηση ενός φεστιβάλ

Ολα ξεκίνησαν το 2014, όταν άρχισε να χτίζεται το Ανοιχτό Θέατρο – αποτελεί το επίκεντρο του Φεστιβάλ –, του οποίου εμπνευστής και χρηματοδότης είναι ο Αλκιβιάδης Τάττος. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία του ουσιαστικά άρχισαν το 2008 και χρειάστηκαν έξι χρόνια συνεχούς αγώνα για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες οικοδόμησης, τον Ιούλιο του 2014, σε ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Ανδρου.

Το θέατρο ολοκληρώθηκε έναν χρόνο αργότερα, το 2015. Εχει χωρητικότητα 870 θέσεων και βρίσκεται στη Χώρα, ανάμεσα στο νεοκλασικό Δημαρχιακό Μέγαρο και το Λύκειο. Εχει κτιστεί σε μια ειδυλλιακή πλαγιά με φυσική κλίση.

«Ενα θέατρο που θα φαίνεται ότι βρίσκεται εκεί από πάντα». Αυτή ήταν η πρόταση των αρχιτεκτόνων Κυριακής Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου που ανέλαβαν να το υλοποιήσουν, ώστε σήμερα να αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο της Ανδρου. Και πράγματι τα κατάφεραν, με την ανοικτή σκηνή του, η οποία παραπέμπει στον κανόνα των κλασικών σκηνών, να εντυπωσιάζει.

Και σε αυτή τη σκηνή τα 10 αυτά χρόνια ανέβηκαν πάνω από 300 καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, η Μαρία Φαραντούρη, και έλαβαν χώρα περισσότερες από 150 εκδηλώσεις, τοποθετώντας την Ανδρο στο επίκεντρο του πολιτιστικού καλοκαιριού.

Το εφετινό πρόγραμμα

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ γίνεται από την ΑΜΚΕ «Φίλοι Φεστιβάλ Ανδρου» και με την υποστήριξη του Δήμου Ανδρου, αλλά και χορηγών, εθελοντών και εργαζομένων, Ανδριωτών ή μη.

Το εφετινό πρόγραμμα, που ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου με μία συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Μουσικού Συλλόγου Ανδρου (ΜΟΥΣΑ) με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, περιλαμβάνει σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κορυφαίων μουσικών και τραγουδιστών, μία παράσταση για παιδιά, κινηματογραφικές βραδιές υπό την επιμέλεια του Παντελή Βούλγαρη, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ανδρου, ενώ κλείνει με ένα ξεχωριστό μουσικό πάρτι την Κυριακή 25 Αυγούστου, όπου η Nalyssa Green και ο The Boy αποχαιρετούν το καλοκαίρι με ένα back to back DJset.

Στις 13 Αυγούστου έρχεται η συναυλία του Stavros Lantsias Quartet. Ο καταξιωμένος κύπριος πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας παρουσιάζει την τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «My Ennio Morricone», ένα παράθυρο στο σύμπαν του αγαπημένου συνθέτη Ενιο Μορικόνε, ο οποίος άλλαξε την έννοια της κινηματογραφικής μουσικής.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 17 Αυγούστου, τη σκυτάλη παίρνει η πολυσυζητημένη παράσταση «Μια άλλη Θήβα», μία από τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραγωγές των δύο τελευταίων ετών.

Το έργο του Σέρχιο Μπλάνκο σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με πρωταγωνιστές τον Θάνο Λέκκα και τον Δημήτρη Καπουράνη αποτελεί μια ελεγεία για την ανδρική ταυτότητα, την καταπίεση, τη βία και το έγκλημα, την τιμωρία και τις διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα και για τις ίδιες τις δημιουργικές διαδικασίες της τέχνης του θεάτρου.

Στις 19 Αυγούστου έρχεται η ώρα των μικρών φίλων του Φεστιβάλ με την παράσταση «ΝΤΟΡΕΜΙΡΕΔΕΣ», της καλλιτεχνικής ομάδας Κοπέρνικος, οι οποίοι μεταλλάσσουν διαρκώς τη σκηνή μετατρέποντάς την τη μία σε ένα θεατρικό πανδαιμόνιο και την άλλη σε μια πίστα για ξέφρενο τραγούδι και χορό.

Στις 21 Αυγούστου, η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Παρασκευάς Καρασούλος ανεβάζουν στη σκηνή τον Απόστολο Κίτσο, τον Παναγιώτη Λάμπουρα και τον Θοδωρή Νικολάου, σε ένα ανθολόγιο της στιχουργικής τους κατάθεσης στη σύγχρονη ελληνική δισκογραφία.

Τέλος, στις 23 Αυγούστου, μετά και την παρουσίασή τους στην Επίδαυρο, οι «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη, με πρωταγωνιστές τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τον Γιώργο Χρυσοστόμου, «προσγειώνονται» στην Ανδρο.

Επεται στις 25 Αυγούστου το μεγάλο ανοιχτό πάρτι, όπου η Nalyssa Green και ο The Boy πιάνουν το νήμα, για έναν αποχαιρετισμό σε αυτό το καλοκαίρι και μία υπόσχεση για το επόμενο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.