Το Carnegie Hall υποδέχεται την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων θα παρουσιάσει έργα Κλάιν, Σκαλκώτα και Μπερνστάιν στην αμερικανική μεγαλούπολη - Είναι η πρώτη φορά που ορχήστρα νέων εμφανίζεται στον συγκεκριμένο χώρο.

To βράδυ της περασμένης Δευτέρας στη Μαρίνα Φλοίσβου και στο Πλωτό Μουσείο «Νεράιδα» ο… καπετάνιος της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ), αρχιμουσικός (και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας) Διονύσης Γραμμένος, παρουσίασε (κυρίως) την εμφάνιση της ΕΛΣΟΝ στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στις 3 Νοεμβρίου.  Οπως σημείωσε, είναι η πρώτη φορά που Ορχήστρα Νέων θα εμφανισθεί στον συγκεκριμένο χώρο, και «αυτό καταδεικνύει το ταλέντο και τη δυναμική των νέων παιδιών» κατέληξε ο ίδιος.

Της συναυλίας στη Νέα Υόρκη θα προηγηθεί αυτή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 30 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση στο Stern Auditorium / Perelman Stage του Carnegie Hall φιλοξενείται από το The Hellenic Initiative – Ελληνική Πρωτοβουλία, με την αρωγή αμερικανών και ελλήνων υποστηρικτών.

Στο ντεμπούτο της η ΕΛΣΟΝ θα παρουσιάσει το έργο «Rewind» της βρετανής, προτεινόμενης για βραβείο Grammy, συνθέτριας Aννα Κλάιν, η οποία χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό «Bachtrack» ως μία εκ των δέκα πιο δημοφιλών σύγχρονων συνθετών στον κόσμο. Επιλογή από τους «Ελληνικούς Χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα, οι οποίοι μάλιστα έκαναν την αμερικανική τους πρεμιέρα στο Carnegie Hall ακριβώς 70 χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 1954, με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης υπό τον Δημήτρη Μητρόπουλο και, τέλος, τους δημοφιλείς «Συμφωνικούς Χορούς» του Λέοναρντ Μπερνστάιν, βασισμένους σε θέματα από το μιούζικαλ «West Side Story». Η σύνθεση αποτελεί μια μεταφορά του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ στα μέσα του 20ού αιώνα, με τη δράση του να εκτυλίσσεται στις λαϊκές, πολυφυλετικές γειτονιές της Νέας Υόρκης (το ίδιο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Η ΕΛΣΟΝ αποτελεί Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Ορχηστρών Νέων (European Federation of National Youth Orchestras). Κατά τα επτά χρόνια της παρουσίας της, πάνω από 300 νέοι μουσικοί από 46 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν επιλεγεί για να λάβουν μέρος στις συναυλίες και τις εκπαιδευτικές δράσεις της.

Το έργο της ΕΛΣΟΝ υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο είναι και ο ιδρυτικός δωρητής της, τη Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Πολιτισμού, την Τράπεζα της Ελλάδος, την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, το Ιδρυμα Μποδοσάκη, το The Hellenic Initiative και το εύρος των ιδιωτών και εταιρικών υποστηρικτών του, καθώς και από την Aegean Airlines, ως επίσημο χορηγό αερομεταφορών.

Το Πλωτό Μουσείο «Νεράιδα» αποτελεί ένα ιδιαίτερο μουσειακό κέλυφος εντός του οποίου στεγάζονται δύο κεντρικές αφηγήσεις. Η επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, από τη γέννησή του το 1910 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε και αποσύρθηκε από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Και η ιστορία του πλοίου από τη ναυπήγησή του το 1939 έως την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του το 2010.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.