Οι όμορφες ημέρες ξεκινούν ηλιόλουστες, ζεστές, μέσα στο φθινόπωρο. Ο Νοέμβριος κάποτε ήταν μαζί με τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο οι πιο ψυχροί μήνες του χρόνου. Τώρα η θερμοκρασία είναι υψηλή, ο κόσμος κυκλοφορεί με κοντομάνικα… σκουντουφλώντας στα πεσμένα χρυσοκόκκινα φύλλα των δέντρων. Φίλοι οι οποίοι έχουν πάντα μία… περίεργη διάθεση έλεγαν ότι τα μόνα πλέον που τους θυμίζουν ότι έρχεται χειμώνας είναι κάποια έργα του Βαν Γκογκ με βάζα γεμάτα χρυσάνθεμα ή εξοχικά τοπία, «τυλιγμένα» στο φθινοπωρινό φως.
Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τα πάντα. Τέτοια εποχή οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως π.χ. το Παρίσι. Το Παρίσι της υψηλής τέχνης, των εκπληκτικών μουσείων, της μόδας και της γαστρονομίας. Σκέφτομαι ότι το έργο «Εναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ είναι ό,τι ωραιότερο μπορείς να δεις στο Musee d’Orsay, στην Πόλη του Φωτός.
Στο Μουσείο Ορσέ, από τα πλέον εξαιρετικά όσον αφορά τον πλούτο και την αξία των εκθεμάτων στη γαλλική πρωτεύουσα, φιλοξενούνται μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 έργα του διάσημου σκωτσέζου ζωγράφου Πίτερ Ντόιγκ. Ο εικαστικός μέσα από την έκθεσή του στο δημοφιλές αυτό μουσείο το οποίο γνωρίζουν αρκετοί Ελληνες επιθυμεί να φέρει σε «επαφή» τα έργα του με δημιουργούς του 19ου αιώνα. Στο Ορσέ έχουν φιλοξενηθεί επίσης έργα της Μαρίνας Καρέλλα, η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια μόνιμη κάτοικος Παρισίων. Τι άλλο θα μπορούσες να δεις το φθινόπωρο στο Παρίσι;
Την έκθεση Rothko (πολυσυζητημένη) στο Foundation Louis Vuitton. Ενα μουσείο που έχει να κάνει με τη μόδα περισσότερο, η τέχνη όμως παίζει τον ρόλο της πάντα, είναι αυτό τους Yves Saint Laurent με τα υπέροχα ρούχα του μετρ να εκτίθενται με ευφάνταστο τρόπο. Μου έκανε πολύ καλή εντύπωση το εξαιρετικό πωλητήριο στο ισόγειο του μουσείου. Ενημερωμένο με πολύ καλές εκδόσεις (κάποιες αφορούν τον πολυτάραχο βίο του περίφημου Yves, ο οποίος εκτός από fashion designer υπήρξε και μεγάλος συλλέκτης μαζί με τον συνεργάτη του Πιερ Μπερζέ) και εντυπωσιακά άλμπουμ που έχουν να κάνουν με προσωπικότητες αλλά και την τέχνη και το design.
Στο Παρίσι πραγματοποιούνται επίσης πολύ σημαντικές δημοπρασίες, «κλέβοντας» πλέον από τη δόξα αυτών που γίνονταν στο Λονδίνο πριν από το Brexit. Αν και οι κορυφαίες συνεχίζουν να πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη. Αυτές που γίνονται στο Big Apple είναι και οι πλέον προσοδοφόρες. Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και οι άνθρωποι που κινούνται σε αυτήν… παίζουν το χρήμα σαν τα χρυσαφένια κομπολόγια που βρίσκουμε σε δημοφιλές μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας. Η τελευταία μεγάλη δημοπρασία στο Sotheby’s του εκπληκτικού έργου του Πάμπλο Πικάσο «Η γυναίκα με το ρολόι» απέφερε έσοδα 139,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Θέμα του η Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, ζωγράφος και η ίδια που αποτελούσε μία από τις πολλές ερωμένες του εκκεντρικού ισπανού ζωγράφου.