Τα διαδοχικά, υπερμεγέθη κεφάλια από «ανθρωπάκια» σε προφίλ δεσπόζουν στην κορυφή του λόφου της χώρας της Ιου, στη θέση «Τσουκαλαριά», και μοιάζουν να ατενίζουν το Αιγαίο. Πρόκειται για μια γλυπτική, αρχιτεκτονική λεπτομέρεια του Μουσείο που είναι αφιερωμένο στο έργο του Γιάννη Γαΐτη (1923-1984) και της συζύγου του Γαβριέλλας Σίμωσι (1926-1999), δύο καλλιτεχνών που άφησαν το αποτύπωμά τους στο κυκλαδίτικο νησί.

Είναι ένα happy ending ύστερα από 27(!) ολόκληρα χρόνια που βρισκόταν στα σκαριά και τα θυρανοίξιά του έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα με κάθε επισημότητα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, όπως βεβαίως και τον τοπικών παραγόντων – η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε χάρη στη σύμπραξη του Δήμου Ιητών, με δήμαρχο τον Γκίκα Γκίκα και της Λορέττας Γαΐτη, μοναδικής κληρονόμου των Γαΐτη και Σίμωσι.

Είναι εκείνη που οραματίστηκε και σχεδίασε αυτό το μουσείο (μαζί με τον Ζακ Σαρά) με τα δύο γειτονικά κτίρια, ένα για τον Γαΐτη και ένα για τη Σίμωσι, στο νησί που αγάπησαν οι γονείς της και το προτίμησαν έναντι των τόπων καταγωγής τους (η Τήνος για τον μεν, η Μήλος και η Εύβοια για τη δε) αφότου τους το σύστησε ο συγγραφέας και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Ζαν-Μαρί Ντρο.

Το Μουσείο καταφέρνει να αναδείξει το εύρος του έργου του Γαΐτη όχι μόνο επειδή παρουσιάζει εμβληματικά έργα στους δύο ορόφους του (το «Μπαλκόνι», «Η κηδεία», το «Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: το τέρμα») όπως και δείγματα από το πλούσιο ζωγραφικό του έργο αλλά και επειδή οι πρόσθετες οθόνες αφής και τα slide-shows προβάλλουν εικόνες από τη ζωή του και την ευρύτερη καλλιτεχνική πορεία του.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει όμως το κτίριο που είναι αφιερωμένο στην παραγνωρισμένη Σίμωσι με το αφοπλιστικά επίκαιρο έργο. Τα γλυπτά της, που φιλοτέχνησε σε μικρές διαστάσεις ελλείψει χώρου όσο ζούσε, παρουσιάζονται μεγεθυσμένα σε μνημειακές διαστάσεις. Το Μουσείο θα λειτουργεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ανοίξει ξανά την άνοιξη. Εμείς που το βλέπουμε από μακριά ευχόμαστε να είναι δημιουργικό και να καταφέρει να μακροημερεύσει.