Kournos Music Festival: Αγριοκούνελα μετά μουσικής στη Λήμνο

Η πανίδα και η κτηνοτροφική παράδοση της Λήμνου εμπνέουν τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην ευφάνταστη διοργάνωση Kournos Music Festival.

Ιδιαίτερος τόπος η Λήμνος. Νησί που ξεχωρίζει για το ανάγλυφο του τοπίου του με τους χαμηλούς λόφους και τις πεδιάδες, με τις παραλίες και τους αμμόλοφους.

Αλλά και για την έλξη και για την (ας την πούμε) μαγεία που ασκεί στον επισκέπτη της, όταν με έναν μεταφυσικό σχεδόν τρόπο τού επιβάλλει, όταν βρεθεί εκεί το καλοκαίρι, να απεκδυθεί όλα αυτά που τον απασχολούν, τον αγχώνουν και τον πελαγώνουν.

Να μείνει μόνος με τον εαυτό του. Να ηρεμήσει και να αναζητήσει ξανά την εσωτερική αρμονία, να γίνει και εκείνος ένα με τη λιτή αρμονία που, φτιαγμένη από άμμο, αέρα και θάλασσα, τον περιτριγυρίζει.

Ενας τόπος όπως αυτός είναι βεβαίως ιδανικός για να φιλοξενήσει μια διοργάνωση συναισθηματική και ευφάνταστη σαν το Kournos Music Festival που επιστρέφει εκεί για τέταρτη χρονιά, από τη 1η ως τις 19 Αυγούστου.

Με σημείο αναφοράς το συγκινητικής ομορφιάς και απλότητας τοπίο του νησιού, «το Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Ομάδας Μουσικού Θεάτρου Ραφή, ξεδιπλώνει το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμά του σε ξεχωριστά τοπόσημα της Λήμνου, από το μικροσκοπικό χωριό Φυσίνη, απάγκιο από τις επιδρομές των πειρατών τον 18ο αιώνα, μέχρι τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης στην περιοχή Καμίνια».

Θεματικός άξονας της εφετινής διοργάνωσης είναι τα ζώα, καθώς «όλες οι δράσεις του καλλιτεχνικού προγράμματος σχεδιάστηκαν ειδικά γύρω από την πλούσια πανίδα του νησιού, την τεράστια κτηνοτροφική του παράδοση, τον ορνιθολογικό του πλούτο, έναν πραγματικό θησαυρό βιοποικιλότητας», εγκαινιάζοντας παράλληλα τη συνεργασία με τo Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Ανθρωπο (MedINA). Αυτό είναι συνοπτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

«Aries/Oreino» 

Μουσική performance στη Μύρινα (1 Αυγούστου). Το πρόβατο Λήμνου «ή αλλιώς ορεινό Λήμνου, η ντόπια ποικιλία που πρόσφατα μπήκε στον κατάλογο αυτόχθονων φυλών, με τη μακρόχρονη ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του» εμπνέει τέσσερις δημιουργούς, τον δεξιοτέχνη της λύρας Σωκράτη Σινόπουλο, τη βιολίστρια (εξάρχουσα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) Κατερίνα Χατζηνικολάου, τη λυρική τραγουδίστρια και συνθέτιδα Κρίστια Μιχαήλ, που ζει και δημιουργεί στην Ολλανδία, και τον τσεμπαλίστα και performer Αλέξη Mαστιχιάδη.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας τους είναι «μια τολμηρή σύμπλευση που ενώνει ένα ετερόκλητο ρεπερτόριο από όλα τα μέρη του κόσμου και από διαφορετικές εποχές, έχοντας στον πυρήνα της την έρευνα των καλλιτεχνών για τα αγέρωχα λημνιακά αρνάκια».

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αργύρη Κουνάδη

Θερινό κινηματοθέατρο «Μαρούλα», Μύρινα (6 Αυγούστου). Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου θα προβληθεί ο «Ουρανός», η αντιπολεμική ταινία-σταθμός για τον ελληνικό κινηματογράφο του Τάκη Κανελλόπουλου.

Ο Αργύρης Κουνάδης είχε γράψει τη μουσική της. Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο, electronics) και ο Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), οι οποίοι πριν από την προβολή θα αυτοσχεδιάσουν πάνω στα μουσικά θέματα του κύκλου τραγουδιών του Αργύρη Κουνάδη «Σχέδια για ένα καλοκαίρι» (6 ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, για βαρύτονο και πιάνο, 1949).

«L’ ascension du Mont Ventoux / Lemnos»

Μουσικoεικαστική performance και κουκλοθέατρο στις Σαρδές (8 Αυγούστου). Ο Renaud Herbin, ένας διάσημος καλλιτέχνης του κουκλοθεάτρου, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει παράσταση η οποία εμπνέεται από την «Ανάβαση στο όρος Βεντού» του αναγεννησιακού ποιητή Πετράρχη, αλλά και από τους κτηνοτρόφους του νησιού κοντά στους οποίους έζησε για λίγο ο Herbin. Για την κατασκευή μέρους των σκηνικών ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τοπικά υλικά, ενώ συνεργάζεται με έλληνες μουσικούς και με τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Λήμνου.

«Cuniculus/Aγριοκούνελα»

Μουσικοχορευτική performance στη Φισίνη (10 Αυγούστου). Σε συνεργασία με τον Ομιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα».

Ο Αντώνης Βαής (χορογραφία – ερμηνεία) εμπνέεται από τα αγριοκούνελα του νησιού (τον πολυπληθέστερο πληθυσμό αγριοκούνελων σε όλη τη χώρα) για μια υπερρεαλιστική παράσταση σε μουσική των SEEDS. Δηλαδή του Μιχάλη Καλκάνη στα κοντραμπάσο, λούπες, electronics, πλήκτρα, και του Χρήστου Καλκάνη στο κλαρινέτο.

«Ο βασιλιάς βοσκός» του Γκλουκ

Πανελλήνια πρώτη της όπερας του σπουδαίου συνθέτη του μπαρόκ στον Κορνό (11 Αυγούστου). Το έργο, σε λιμπρέτο του Πιέτρο Μεταστάζιο, παίχτηκε για πρώτη φορά στις 8 Δεκεμβρίου 1756 στη Βιέννη.

Τώρα παρουσιάζεται «σε ένα αυθεντικά ποιμενικό περιβάλλον» σε διασκευή και ενορχήστρωση του συνθέτη και μαέστρου Ανδρέα Λεβισιανού, ο οποίος θα βρίσκεται επί σκηνής για να διευθύνει και να παίξει μουσική (modular synths) μαζί με τους Μιχάλη Καλκάνη (κοντραμπάσο, λούπες) και Χρήστο Καλκάνη (κλαρινέτο). Τραγουδούν η υψίφωνος Μυρτώ Μποκολίνη και η μεσόφωνος Χρυσάνθη Σπιτάδη.

«Τyto alba» της Ισμήνης Μπεκ σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης (19 Αυγούστου). Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Η συνθέτις και η γλύπτρια Ναταλία Μαντά, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Ανθρωπο (MedINA), «πέρασαν χρόνο στο νησί τον χειμώνα και την άνοιξη μελετώντας την τυτώ από την οικογένεια της κουκουβάγιας για τη δημιουργία μιας μουσικοεικαστικής καντάτας για αφηγητή, πιάνο και ηλεκτρικό πριόνι. Ο πληθυσμός τυτώ της Λήμνου θεωρείται από τους σημαντικότερους του Αιγαίου.

Το αποτέλεσμα των ερευνών και της έμπνευσής τους θα παρουσιαστεί το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου στην Πολιόχνη, έναν από τους σημαντικότερους νεολιθικούς οικισμούς του Αιγαίου.

Ο Γιάννης Αγγελάκας θα συμπράξει ως αφηγητής με τον πιανίστα Στέφανο Θωμόπουλο και τον μουσικό Νίκο Γιούσεφ. To «Τyto alba» της Ισμήνης Μπεκ «συνομιλεί με τον κύκλο «Μεσόγειος έρημος» του Γιώργου Κουμεντάκη, ενώ τα γλυπτά της Ναταλίας Μαντά συνδιαμορφώνουν τον χώρο ως αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής δραματουργίας». Ακολούθως το έργο θα εκδοθεί από το Φεστιβάλ με τα έσοδα από τις πωλήσεις να διατίθενται στην παιδική χορωδία του Δήμου Λήμνου.

INFO

Ολες οι δράσεις του Kournos Music Festival θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.