Σε μία από τις σημαντικότερες περιόδους του βρετανικού κινηματογράφου, τη δεκαετία του 1980, εστιάζει με το αφιέρωμα «This is England» το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας που εφέτος γιορτάζει τα 30ά γενέθλιά του. 13 ταινίες εκείνης της δεκαετίας, που έκαναν μεγάλη ή μικρότερη αίσθηση στην εποχή τους, θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες όπου διεξάγεται το φεστιβάλ.
Οι ταινίες αυτές είναι οι «Η δύναμη της σάρκας» (Bad Timing) του Νίκολας Ρεγκ, «Σιντ και Νάνσι» (Sid and Nancy) του Αλεξ Κοξ, «Η Ρίτα, η Σου και ο Μπομπ μαζί» (Rita, Sue and Bob Too) του Aλαν Κλαρκ, «Θα ‘θελα να ‘σουν εδώ» (Wish You Were Here) του Ντέιβιντ Λίλαντ, «Radio On» του Κρις Πετίτ, «Βρώμικο Σαββατοκύριακο» (The Long Good Friday) του Τζον Μακένζι, «Mona Lisa» του Νιλ Τζόρνταν, «Μακρινές φωνές, ασάλευτες ζωές» (Distant Voices, Still Lives) του Τέρενς Ντέιβις, «Babylon» του Φρανκ Ρόσο, «Μεγάλες ελπίδες» (High Hopes) του Μάικ Λι, «Το συμβόλαιο του σχεδιαστή» (The Draughtsman’s Contract) του Πίτερ Γκρίναγουεϊ, «Ο φίλος μου κι εγώ» (Withnail & I) του Μπρους Ρόμπινσον και «Ωραίο μου πλυντήριο» (My Beautiful Laundrette) του Στίβεν Φρίαρς.
Στις 4 Μαΐου 1979 οι Συντηρητικοί κέρδισαν τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, η Μάργκαρετ Θάτσερ γινόταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας και, όπως απεδείχθη, θα εξελισσόταν στην πιο διάσημη και καταλυτική πολιτικό του 20ού αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Το παράδοξο είναι ότι ενώ για την πλειοψηφία των Βρετανών η εποχή του «θατσερισμού» στην Αγγλία ταυτίζεται με μια αδυσώπητη περίοδο κοινωνικών ανισοτήτων, εξαθλίωσης των κατώτερων στρωμάτων, τεράστιων ποσοστών ανεργίας και έξαρσης ρατσιστικών-φασιστικών συμπεριφορών, για το σινεμά της εποχής η Θάτσερ στάθηκε ευεργετική.
Η ίδια ελάχιστα ενδιαφερόταν για τις τέχνες, οπότε στις μέρες της αρκετοί σκηνοθέτες της παλαιότερης «φρουράς» αναγκάστηκαν, ελλείψει επαρκών πόρων, να καταφύγουν στη διαφήμιση ή στην τηλεόραση για να επιβιώσουν. Ομως η βρετανική κινηματογραφία έζησε μια πορεία ανάπτυξης, στη διάρκεια της οποίας παρήχθησαν μερικές από τις καλύτερες ταινίες της.
«Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που θεωρούν τη δεκαετία του ’80 μια δεκαετία απολύτως συνυφασμένη με την πραγματικότητα που εγκαθίδρυσε η Θάτσερ, ως την τελευταία σπουδαία εποχή για το βρετανικό σινεμά», όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας κ. Λουκάς Κατσίκας. «Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο ότι όσο λιγόστευε η κρατική οικονομική στήριξη σε δημιουργούς, άλλο τόσο άνθιζε η ανεξάρτητη πρωτοβουλία και η σύσταση μικρών εταιρειών παραγωγής, οι οποίες εμπιστεύτηκαν άφοβα νέους και περιπετειώδεις σκηνοθέτες όπως ο Στίβεν Φρίαρς, ο Νιλ Τζόρνταν, ο Πίτερ Γκρίναγουεϊ κ.ά.».
Συνεπώς, με τις 13 αυτές ταινίες που προτείνει το φεστιβάλ – από τις οποίες όμως λείπει, δυστυχώς, μια του Κεν Λόουτς, του μεγαλύτερου εχθρού της Θάτσερ που όμως είχε παρουσιάσει και κινηματογραφικές ταινίες εκείνη τη δεκαετία, με τρανό παράδειγμα το «Ματιές και χαμόγελα» (1981) – το αφιέρωμα «This is England» είναι πολύτιμο για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του κινηματογράφου σε αίθουσα. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι όλες αυτές οι ταινίες είναι δύσκολο πια να έρθουν σε επαφή με το κοινό μέσω άλλων οδών (πλατφόρμες, τηλεόραση).
INFO Το 30ό Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας θα διεξαχθεί 2-14 Οκτωβρίου (Αστορ, Αστυ, Δαναός 1 & 2, Cinobo Οπερα 1 & 2, Γαλλικό Ινστιτούτο, Μέγαρο Μουσικής, Παλλάς).