Το παρελθόν αναβιώνει χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και μας εντυπωσιάζει για άλλη μια φορά με τις ποιότητές του: Η High Definition Tape Transfers κυκλοφορεί μία ακόμα live ηχογράφηση της Μαρίας Κάλλας, έχοντας επεξεργαστεί το υπάρχον υλικό με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Πρόκειται για συναυλία που δόθηκε στην Κοπεγχάγη στις 9 Ιουνίου 1963.
Διαβάστε επίσης: Ρεμπέτικο ταξίδι – Απ’ την Σμύρνη ως τον Πειραιά και την Αθήνα
Η κορυφαία υψίφωνος συνοδευόμενη από την Danish Radio Symphony και με μαέστρο τον σπουδαίο Ζορζ Πρετρ ερμηνεύει δημοφιλείς άριες από τις όπερες «Νόρμα», «Ναμπούκο», «Η Μποέμ», «Μαντάμα Μπατερφλάι» και «Τζιάνι Σκίκι».
Το CD περιλαμβάνει και bonus κομμάτια («Σεμίραμις» και «Σταχτοπούτα» του Ροσίνι και «Μανόν» και «Βέρθερο» του Μασνέ), από άλλη συναυλία που είχε δώσει η Κάλλας λίγες ημέρες νωρίτερα στο Théâtre des Champs-Élysées στο Παρίσι με την Orchester Philharmonique de Radio-Télévision Française, πάλι υπό τον Πρετρ. Πρόκειται, βεβαίως, για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πρόσφατες κυκλοφορίες στη δισκογραφία της κλασικής μουσικής. Δεν είναι όμως η μοναδική.
Τις τελευταίες εβδομάδες στις προθήκες των δισκοπωλείων και στα ηλεκτρονικά καταστήματα φιγουράρουν εξαιρετικές ηχογραφήσεις με όπερες, συμφωνικά έργα, ρεσιτάλ κ.λπ. και με τη συμμετοχή των κορυφαίων σολιστών των ημερών μας. Αυτές είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες.
Ο σερ και ο Μπρούκνερ
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σερ Σάιμον Ρατλ διευθύνει και ηχογραφεί τη Συμφωνία Νο 4 του Αντον Μπρούκνερ. Ωστόσο στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται ορισμένα αναθεωρημένα από τον συνθέτη μέρη του έργου καθώς και μέρη που ο Μπρούκνερ είχε απορρίψει. Αυτό κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το CD «Bruckner – Symphony No 4 – Sir Simon Rattle» που κυκλοφορεί από την LSO.
Η ανάγνωση ενός μεγάλου μαέστρου πάνω στο έργο ενός μεγάλου συνθέτη έχει εξάλλου πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και δίνει υλικό για σκέψη και συζήτηση. Πρόκειται για live ηχογράφηση του 2021. Ο Ρατλ διευθύνει τη London Symphony Orchestra.
Ρομαντικό ταξίδι
«Πώς θα ήταν η ανθρώπινη ζωή», αναρωτιέται η Λίζα Μπατιασβίλι, «αν δεν μπορούσαμε να μοιραστούμε με κανέναν αυτό το ευρύ φάσμα συναισθημάτων που έχουμε;». Και μοιράζεται μαζί μας το διά της μουσικής συναισθηματικό ταξίδι της παρασύροντάς μας σε έναν κόσμο ρομαντισμού, έρωτα αλλά και πόνου μπροστά στο απαγορευμένο και στο μάταιο. Και ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο για βιολί Νο 1 του Σιμανόφσκι, καθώς και έργα Φρανκ, Σοσόν και Ντεμπισί.
Η γεωργιανή καλλιτέχνιδα θεωρείται μία από τις σημαντικότερες βιολονίστριες των ημερών μας. Γεννημένη στην Τιφλίδα το 1979 ξεκίνησε μαθήματα μουσικής δίπλα στον βιολονίστα πατέρα της στα τέσσερά της χρόνια. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία, για να ξεκινήσει γρήγορα τη διεθνή καριέρα της.
Το 2007 υπέγραψε συμβόλαιο με τη Sony Classical ενώ στη συνέχεια άρχισε να ηχογραφεί με την Deutsche Grammophon, από την οποία κυκλοφορεί και ο νέος δίσκος της. Τίτλος του: «Secret Love Letters». Τη Philadelphia Orchestra διευθύνει ο Γιάνικ Νεζέτ-Σεγκίν.
Μεταξύ φίλων
Δύο από τους μεγαλύτερους λυρικούς καλλιτέχνες των ημερών μας, σταρ επάνω στη σκηνή, καλοί φίλοι όταν σβήνουν τα φώτα, ενώνουν τις φωνές τους και ερμηνεύουν μερικά από τα ομορφότερα ντουέτα για τενόρο και βαρύτονο του ιταλικού ρεπερτορίου. Ο τενόρος Γιόνας Κάουφμαν και ο βαρύτονος Λουντοβίκ Τεζιέ στο «Insieme» της Sony Classical τραγουδάνε «Δύναμη του πεπρωμένου», «Ντον Κάρλος», «Σικελικό Εσπερινό» και «Οθέλλο» του Βέρντι, «Τζοκόντα» του Πονκιέλι και «Μποέμ» του Πουτσίνι. Την Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia διευθύνει ο Αντόνιο Παπάνο.
«Με τον Λουντοβίκ μπορώ να πάω… με τέρμα τα γκάζια», δήλωσε ο Κάουφμαν αναφερόμενος στη νέα αυτή συνεργασία, «ειδικά στις σκηνές από τη «Δύναμη του πεπρωμένου» που μοιάζουν με αγώνα πάλης. Δεν μπορώ να φανταστώ να ηχογραφώ αυτές τις σκηνές με κάποιον άλλον και να είμαι αναγκασμένος να συγκρατώ τον εαυτό μου. Κάθε φορά που βρίσκομαι με τον Λουντοβίκ στη σκηνή νομίζω πως δίνω καλύτερη παράσταση».
Μια «άγνωστη» όπερα
Ο κύριος λόγος για να ακούσει κανείς τη νέα ηχογράφηση της σπανίως παιζόμενης όπερας του Μέγερμπερ «Robert le Diable» είναι η συμμετοχή της Εριν Μόρλεϊ. Η εξαιρετική αμερικανίδα κολορατούρα υψίφωνος, η οποία τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται με επιτυχία στις μεγαλύτερες σκηνές, ερμηνεύει τον ρόλο της πριγκίπισσας Ισαβέλας με δεξιοτεχνία, αστραφτερές υψηλές νότες και με κομψότητα και χάρη που στις μέρες μας σπανίζουν.
Υψηλό είναι και το επίπεδο των άλλων τραγουδιστών. Ωστόσο το έργο, αν και έχει αρκετά κομμάτια ιδιαίτερης ομορφιάς (κορυφαίο, ανάμεσά τους, είναι η άρια της Ισαβέλας «Robert, toi que j’aime»), ακούγεται αρκετά φλύαρο στον σύγχρονο ακροατή, καθώς διαρκεί περισσότερο από τρεισήμισι ώρες. Οπως και αν έχει, η εν λόγω ηχογράφηση είναι μια καλή ευκαιρία να το ακούσουμε και να το γνωρίσουμε, απολαμβάνοντας τις αδιαμφισβήτητες αρετές του.
Την Orchestre National Bordeaux Aquitaine διευθύνει ο Μαρκ Μινκόβσκι. Πρόκειται για live ηχογράφηση του 2021 από το Μπορντό. Από την Palazzetto Bru Zane – Centre De Musique Romantique Française.
Μια μεγάλη κυρία του πιάνου
Σύμφωνα με το «BBC Music Magazine», «Οι «Παραλλαγές Ντιαμπέλι» όπως τις ερμηνεύει είναι ένας θρίαμβος ευφυΐας και προσωπικού χαρίσματος.
Το στοιχείο όμως που κάνει την ηχογράφηση απολύτως ξεχωριστή είναι ο τρόπος με τον οποίο η καλλιτέχνιδαχειρίζεται το βαθύτερο νόημα του έργου.
Κάτω από το συνεχώς μεταβαλλόμενο πρώτο επίπεδο, ενυπάρχει βάθος ιερότητας και αφοσίωσης, άλλοτε μυστικιστικό, άλλοτε αινιγματικό, λυρικό ή παρηγορητικό». Κοντολογίς, η κορυφαία γιαπωνέζα πιανίστρια Μιτσούκο Ουτσίντα κερδίζει εκ νέου τις εντυπώσεις, αυτή τη φορά με το άλμπουμ «Beethoven: Diabelli Variations» που κυκλοφορεί από την Decca. Η ηχογράφηση ήταν υποψήφια για Grammy και τιμήθηκε με το Gramophone Piano Award για το 2022.
Αξιοπρόσεκτες ηχογραφήσεις
- «Berg: Violin Concerto, Three Pieces for Orchestra», με τον βιολονίστα Τζέιμς Ενς. Την BBC Symphony Orchestra διευθύνει ο σερ Αντριου Ντέιβις (Chandos).
- «French Bel Canto Arias» από την υψίφωνο Λιζέτ Οροπέσα, η οποία επιβεβαιώνει πως σήμερα είναι μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του γαλλικού ρεπερτορίου (Pentatone).
- «Karol Szymanowski: Piano Works» από τον Κρίστιαν Ζίμερμαν (Deutsche Grammophon).
- «Bijoux Perdus», ξεχασμένες (κάποιες εξ αυτών) αλλά θαυμάσιες άριες του γαλλικού ρεπερτορίου από τη Ζοντί Ντεβός (Alpha).
- «Bruckner: Symphonies Nos. 1 & 5» με την Γκεβάντχαους της Λειψίας υπό τον Αντρις Νέλσονς (Deutsche Grammophon).
- «Rossini: Messa di Gloria» με τους Ελεονόρα Μπουράτο, Λόρενς Μπράουνλι, Μάικλ Σπάιρες. Την Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia διευθύνει ο Αντόνιο Παπάνο (Warner Classics).
- «Rachmaninov: Dissonance», ατμοσφαιρικά λίντερ του σπουδαίου ρώσου συνθέτη με την υψίφωνο Ασμίκ Γκριγκοριάν και τον πιανίστα Λούκας Γκένιουσας (Alpha).