Αντανία Σίμπλι: Τραγωδία δίχως τέλος

Το σύντομο μυθιστόρημα της Παλαιστίνιας Αντανία Σίμπλι είναι ένα δίπτυχο όπου συγκλίνουν το παρελθόν και το παρόν της Μέσης Ανατολής.

Μέση Ανατολή, Αύγουστος 1949. Στην απέραντη απλωσιά της άνυδρης Νέγκεβ, οπλίτες του ισραηλινού στρατού χτενίζουν την έρημο με σκοπό να εντοπίσουν εναπομείναντες Αραβες και κατασκόπους.

«Ηταν η πρώτη και μοναδική διμοιρία που είχε φτάσει τόσο μακριά, τόσο νότια, μετά την εκεχειρία, και τους είχαν καταστήσει υπεύθυνους για τη διατήρηση της ασφάλειας της περιοχής». Ωσπου στο πλαίσιο μιας περιπολίας, αιματηρής όπως αποδείχθηκε, πιάνουν αιχμάλωτη μια νεαρή Βεδουίνα και τη μεταφέρουν (μαζί με έναν σκύλο) εκεί όπου έχουν φτιάξει τη βάση τους.

Ο επικεφαλής αξιωματικός (υποφέρει από ένα μυστηριώδες τσίμπημα εντόμου που επιδεινώνεται σε σοβαρό και δύσοσμο τραύμα) διατάσσει να μην την πειράξει κανείς, την πλένει και κάποια μέρα ζητάει να κουβαλήσουν το κρεβάτι της στη δική του σκηνή. Την ίδια νύχτα, προς τα ξημερώματα, εκείνος σηκώνεται, την πλησιάζει μες στο σκοτάδι, χώνεται δίπλα της και κάνει ό,τι ακριβώς μπορείτε εύκολα να φανταστείτε.

Πού όμως θα βρεθεί ύστερα η συγκεκριμένη κοπέλα; Σε έναν λάκκο στην άμμο, «μήκους δύο μέτρων και πλάτους μισού», ένας πυροβολισμός στο κεφάλι της δεν ήταν αρκετός, φαίνεται πως δεν είχε ξεψυχήσει ακόμα, οπότε ακολούθησαν άλλες έξι σφαίρες. Και μετά σιωπή.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, το 1974, έρχεται στον κόσμο η γυναίκα που παρακολουθούμε στο δεύτερο μέρος του σύντομου μυθιστορήματος Ασήμαντη λεπτομέρεια (2017) της Αντανία Σίμπλι. Η αφηγήτρια (μια συνομήλικη εκδοχή της συγγραφέως, ένα λογοτεχνικό alter ego) είναι μια Παλαιστίνια που ζει σήμερα (αν και ο χρόνος δεν προσδιορίζεται ακριβώς) στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Λοιπόν, όταν διαβάζει στο άρθρο ενός ισραηλινού δημοσιογράφου για το εγκληματικό περιστατικό (το προαναφερθέν, το ιστορικό, που καλύπτει το πρώτο μέρος του μυθιστορήματος) και διαπιστώνει ότι τα γενέθλιά της συμπίπτουν με την ημερομηνία που εκτελέστηκε εκείνη η κοπέλα, η αφηγήτρια στοιχειώνεται και αποφασίζει να το ερευνήσει (εντός του σύγχρονου Ισραήλ πια) προκειμένου να προσεγγίσει την αλήθεια. Η παρακινδυνευμένη αποστολή της, με τη δανεισμένη ταυτότητα μιας συναδέλφου της, θα έχει επίσης ένα ανείπωτο τέλος.

Η Ασήμαντη λεπτομέρεια της Σίμπλι, βιβλίο που βασίζεται εν μέρει σε αληθινά γεγονότα (τον ομαδικό βιασμό, τη δολοφονία και το θάψιμο στην έρημο μιας νεαρής Παλαιστίνιας από ισραηλινούς στρατιώτες) και ήταν υποψήφιο για σημαντικά διεθνή βραβεία, αποτελεί ένα δίπτυχο για τα τραύματα του παρελθόντος και τον φόβο του παρόντος, για σύνορα πραγματικά και ψυχικά, για το τραύλισμα της ύπαρξης μπροστά σε μια ανεπίλυτη τραγωδία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.