o 2020 συμπληρώθηκαν εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του Τζορτζ Οργουελ και τα έργα του αποτελούν πια κοινό κτήμα όλων. Το ενδιαφέρον διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα εντάθηκε, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν σε πολλές νέες μεταφράσεις τα πιο γνωστά και σημαντικότερα έργα του, η αλληγορική Φάρμα των ζώων (1945) και η μελλοντολογική δυστοπία 1984 (1949). Ο Αγγλος Ερικ Αρθουρ Μπλερ, όπως ήταν το πραγματικό του ονοματεπώνυμο, εκτός από κορυφαίος πολιτικός συγγραφέας του 20ού αιώνα, που άσκησε τεράστια επιρροή και αναδείχθηκε σε σύμβολο της προοδευτικής σκέψης και ακτινογράφησε με διαχρονικό τρόπο τον ολοκληρωτισμό, υπήρξε και δημοσιογράφος. Ο Τζορτζ Οργουελ έγραψε για την κοινωνία έχοντας ζήσει μέσα σε αυτήν, έγραψε για τη φτώχεια έχοντας ζήσει ο ίδιος στο πετσί του τι σημαίνει να μην έχεις τα στοιχειώδη πράγματα που διασφαλίζουν στον άνθρωπο την αξιοπρέπειά του. Το βιβλίο Οι απόκληροι του Παρισιού και του Λονδίνου (1933) παραμένει ξεχωριστό επειδή ήταν το πρώτο του και μας αποκαλύπτει, με τη θεματολογία και το καυστικό του βλέμμα, τις απαρχές της λογοτεχνικής του συνείδησης. Αποτυπώνει, εν προκειμένω, τις εμπειρίες του από τις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις κατά την περίοδο 1928-1932, μέσα από το περιθώριο, τους άπορους, τους απόκληρους, τους εξαθλιωμένους, τους καταφρονεμένους, όντας και ο ίδιος ένας από αυτούς.
George Orwell
Οι απόκληροι του Παρισιού
και του Λονδίνου
Μετάφραση Πάνος Τομαράς.
Public Βιβλιοθήκη [Modern Classics], 2021,
σελ. 328, τιμή 8,99 ευρώ
Μάριο Αντρέα Ριγκόνι
Η σκοτεινή όψη των πραγμάτων – Δεκαεπτά διηγήματα και ένα παραμύθι
Μετάφραση
Μαρία Φραγκούλη.
Εκδόσεις
Loggia, 2021,
σελ. 152,
τιμή 11,90 ευρώ
O συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, από τα πιο εκλεπτυσμένα πνεύματα της Ιταλίας, ειδήμων στον Λεοπάρντι και μεταφραστής του Σιοράν, εκδίδεται εδώ για πρώτη φορά. Το βιβλίο είναι μια ανθολογία ανατρεπτικών διηγημάτων, ιστοριών θάμβους και τρόμου, όπου ο Ριγκόνι ανακαλεί τον Καλβίνο, τον Μπόρχες, τον Πόε, τον Κάφκα.
Γιούντιτ Σαλάνσκυ
Κατάλογος απολεσθέντων
Μετάφραση
Γιάννης Καλιφατίδης.
Εκδόσεις
Αντίποδες, 2021,
σελ. 346,
τιμή 18 ευρώ
Τι μένει πίσω όταν κάτι χάνεται; Σε αυτή την καλαίσθητη έκδοση η γερμανίδα συγγραφέας συσσωματώνει δώδεκα αντικείμενα που δεν υπάρχουν πια – έναν πίνακα του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ, μια σπάνια τίγρη, μια ρωμαϊκή βίλα, ένα ερωτικό ποίημα της Σαπφούς, ένα νησί στον Ειρηνικό -και στοχάζεται πάνω στη λήθη και τη μνήμη.