Αρκετοί σύγχρονοι βρετανοί συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων έχουν επηρεαστεί από την Αγκαθα Κρίστι, τη «βασίλισσα» της αστυνομικής λογοτεχνίας. Μερικοί άλλοι αντλούν την έμπνευσή τους από μιαν άλλη σημαντική βρετανίδα συγγραφέα μυθιστορημάτων μυστηρίου και αγωνίας, τη Δάφνη ντι Μοριέ.

Θυμίζουμε πως η Ντι Μοριέ έγινε διάσημη χάρη στον Αλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος μετέφερε στη μεγάλη οθόνη τη Ρεβέκκα της, την Ταβέρνα της Τζαμάικα και τα Πουλιά που σήμερα θεωρούνται κλασικές ταινίες θρίλερ. Την Ντι Μοριέ μνημονεύει στο μυθιστόρημα Γαλάζια ώρα (εκδ. Bell) η Πόλα Χόκινς, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζιμπάμπουε και αργότερα μετακόμισε στο Λονδίνο.

Σε αυτό η δράση εκτυλίσσεται στο νησί Ερις της Σκωτίας, όπου ζει η γιατρός Γκρέις, μια μοναχική γυναίκα, η εκτελέστρια της διαθήκης και κληρονόμος της Βανέσα Τσάπμαν – την έχει βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές –, διάσημη εικαστικός καλλιτέχνις, της οποίας ο σύζυγος, ο Τζούλιαν, εξαφανίστηκε πριν από είκοσι χρόνια. Μολονότι η πλοκή του μυθιστορήματος αφορά τη ζωή και την τέχνη της Βανέσα, η οποία έχει καταγράψει τα σημαντικά περιστατικά που έχει βιώσει σ’ ένα ημερολόγιο, κεντρική ηρωίδα είναι η Γκρέις.

Paula Hawkins. Γαλάζια ώρα. Μετάφραση Βασιλική Κουρή. Εκδόσεις Bell, 2024, σελ. 358, τιμή 16,60 ευρώ

Στον πρόλογο υπάρχουν μερικές δόσεις από το σασπένς στο νησί, το αποκομμένο από τη στεριά, εκείνα τα οποία καθορίζουν την κατάσταση αγωνίας που στην αφήγηση θα αναδειχθούν ως κυρίαρχα: το φεγγάρι, η θάλασσα, το φως, η παλίρροια, ο άνεμος, κυρίως ο τρόμος για το άγνωστο.

Το βασικό θέμα του μυθιστορήματος είναι η διαπίστωση ενός ιατροδικαστή πως στα υλικά ενός έργου της εικαστικού, του κεραμικού με τον τίτλο Τομέας ΙΙ, που εκτίθεται στην έκθεση μιας πινακοθήκης, υπάρχει ένα ανθρώπινο οστό. Πρόκειται πράγματι για κομμάτι από ανθρώπινο σώμα; Κι αν ναι, σε ποιον ανήκει; Στον εξαφανισμένο σύζυγο της Βανέσα; Η καλλιτέχνις ήταν όμορφη και ερωτική, ερωτικός και άπιστος ήταν κι ο σύζυγός της.

Ο Σεμπάστιαν, ιδιοκτήτης του ιδρύματος στο οποίο ανήκουν πλέον τα έργα της, αναθέτει στον υπάλληλό του, τον Μπέκερ, να μάθει τι συμβαίνει και εκείνος επισκέπτεται το νησί για να συζητήσει με την Γκρέις, ενώ στην ιστορία εμπλέκεται και η έγκυος σύζυγός του, η Χελένα.

Η περιπέτεια αρχίζει και πλέον δεν αφορά μόνο το παρελθόν: όσα συμβαίνουν είναι σοκαριστικά. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται την εποχή της πρόσφατης πανδημίας και του λοκντάουν και αναφέρεται στις ανθρώπινες σχέσεις, φιλικές, συζυγικές, σεξουαλικές. Και προς τι η μνεία στη Δάφνη ντι Μοριέ; Ενας ήρωας μαθαίνει πως εκείνη η εμβληματική συγγραφέας είχε ερωτική, ή κακοποιητική, σχέση με τον πατέρα της, γι’ αυτό στα βιβλία της, όπως στη Ρεβέκκα, γίνεται συχνά λόγος για ανάρμοστους ερωτικούς δεσμούς.

Διάσημη από τα θρίλερ της – το μυθιστόρημα Το κορίτσι του τρένου έχει μεταφραστεί σε πάνω από 50 γλώσσες, πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και έγινε ταινία –, η Πόλα Χόκινς θεωρείται σπουδαία αφηγήτρια ιστοριών με σασπένς. Και παρόλο που αρκετά στοιχεία της γραφής της είναι δανεισμένα από τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία που δυσκολεύουν την ανάγνωση, η δεινότητά της είναι αναμφισβήτητη.