Ο Ρίτσαρντ Οσμαν (Εσεξ, 1970), τηλεοπτική περσόνα στην Αγγλία, παρουσιαστής του δημοφιλούς τηλεπαιχνιδιού Pointless του BBC, το 2020 εξέδωσε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα, Η λέσχη των φόνων της Πέμπτης, χρησιμοποιώντας τους κώδικες με τους οποίους παίζονται τα παιχνίδια γνώσεων. Σε αυτό επινόησε τέσσερις ήρωες και ηρωίδες, την Ελίζαμπεθ, την Τζόις, τον Ρον και τον Ιμπραΐμ, να επιλύουν αστυνομικά προβλήματα με πραγματικούς φόνους, μελετώντας τους φακέλους, περιεργαζόμενοι τις φωτογραφίες, διαβάζοντας τις καταθέσεις των μαρτύρων και αναζητώντας καινούργια στοιχεία. Είναι όλοι υπερήλικοι συνταξιούχοι που ζουν σε οικισμό ευγηρίας για εύπορους κοντά στο Κεντ. Κάθε Πέμπτη συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τους τρόπους εξιχνίασης των παλιών εγκλημάτων.
Εδώ, στο τρίτο μυθιστόρημα της σειράς, το Η σφαίρα που αστόχησε (εκδ. Ψυχογιός), οι τέσσερις φίλοι αναλαμβάνουν να λύσουν το μυστήριο της δολοφονίας μιας θρυλικής μορφής της δημοσιογραφίας, της Μπέθανι Γουέιτς, που έγινε πριν από δέκα χρόνια. Το αμάξι της έπεσε μια νύχτα σε γκρεμό. Ωστόσο, η νεκρή δεν βρέθηκε ποτέ κι αυτό αποτελεί μεγάλη δυσκολία, αφού ένας τέτοιος φόνος έχει πολλά ερωτηματικά. Στον πρόλογο του βιβλίου βλέπουμε την Μπέθανι να σκέφτεται πως δεν υπάρχει γυρισμός, πως ήρθε η ώρα να φανεί γενναία. Κάποιον πρόκειται να συναντήσει, κι αυτό είναι ζήτημα ζωής και θανάτου – είτε η καριέρα της θα απογειωθεί είτε η ζωή της θα καταστραφεί.
Οταν οι τέσσερις φίλοι αποφασίζουν να διαλευκάνουν την υπόθεση της νεκρής δημοσιογράφου, δεν γνωρίζουν πως θα βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, ειδικά η Ελίζαμπεθ, πρώην υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών, η οποία με ένα όπλο στο χέρι ενδέχεται να σκοτώσει ή να σκοτωθεί. Πράγματι, κάποια στιγμή βρίσκεται δεμένη χειροπόδαρα μέσα σ’ ένα όχημα που τρέχει.
Βοήθεια μέσα από το κελί
Επειδή οι τέσσερις φίλοι δεν μπορούν μόνοι τους να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, ζητούν βοήθεια από μια φυλακισμένη για ναρκωτικά, την Κόνι Τζόνσον, κι αυτή δέχεται να βοηθήσει, επισκεπτόμενη μια συγκρατούμενή της, τη Χέδερ Γκάρμπατ, η οποία εκτίει ποινή για απάτη και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.
Μολονότι οι ήρωες και οι ηρωίδες θυμίζουν πρόσωπα από τα μυθιστορήματα της Αγκαθα Κρίστι, εδώ δεν έχουμε υποθέσεις με διαθήκες και κληρονομιές, αλλά με σύγχρονους τρόπους απόκτησης χρημάτων. Η Μπέθανι ερευνούσε μια τεράστια φοροδιαφυγή με εισαγωγές και εξαγωγές κινητών τηλεφώνων. Οι τέσσερις ερασιτέχνες ντετέκτιβ, οι οποίοι έχουν στοιχεία από τον Ηρακλή Πουαρό και τη Μις Μαρπλ, ασφαλώς δεν ερευνούν μόνοι τους τη δολοφονία της δημοσιογράφου, στην υπόθεση εμπλέκονται και αστυνομικοί, ανάμεσά τους ο Κρις Χάντσον και ο Αντριου Εβερτον, ο οποίος γράφει μυθιστορήματα με ψευδώνυμο.
Τα δάνεια του Ρίτσαρντ Οσμαν από την αστυνομική, αλλά και την κατασκοπική λογοτεχνία – οι Βρετανοί έχουν μεγάλη παράδοση σε αυτή με σπουδαίους συγγραφείς, όπως οι Ερικ Αμπλερ, Ιαν Φλέμινγκ, Τζον λε Καρέ – είναι αρκετά, έτσι στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Βίκτορ Ιλιτς, μέγας κατάσκοπος κάποτε, ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στη Σοβιετική Ενωση, αρχηγός της Κα Γκε Μπε στο Λένινγκραντ τη δεκαετία του ’80. Ισως το σημαντικότερο προσόν του συγγραφέα, εκτός από την αφηγηματική του ικανότητα, είναι η ελαφρότητα και το λεπτό χιούμορ των περιγραφών του, κάτι που δεν συναντάμε σε άλλους ομοτέχνους του ανά τον κόσμο.