«Σε περιόδους κρίσεων βλέπουμε να αλλάζουν τα περιεχόμενα των λέξεων»

Μία από τις θεματικές του συνεδρίου που αφορά τη χρήση της γλώσσας στη δημόσια σφαίρα σχολιάζει στο «Βήμα» η γλωσσολόγος Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη

Πολιτικός και δημοσιογραφικός λόγος είναι συγκοινωνούντα δοχεία ως λόγοι της δημόσιας σφαίρας. Παλαιό μέλος της δημοσιογραφικής κοινότητας, η Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξετάζει τώρα τον δημοσιογραφικό λόγο με τα εργαλεία της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου του Ιστορικού Αρχείου του «Βήματος» και των «Νέων», σχολιάζει το ζήτημα της χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια σφαίρα (δημοσιογραφία, πολιτική) – μια θεματική που θα απασχολήσει τις εργασίες του συνεδρίου -, το οποίο μελετά για το διάστημα από το 1974 και εξής.

«Μετά τη μεταπολίτευση αλλάζει το πολιτικό τοπίο και η γλώσσα εμφανίζει φανερά σημάδια λαϊκοποίησης» επισημαίνει. «Στην πολιτική, παρατηρείται μια γενικότερη τάση να προσεγγίσουμε τον λαό. Στη δημοσιογραφία, φεύγουμε από το πεδίο της αποκλειστικής κρατικής παρέμβασης με την ιδιωτική ραδιοφωνία και στη συνέχεια την τηλεόραση, που λειτουργούν και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και παρατηρείται το στοιχείο της εμπορευματοποίησης του λόγου, μια στάση εικονικής ευμένειας ή στάση απατηλής οικειότητας, όπως την αποκαλώ, η οποία συνδέεται με τη λαϊκοποίηση στον δημοσιογραφικό λόγο».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.