Ο Ζακ Μουλέν είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στο Μονπελιέ, μεγάλωσε στη Μασσαλία και σπούδασε στο Εξ Αν Προβάνς και στο Παρίσι. Το μυθιστόρημά του Το ξύπνημα του κτήνους, πρώτο μέρος μιας τριλογίας, αναφερόταν στην κοινωνική πραγματικότητα στη Γαλλία και στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουν απειλές προερχόμενες από τις δραστηριότητες της Ακροδεξιάς. Η Ακροδεξιά συνδέεται με την άνοδο του υπερεθνικισμού και στρέφεται κυρίως κατά των μεταναστών και των προσφύγων, μαύρων το χρώμα, μουσουλμάνων το θρήσκευμα, καθώς πλήθη απελπισμένων φθάνουν στα ευρωπαϊκά σύνορα, προκαλώντας διενέξεις.
Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας, το Επιστροφή στο Βερολίνο (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου), μεταφερόμαστε στο Βερολίνο, όπου ο αστυνόμος της Γιουροπόλ (Europol) Ντενίζ Σαλβέρ διευθύνει το τμήμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Πρόσφατα η υπηρεσία του εξουδετέρωσε μια σπείρα χάκερς που σχετίζονταν με τη σλοβακική Ακρα Δεξιά. Λίγο καιρό αργότερα δολοφονούνται τρία άτομα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση. Ο Σαλβέρ και οι συνεργάτες του αναζητούν στοιχεία για την υπόθεση σε πολλά μέρη της Ευρώπης (Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία).
Στην αρχή γίνεται λόγος για τον Γκερτ, έναν γοητευτικό τύπο, λάτρη των χρημάτων, ο οποίος ξέρει να ξελογιάζει γυναίκες: είναι αρχηγός μιας εγκληματικής οργάνωσης τρομοκρατικού χαρακτήρα. Επειτα εμφανίζεται η Πάουλα, κάτοικος Μπρατισλάβας στη Σλοβακία, μέλος ενός κόμματος που ευαγγελίζεται μιαν άλλη Ευρώπη, απαλλαγμένη από τη φιλελεύθερη δημοκρατία, και αντλεί χρήματα από μυστηριώδεις πηγές. Υπερβολικά φιλόδοξη, η Πάουλα κατορθώνει να εκλεγεί ευρωβουλευτής, δίνοντας την εικόνα μιας πολιτικού που εναντιώνεται στη διαφθορά. Ωστόσο, συνδέεται με τον σεξομανή Ματέους, άνθρωπο της διαπλοκής, ο οποίος κάποια στιγμή εξαφανίζεται, όπως εξαφανίστηκε και ο σωματοφύλακάς της, ο Μίλος.
«Αυτοί, τονίζει, που στη Γαλλία αποκαλούνταν κάποτε «πετενικοί» και «δωσίλογοι», δηλαδή προδότες, ανακτούν τώρα αίγλη και λαϊκή αποδοχή»
Ολα αυτά συμβαίνουν πριν από την υγειονομική κρίση και την καραντίνα που έπληξε τον πλανήτη. Στο Βερολίνο η Πάουλα συναντάται με τον αινιγματικό Γκέρχαρντ, ο οποίος της μιλάει για την «ανίκανη δημοκρατία» και το ενδεχόμενο τέλος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα. Τελικά, ο Ντενίζ Σαλβέρ, τουρκικής καταγωγής, καταφέρνει να αποκαλύψει τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ακροδεξιοί στην Ευρώπη μέσω μιας οργάνωσης: οικονομική στήριξη ορισμένων υποψηφίων πολιτικών, άγρα ψήφων από τους κατοίκους φτωχών περιοχών, αλλά και ψηφιακοί εκβιασμοί ορισμένων προσώπων. Και βεβαίως οι υπεύθυνοι ανακαλύπτονται και τιμωρούνται για τα εγκλήματά τους.
Πολιτικό θρίλερ το Επιστροφή στο Βερολίνο, έχει ενδιαφέρον λογοτεχνικό και πολιτικό, παρά το πλήθος των ηρώων και των ηρωίδων που περνούν από τις σελίδες του – αυτό ενδεχομένως να μπερδέψει τον αναγνώστη. Ο συγγραφέας μνημονεύει τους κινδύνους από την απήχηση των ακροδεξιών-λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη που ενίοτε συνεργάζονται με τα συντηρητικά κόμματα. Αυτοί, τονίζει, που στη Γαλλία αποκαλούνταν κάποτε «πετενικοί» και «δωσίλογοι», δηλαδή προδότες, ανακτούν τώρα αίγλη και λαϊκή αποδοχή.
Μάλιστα, αναφέρει πως στην Ελλάδα τα μέλη μιας τέτοιας οργάνωσης – δεν γράφει το όνομά της – που ως κόμμα κατάφερε να εκλέξει πολλούς βουλευτές, προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις και αναρτούσαν στα γραφεία τους φωτογραφίες του Χίτλερ. Σημειώνουμε πως στη Europol του μυθιστορήματος υπηρετεί κι ένας Ελληνας, ο Τέο Στεφανάκης.