Ο ελβετός συγγραφέας Ζοέλ Ντικέρ (Γενεύη, 1985) το 2012 εξέδωσε στη Γαλλία το Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα και ταυτόχρονα μια ιστορία αγάπης, καθώς και δοκίμιο για τη λογοτεχνική δημιουργία.
Χώρος δράσης ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το βιβλίο είχε μεγάλη επιτυχία, τιμήθηκε με βραβεία και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Σε αυτό πρωταγωνιστούν τρία πρόσωπα, η Νόλα, μια νεαρή που εξαφανίστηκε πριν από χρόνια, ο εραστής της και βασικός ύποπτος, ο γνωστός συγγραφέας Χάρρυ Κέμπερτ, και ο άσημος ομότεχνός του Μάρκους Γκόλντμαν, ο οποίος κάνει έρευνα για την εξαφανισμένη και γράφει ένα επιτυχημένο μυθιστόρημα για αυτήν.
Τώρα ο Ντικέρ επανέρχεται με ένα παρόμοιο μυθιστόρημα, όπου πρωταγωνιστούν οι δύο συγγραφείς από το προηγούμενο, ο Χάρρυ και ο Μάρκους.
Το Η υπόθεση Αλάσκα Σάντερς (εκδ. Πατάκη) αρχίζει τον Απρίλιο του 1999, όταν στο Μάουντ Πλέζαντ, μια κωμόπολη στο Νιου Χαμσάιρ, δολοφονείται η Αλάσκα Σάντερς, νεαρή επίδοξη ηθοποιός που βρίσκεται νεκρή στην όχθη μιας λίμνης. Ο υπαστυνόμος Γκαχάλογουντ εντοπίζει τους δύο βασικούς υπόπτους: ο Γουόλτερ καταλήγει νεκρός και ο Ρικ ομολογεί και φυλακίζεται.
Ενδεκα χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2010, η υπόθεση ξανανοίγει και ο αφηγητής, ο Μάρκους Γκόλντμαν, διάσημος πλέον από το Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ, ερευνά την υπόθεση βοηθώντας τον Γκαχάλογουντ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το γράψιμο ενός καινούργιου μυθιστορήματος που έχει επίσης μεγάλη επιτυχία.
Ενδεχομένως, ο αναγνώστης να δυσκολευτεί στην κατανόηση των συμβάντων εξαιτίας των συχνών αναδρομών στο παρελθόν, οι οποίες τον αποπροσανατολίζουν. Ισως γι’ αυτό στα περιεχόμενα τα σχετικά κεφάλαια με τίτλους όπως «Η μέρα του φόνου», «Η επομένη του φόνου», «Η νύχτα του φόνου», «Το τέλειο έγκλημα» καταλαμβάνουν τέσσερις σελίδες.
«Το κλειδί στη δολοφονία της Αλάσκα είναι οι φιλοδοξίες της, το χρήμα και κυρίως οι έρωτές της με άνδρες και γυναίκες»
Η πλοκή του μυθιστορήματος είναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές. Το κλειδί στη δολοφονία της Αλάσκα είναι οι φιλοδοξίες της, το χρήμα και κυρίως οι έρωτές της με άνδρες και γυναίκες. Ο έρωτας, η απιστία, η ζήλια και το σεξ παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δολοφονία – ακόμα κι ο υπαστυνόμος ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του τον απατά.
Πρέπει να πούμε ότι το παρόν μυθιστόρημα διαφέρει από το ομοειδές προηγούμενο εξαιτίας της έλλειψης παρατηρήσεων του συγγραφέα πάνω στην αμερικανική κοινωνία. Δεν διαβάζουμε κάτι σχετικό με τη σύγχρονη Αμερική, ούτε για την εικόνα της μέσης αμερικανικής οικογένειας στην επαρχία. Σχετικά με τις σεξουαλικές παρεκτροπές, ο Ντικέρ μνημονεύει μόνο την υπόθεση Λουίνσκι και το περιβόητο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος εξαιτίας του το 1998 παραλίγο να καθαιρεθεί.
Ισως το κύριο θέμα να είναι το εξής: πώς γράφεται ένα μυθιστόρημα που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Ο συγγραφέας Μάρκους Γκόλντμαν έχει μεν όλα τα στοιχεία για τη δολοφονία της Αλάσκα Σάντερς, αλλά για να επιτύχει το προσδοκώμενο λογοτεχνικό αποτέλεσμα, εκτός από την αναγκαία έρευνα, πρέπει να καταναλώσει άφθονο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή του και χρειάζεται να απομονωθεί σε ένα σπίτι για να χτίσει την πλοκή.