Ο γητευτής των ανθρώπων

Με αφορμή τη δολοφονία ενός καλλιτέχνη-τοκογλύφου, ο Αντρέα Καμιλέρι αναφέρεται στην αγάπη για την τέχνη του θεάτρου, μα κυρίως σχολιάζει την ερωτική έλξη ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας

Αντρέα Καμιλέρι (1925-2019), ο πιο δημοφιλής ιταλός συγγραφέας, εξακολουθεί να απασχολεί τους αναγνώστες του ανά τον κόσμο με τα βιβλία που έγραψε προτού πεθάνει πλήρης ημερών. Στο Η μέθοδος του Καταλανόττι (εκδόθηκε στα ιταλικά το 2018) συναντάμε τον αστυνόμο Σάλβο Μονταλμπάνο, ο οποίος περνάει μια παράξενη φάση στη ζωή του: νιώθει γερασμένος και ταυτόχρονα ερωτεύεται μια νέα γυναίκα. Ο έρωτάς του γι’ αυτήν είναι παθιασμένος σε βαθμό που σκέπτεται να εγκαταλείψει την επί χρόνια σύντροφό του, τη Λίβια, την οποία μάλλον έχει βαρεθεί. Μολονότι το μυθιστόρημα είναι αστυνομικό, ο έρωτας και το σεξ κυριαρχούν στις σελίδες του, μπλεγμένοι στα γρανάζια τους είναι ο Μονταλμπάνο, αλλά και ο συνεργάτης του, ο αστυνομικός Μιμί Αουτζέλο, μα και ο Καρμέλο Καταλανόττι, ένας παράξενος άνδρας με σκοτεινά μυστικά, σκηνοθέτης θεατρικών έργων και τοκογλύφος. Οταν ο Καταλανόττι βρίσκεται νεκρός με έναν χαρτοκόπτη στην καρδιά, ο Μονταλμπάνο αρχίζει τις έρευνες, οπότε γνωρίζει την όμορφη Αντόνια που έφτασε στην περιοχή ως αρχηγός της Σήμανσης: οι δυο τους μοιράζονται αξέχαστες ερωτικές στιγμές. Το θύμα, ο Καταλανόττι, είχε το χάρισμα να γοητεύει τους συνεργάτες του, άνδρες και γυναίκες, ήταν ικανός να μετατρέπει τους ανθρώπους σε μαριονέτες – κάποιος τον χαρακτηρίζει «γητευτή φιδιών». Η σκηνοθετική του μέθοδος απέβλεπε στην αποκάλυψη της γεμάτης σκοτεινά πάθη ψυχής των ερασιτεχνών ηθοποιών που έκαναν πρόβες σε έργα του Μπέκετ και του Πρίστλεϊ και στηριζόταν στην αληθοφάνεια. Ηταν ένας είδος Στανισλάφσκι. Αραγε, δολοφονήθηκε ως καλλιτέχνης ή ως τοκογλύφος; Υπάρχουν μερικοί ύποπτοι οι οποίοι είχαν δανειστεί χρήματα από αυτόν. Μήπως το έγκλημα είναι ερωτικό-σεξουαλικό; Ισως ο Μονταλμπάνο πρέπει να μελετήσει τη φράση «cherchez la femme».

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα με κοινωνικές συγκρούσεις, όπου κλείνουν εργοστάσια. Η Σικελία μαστίζεται από ανεργία, ενδοοικογενειακή βία και ανθρώπινα δράματα, ενώ οι πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.