Το 1810 ο Σπυρίδων Τρικούπης, 22 ετών, εγκαθίσταται στην Πάτρα και προσλαμβάνεται ως γραμματέας στο αγγλικό προξενείο. Εφόδιό του ήταν η φοίτησή του στη Σχολή Παλαμά, στην πατρίδα του το Μεσολόγγι, και η καλή γνώση της ιταλικής γλώσσας. Λεπτός και μικροκαμωμένος, έμοιαζε περισσότερο με έφηβο παρά με νεαρό άνδρα. Σε σχέση με το Μεσολόγγι, η Πάτρα ήταν σχετικά μεγάλη πόλη. Μολονότι ήταν κακοκτισμένη, βρώμικη και με ανθυγιεινό κλίμα, ήταν το εμπορικό κέντρο όλης της Πελοποννήσου και έδρα των προξένων όλων των μεγάλων χωρών της εποχής. Στο αγγλικό προξενείο άλλαξε κυριολεκτικά η τύχη του Σπυρίδωνος. Γνώρισε εκεί τον Φρέντερικ Νορθ, κατοπινό λόρδο Γκίλφορντ, τον άγγλο φιλέλληνα που ίδρυσε την Ιόνιο Ακαδημία.
Ο λόρδος, 22 χρόνια μεγαλύτερος από τον Σπυρίδωνα, ηλιοκαμένος και με νεανική εμφάνιση, πήρε υπό την προστασία του τον νεαρό. Τον βοήθησε να ζήσει και να σπουδάσει σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις (Λονδίνο, Νάπολι, Παρίσι), τον έκανε γραμματέα του και τον εισήγαγε στον κόσμο της ανώτερης αγγλικής κοινωνίας. Τον είχε σαν παιδί του, τον αποκαλούσε «My little Spyro» και το ενδιαφέρον του για τον Μεσολογγίτη διατηρήθηκε αμείωτο μέχρι τον θάνατό του, το 1827. Χάρη στην προστασία του λόρδου, ο ελληνικός δημόσιος βίος, τόσο κατά την Επανάσταση όσο και μετά, απέκτησε έναν δημόσιο άνδρα εκσυγχρονιστή και με συνταγματικό προσανατολισμό. Επιπλέον, έναν δημόσιο άνδρα που μιλούσε καταπληκτικά αγγλικά, κάτι σπάνιο εκείνη την εποχή σε όλη την Ευρώπη, έξω φυσικά από τη Βρετανία.
Ο Σπυρίδων, που είχε γεννηθεί το 1788, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο παραθαλάσσιο οικογενειακό σπίτι στο Μεσολόγγι. Το είχε χτίσει το 1730 ο παππούς του Γεωργάκης Τρικούπης. Ο πατέρας του Ιωάννης, έμπορος και καραβοκύρης, το κληρονόμησε το 1802 και με ειδική άδεια από τις τουρκικές αρχές επιχωμάτωσε πέντε στρέμματα θάλασσας, μεγαλώνοντας έτσι το περιβόλι και τον κήπο. Αλλά επειδή η πόλη βρισκόταν στο ίδιο ύψος με τη θάλασσα, το νερό πολλές φορές τον χειμώνα κατέκλυζε τον κήπο. «Η οικογένεια Τρικούπη αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί μονόξυλα για να επικοινωνεί με τους γείτονές της».
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.