Ο Ρίτσαρντ Oσμαν (Εσεξ, 1970), τηλεοπτική περσόνα στην Αγγλία, παρουσιαστής δημοφιλούς τηλεπαιχνιδιού, το 2020 εξέδωσε το μυθιστόρημα Η λέσχη φόνων της Πέμπτης, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία, προφανώς εξαιτίας της πρωτοτυπίας του και κυρίως του χιούμορ του συγγραφέα.
Σε αυτό τέσσερις ηλικιωμένοι, η Ελίζαμπεθ, η Τζόις, ο Ρον και ο Ιμπραήμ, οι οποίοι ζουν σε έναν οικισμό ευγηρίας για εύπορους, κάθε Πέμπτη συγκεντρώνονται και επιλύουν αστυνομικά προβλήματα με πραγματικούς φόνους. Ακολούθησαν δύο άλλα μυθιστορήματα στην ίδια σειρά, Ο άνδρας που πέθανε δυο φορές και Η σφαίρα που αστόχησε.
Το τέταρτο, Ο Διάβολος πεθαίνει τελευταίος (εκδ. Ψυχογιός), αρχίζει ανορθόδοξα, με έναν καινούργιο τρόπο που χρησιμοποιούν μερικοί συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, στην ουσία πρόκειται για τέχνασμα που αποβλέπει στον εντυπωσιασμό του αναγνώστη. Εδώ, ο Κουλντές Σάρμα, Ινδός, αλλά όχι πιστός ινδουιστής, βρίσκεται σε μιαν ερημιά, κρατώντας ένα κουτί. Ξαφνικά, κι ενώ συλλογίζεται τον φίλο του τον Στίβεν, φτάνει ένα αμάξι: κάποιος τον πυροβολεί και τον σκοτώνει.
Στο πρώτο κεφάλαιο του μυθιστορήματος, όταν οι ηλικιωμένοι συζητούν, μαθαίνουμε για κάποιον Μιτς, ο οποίος ασχολείται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και σκέφτεται ένα πήλινο κουτί που περιέχει ηρωίνη, φερμένη από το Αφγανιστάν. Επίσης, γνωρίζουμε τη Σαμάνθα, πλαστογράφο έργων τέχνης – συχνά υπογράφει έργα ως Πικάσο –, μέλος ενός παράνομου κυκλώματος.
Οι τέσσερις φίλοι αναλαμβάνουν την εξιχνίαση της δολοφονίας του Σάρμα, ωστόσο την επίσημη έρευνα την αναλαμβάνουν δύο αστυνομικοί, η Ντόνα και ο Κρις. Θεμελιώδες ερώτημα: πώς βρέθηκε το πήλινο κουτί με την ηρωίνη στα χέρια του Σάρμα; Και πώς εμπλέκεται στη σκοτεινή υπόθεση ο Στίβεν, ο σύζυγος της Ελίζαμπεθ, που πάσχει από άνοια; Οπως είπαμε, ο Σάρμα συλλογίζεται τον Στίβεν λίγο προτού δολοφονηθεί.
Το θέμα του βιβλίου είναι τα ναρκωτικά και το πώς φτάνουν στην Αγγλία από ασιάτες και ευρωπαίους διακινητές, οι οποίοι κινούνται από το χρήμα και τη δύναμη που τους ασκεί. Η πλοκή του μυθιστορήματος περιστρέφεται γύρω από το εξαφανισμένο κουτί με την ηρωίνη: εξαιτίας του όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κινδυνεύουν. Διάσπαρτες στο κείμενο υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές αναφορές ή νύξεις που καθιστούν το μυθιστόρημα εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος δίνει παράσημα σε πολλούς και διάφορους, ακόμα και σε κατασκόπους, διαβάζουμε, δεν γλιτώνει από τις βολές του συγγραφέα. Δεν αποκλείεται η παρουσία του Ινδού, αλλά όχι πιστού ινδουιστή, να παραπέμπει στον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Ρίσι Σούνακ, που είναι ινδουιστής.
Ενας ήρωας έχει προφίλ στο TikTok, ενώ άλλοι έχουν λογαριασμό στο WhatsApp. Επίσης γίνεται αναφορά στις λεηλασίες αρχαίων αντικειμένων από αρχαιολόγους και άλλους, από την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία, που εξάγονται λαθραία στην Ευρώπη. Για μια φορά ακόμα ο Ρίτσαρντ Οσμαν έγραψε ένα αξιανάγνωστο μυθιστόρημα με δράση, ανατροπές, με ήρωες και ηρωίδες ευφυείς και ερωτιάρηδες.
Ασφαλώς, αυτό που κάνει το μυθιστόρημα αξιανάγνωστο είναι το καλής ποιότητες χιούμορ του συγγραφέα που καθιστά το κείμενό του αστείο και άκρως απολαυστικό.