Ενα αγέραστο μυθιστόρημα

Το δυστοπικό πολυβραβευμένο αφήγημα της Μάργκαρετ Ατγουντ παραμένει επίκαιρη προειδοποίηση για τον θρησκευτικό φανατισμό, τον ολοκληρωτισμό και την κακοποίηση των γυναικών σε σύγχρονες πατριαρχικές κοινωνίες

Εχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο, την όπερα και την τηλεόραση. Εξαιρετικά δημοφιλές, το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα Η ιστορία της Θεραπαινίδας της Kαναδής Mάργκαρετ Ατγουντ, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1985, παραμένει έργο ζωντανό και επίκαιρο. Μια θρησκευτική ομάδα ανατρέπει τη δημοκρατία των ΗΠΑ και επιβάλλει ένα στρατιωτικό καθεστώς, τη Δημοκρατία της Γαλαάδ. Στην αυστηρή αναδιοργάνωση της κοινωνίας που ακολουθεί οι γυναίκες ανήκουν στη χαμηλότερη τάξη. Στερημένες από δικαιώματα και ελευθερίες, απαγορεύεται να έχουν χρήματα, περιουσία, να γράφουν, να διαβάζουν και να έχουν έλεγχο της σεξουαλικής τους ζωής. Λόγω της υπογονιμότητας, που οφείλεται στην περιβαλλοντική μόλυνση, οι λίγες γυναίκες που είναι ικανές για αναπαραγωγή, οι Θεραπαινίδες, ντυμένες στα κόκκινα, προορίζονται να υπηρετούν τους αξιωματούχους της Γαλαάδ γεννώντας τα παιδιά τους. Η Τουφρέντ, η αφηγήτρια, μια από αυτές, έχοντας χάσει τον άνδρα και την κόρη της, προσπαθεί να κρατηθεί από τις αναμνήσεις της προηγούμενης ζωής της για να επιβιώσει.

Στα ονειρικά καρέ της νέας διασκευής σε graphic novel από την Καναδή Ρενέ Νο με τα καθαρά λαμπερά χρώματα, γυναίκες με λευκά σκουφιά και κόκκινα φορέματα που θυμίζουν γυναικείες φιγούρες σε φλαμανδικούς πίνακες δίνουν ζωή στο γκρι και γαλάζιο στείρο τοπίο της Γαλαάδ. Εφιαλτικές εικόνες βίας διαδέχονται περιγραφικά καρέ, με το κόκκινο, χρώμα του αίματος, να δίνει δραματικό τόνο στις σελίδες του κόμικ. Τα μπλε, πράσινα, καφέ ρούχα των γυναικών, ανάλογα με τους κοινωνικούς τους ρόλους, υπογραμμίζουν τις διακρίσεις απέναντί τους, τη στέρηση των δικαιωμάτων τους, την κακοποίησή τους. Θυμίζουν ράσο ή μπούρκα και παραπέμπουν στη βία κατά των γυναικών σε πάσης φύσεως φονταμενταλιστικά καθεστώτα του παρελθόντος και του παρόντος. Η Ατγουντ ισχυρίζεται ότι άντλησε την έμπνευσή της από πραγματικά γεγονότα και τάσεις της εποχής της. Σαράντα χρόνια μετά, ο ζοφερός κόσμος της Γαλαάδ μοιάζει πολύ με εικόνες των δελτίων ειδήσεων και το μυθιστόρημα δικαίως θεωρείται κλασικό.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.