Πέτρος Μάρκαρης – Εγκλήματα με φόντο την Παιδεία

Ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος του Πέτρου Μάρκαρη έρχεται αντιμέτωπος με τη δολοφονία ενός ακαδημαϊκού.

Από το Νυχτερινό δελτίο, το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1995 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, μέχρι σήμερα, ο Πέτρος Μάρκαρης έχει δείξει το ενδιαφέρον του για την επικαιρότητα και τα συμβαίνοντα στην ελληνική κοινωνία, πιο συγκεκριμένα για εκείνα που διαδραματίζονται στην Αθήνα. Επομένως, σε κάθε καινούργιο βιβλίο του οι αναγνώστες περιμένουν να δουν ποιο θέμα έχει επιλέξει να θίξει και με ποιον τρόπο θα το αντιμετωπίσει ο ήρωάς του, ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος.

Εδώ, στο Η βία της αποτυχίας (εκδ. Κείμενα), ο Χαρίτος, νεοδιορισμένος διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, και η αστυνόμος Αντιγόνη Φερλέκη προσπαθούν να εξιχνιάσουν τη δολοφονία ενός καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ), του Θεμιστοκλή Ροδάκη, ο οποίος βρέθηκε στο γραφείο του κρεμασμένος με σκοινί.  Οι υποψίες πέφτουν σε άτομα νεαρής ηλικίας με παιδεία, άρα ενδεχομένως οι δράστες να είναι φοιτητές. Γιατί όμως σκότωσαν; Από μίσος ή για λόγους εκδίκησης;

Οταν στο Διαδίκτυο γίνεται μια ανάρτηση της Δώρας Ηλιάκου, πρώην ερωτικής συντρόφου του θύματος, η οποία τον αποκαλεί «τέρας» και αποδίδει το έγκλημα στον κακό χαρακτήρα του, η έρευνα στρέφεται στις σχέσεις του. Ακολουθεί η δολοφονία με χτυπήματα στο κρανίο ενός υψηλόβαθμου υπαλλήλου του υπουργείου Παιδείας.

Πέτρος Μάρκαρης, Η βία της αποτυχίας. Εκδόσεις Κείμενα, 2024,σελ. 286, τιμή 16 ευρώ

Το θέμα του παρόντος μυθιστορήματος είναι η παιδεία, τα πανεπιστήμια, το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας που είχε δημιουργήσει αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και φοιτητών, οι σπουδές στα οικονομικά και στη διοίκηση επιχειρήσεων – ο Πέτρος Μάρκαρης σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Αυστρία. Εξαρχής ο συγγραφέας σχολιάζει με ειρωνικό τρόπο τις ποικίλες αλλαγές που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, κυρίως τις αναθέσεις υπουργείων σε πρόσωπα τα οποία νοιάζονται μόνο για την εξουσία που τους προσφέρεται. Ολα για την «καρέκλα», τονίζει («καρέκλα», γράφει, είναι και το καινούργιο αξίωμα του Χαρίτου).

Ετσι στην πρώτη σελίδα του βιβλίου διαβάζουμε για τον καινούργιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος κομπάζει ότι θα είναι αυστηρός σε περίπτωση ολιγωρίας των αστυνομικών στην αντιμετώπιση της βίας και της εγκληματικότητας. Σε άλλη σελίδα αναφέρεται στους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας, οι οποίοι κάθε φορά φέρνουν μαζί τους και μια «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», όπως «η νύφη την προίκα της». Από την άλλη μεριά υπάρχουν εκείνοι που φιλοδοξούν να κάνουν σπουδές αλλά αποτυγχάνουν ή δέχονται μπούλινγκ, το πρόσφατο φαινόμενο στις σχολικές αίθουσες.

Αυτό που παρατηρούμε στα βιβλία του Μάρκαρη είναι ο επίμονος σχολιασμός των κοινωνικών φαινομένων. Επιπλέον, σε όλα βάζει δίπλα στον Χαρίτο τον φίλο του, τον Λάμπρο Ζήση, παλιό αριστερό, ο οποίος συγκρίνει τις προηγούμενες εποχές με τη σημερινή, μιλώντας για αδικίες, λαϊκούς αγώνες, φυλακές και εξορίες. Εδώ ο Ζήσης κάνει λόγο για τη συντροφικότητα που μπορεί ν’ αναπτυχθεί ανάμεσα σε έναν αριστερό, όπως αυτός, και έναν αστυνομικό που κάποτε, ειδικά κατά την περίοδο της χούντας, θεωρούνταν «άσπονδος εχθρός». Βεβαίως, από την παρούσα ιστορία δεν λείπουν τα μέλη της οικογένειας του Χαρίτου∙ σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η σύζυγός του, η Αδριανή, η μικροαστή νοικοκυρά που μαγειρεύει νόστιμα γεμιστά κολοκυθάκια και άλλες ελληνικές λιχουδιές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.