Ελληνική λογοτεχνία: Σύγκρουση πατέρα και γιου

Η σχέση μίσους και λατρείας του γιου με τον πατέρα και ο πύρινος κύκλος που για να φθάσει στην αποδοχή και στην κατανόηση πρέπει πρώτα να περάσει από την αμφισβήτηση και την απόρριψη

Nίκος Pαναγιωτόπουλος

Ολομόναχος. Αυτοβιογραφική προφητεία

Εκδόσεις Μεταίχμιο

σελ. 101, τιμή 11 ευρώ

Mια προγαμιαία ερωτική εμπλοκή του πατέρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 στο Χαλάνδρι έρχεται να ζωντανέψει στα μάτια του γιου του πολλά χρόνια αργότερα, όταν παγιδεύεται κι ο ίδιος στις επιλογές του (χωρισμένος από τη γυναίκα του και απομακρυσμένος από το παιδί του), παραμένοντας έγκλειστος σε ένα μοναχικό δωμάτιο. Η σχέση μίσους και λατρείας του γιου με τον πατέρα είναι το θέμα που διατρέχει το αφήγημα του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ο ήρωάς του είναι ήδη αντιμέτωπος με τον εντεκάχρονο δικό του γιο, που ετοιμάζεται εκών-άκων να μπει στον πύρινο κύκλο που για να φτάσει στην αποδοχή και στην κατανόηση πρέπει πρώτα να περάσει από την αμφισβήτηση και την απόρριψη. Το αδήριτο αυτό κληρονόμημα από γενιά σε γενιά αποκτά στην αφήγηση του βιβλίου την εικόνα της όψιμης αποκάλυψης ενός οικογενειακού μυστικού που καταδίκασε εφ’ όρου ζωής τον πατέρα σε καθεστώς πανικού, κάνοντας τον γιο του να τον αρνηθεί διαρρήδην, χωρίς να αποκατασταθεί ποτέ καθ’ ολοκληρίαν η επαφή μεταξύ τους.

Ο Παναγιωτόπουλος ξετυλίγει την ιστορία του οικογενειακού μυστικού σε τρεις εκδοχές: η πρώτη είναι όσα νομίζει ότι ξέρει ο γιος μέχρι την αποκάλυψή του, η δεύτερη αναλαμβάνει να εκθέσει τα καινούργια δεδομένα, ενώ η τρίτη ανασυνθέτει την πορεία της οικογένειας μέσα στον χρόνο, συνταιριάζοντας τα ήδη γνωστά στοιχεία με τα επιμελώς απόκρυφα. Με λόγο πυκνό και αντιδραματικό, που αποφεύγει τον οποιοδήποτε συναισθηματικό εκβιασμό δίχως από την άλλη μεριά να στεγνώνει συγκινησιακά, ο Παναγιωτόπουλος δείχνει με ποιον τρόπο η αυτοβιογραφία μπορεί να ξεφύγει από τα στενόκαρδα ατομικά της όρια, δίνοντας στους πρωταγωνιστές και στις καταστάσεις της διαστάσεις καθολικής ισχύος.

Δήμητρα Kολλιάκου

Το ήμισυ του παντός

Εκδόσεις Πατάκη,

σελ. 412, τιμή 16,60 ευρώ

Οι πραγματικοί ήρωες του βιβλίου δεν είναι οι άνθρωποι και οι τόποι τους αλλά τα έντομα. Κάθε έντομο αντιστοιχεί σε ένα από τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου και συνδέεται πολλαπλώς με τα εξιστορούμενα για τους ανθρώπους: άλλοτε μέσω της σύγκρουσης ανάμεσα στο κάλλος και την τερατογονία και άλλοτε μέσω του δικτύου της αρμονίας που πλέκουν τα έντομα στη φύση.

Aλίκη Στελλάτου

Γάτα στον κήπο. Νουβέλα

Εκδόσεις Κίχλη,

σελ. 80, τιμή 8,80 ευρώ

Το βιβλίο εκπροσωπεί την πρώτη πεζογραφική εμφάνιση της Αλίκης Στελλάτου και βασίζεται εξ ολοκλήρου στην έννοια της επανάληψης. Οι επαναλήψεις αποτελούν εν προκειμένω επαναλήψεις λέξεων, φράσεων και ονομάτων που οδηγούν σε μια παραληρηματική σύνταξη απολύτως σύμφυτη με το συνειδησιακό χάος εντός του οποίου είναι αναγκασμένη να κινηθεί η κεντρική ηρωίδα.

Χ. Α. Χωμενίδης

Ο φοίνικας. Μυθιστόρημα

Εκδόσεις Πατάκη,

σελ. 493, τιμή 19,90 ευρώ

Η ζωή του Αγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ. Εκείνο που ζητάει από αμφοτέρους ο συγγραφέας είναι να μετατραπούν σε μυθιστορηματικό απείκασμα των ιδεών που οδήγησαν στις Γιορτές των Δελφών. Και το απόσταγμα αυτών των ιδεών, που προκύπτει ολοζώντανο από τις σελίδες του Φοίνικα, είναι η συνύπαρξη του διονυσιακού (η έκσταση) και του απολλώνιου (η αρμονία) στοιχείου.

Μιχάλης Μοδινός

Το πλέγμα. Μυθιστόρημα σε είκοσι μονολόγους

Εκδόσεις Καστανιώτη,

σελ. 240, τιμή 16 ευρώ

Μικρές ιστορίες της καθημερινότητας: ιστορίες κατανεμημένες μεταξύ δεκαεννέα εν κύκλω αφηγητών που ισορροπούν το άγχος του θανάτου με το αίσθημα λύτρωσης το οποίο προκαλεί η ερωτική ορμή, έστω κι αν η λύτρωση παραμένει κάποτε κουτσουρεμένη, έστω κι αν η ορμή μοιάζει συχνά υπό αναστολή ή και καθηλωμένη.

Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Λεωφορείο. 19 στάσεις

Εκδόσεις Πατάκη,

σελ. 246, τιμή 13,30 ευρώ

Ιστορία, βιογραφία και μυθοπλασία παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένες στις αφηγήσεις του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, μπαίνοντας συνεχώς η μια στο εσωτερικό της άλλης και υποστηρίζοντας και οι τρεις εξίσου αποτελεσματικά τη διπλή ματιά του που θέλει από τη μια να ξεχωρίσει τους συλλογικούς όγκους μιας εποχής (από το 1960 και εφεξής) και από την άλλη να αναδείξει την τύχη του ατόμου ανάμεσα στις γραμμές τους.

Γιώργος Συμπάρδης

Αδέλφια

Εκδόσεις Μεταίχμιο,

σελ. 312, τιμή 15,50 ευρώ

Δυο αδέλφια σφάζονται στο οικογενειακό τους αλωνάκι ενόσω τριγύρω τους διαγράφεται με ανάγλυφα χρώματα η ελληνική ημι-επαρχία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα: το ξέσπασμα της οικοδομικής δραστηριότητας, τα καχεκτικά ακόμη αν και όχι ακριβώς αφανή οικονομικά μεγέθη, η μετανάστευση στην Αυστραλία και στη Γερμανία, οι εκπλήξεις της τεχνολογίας στα καταναλωτικά προϊόντα, αλλά και οι νοοτροπίες του συνοικιακού μικρόκοσμου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.