Αν και το όνομα Junior προέκυψε κυριολεκτικά στο «και πέντε» της παρουσίασης του πρώτου B-SUV της Alfa Romeo αντικαθιστώντας την αρχική επιλογή Milano, μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα στο αυτοκίνητο όχι απλώς λόγω διαστάσεων, αλλά κυρίως λόγω της συναισθηματικής φόρτισης που προκαλεί σε όσους είχαν την τύχη να συναντήσουν και να οδηγήσουν μια από τις Alfa Romeo GT 1300 Junior του 1966· ενός αυτοκινήτου που έμεινε στην ιστορία για τις μικρότερες όλων τότε διαστάσεις του και την απολύτως fun to drive φιλοσοφία του.

Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν, η Junior Elettrica (η οποία κυκλοφορεί και ως Ibrida με θερμικό υβριδικό σύνολο 136 ίππων) είναι ακριβώς αυτό: ένα εξαιρετικά ελκυστικό αυτοκίνητο με μήκος 4,17, πλάτος 1,78 και ύψος 1,53 μέτρα που εισάγει το κοινό στο σύμπαν της Alfa Romeo με τον πιο ήσυχο και καθαρό, λόγω ηλεκτροκινητήρα, τρόπο δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον της μάρκας.

Κάθε εκατοστό του αμαξώματός της αποπνέει τη διάθεσή της να ξεχωρίσει από τα σχεδιαστικά συμβατικότερα ομοειδή μοντέλα του ομίλου Stellantis ενώ ακόμη και η παράξενη εντύπωση που αρχικά δημιουργεί το εντελώς κοφτό πίσω τμήμα της, με το διακριτικό αεροδυναμικό βοήθημα στην πόρτα του χώρου αποσκευών, ανασκευάζεται αν κάποιος γνωρίζει την Giulia TZ του 1963 και τη «σχολή Coda Tronca» που επανήλθε από το μουσείο της μάρκας στους δρόμους του πλανήτη. Ωστόσο το πλέον εμβληματικό σημείο της Junior είναι η μάσκα της που πλαισιώνεται από τα 3+3 φωτιστικά σώματα στο χείλος του καπό, δημιουργώντας μια αναγνωρίσιμη και απολύτως ακαταμάχητη οπτική ταυτότητα.

Αυτά κάτι θυμίζουν

Περνώντας στο εσωτερικό της αναπόφευκτα θα συναντήσετε «λεπτομέρειες» που υπάρχουν σε άλλα μοντέλα εταιρειών του ομίλου Stellantis, με κυρίαρχες αυτές που βρίσκονται ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα και αφορούν τους φυσικούς διακόπτες εκκίνησης του κινητήρα, επιλογής θέσης στο αυτόματο κιβώτιο μίας ταχύτητας αλλά και του Drive Mode.

Εστω και έτσι πάντως το σύνολο μαρτυρεί την οδηγοκεντρική προσέγγιση που προβάλλει η Junior ακόμη και ακίνητη, με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 10,1 ιντσών και την κεντρικά τοποθετημένη οθόνη των 10,25 ιντσών να προσδίδουν πόντους λειτουργικά (με τα διαθέσιμα συστήματα συνδεσιμότητας Apple CarPlay και Android Auto αλλά και το chatbot ChatGPT που φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στο κατώφλι της Alfa Romeo) και αισθητικά τραβώντας το βλέμμα από τα σκληρά πλαστικά που υπενθυμίζουν την τακτική συγκράτησης του κόστους που ακολουθεί ο πολυεθνικός όμιλος. Με δεδομένο πάντως τον πλήρη εξοπλισμό του αυτοκινήτου, αν υπάρχει ένα προαιρετικό στοιχείο που εμείς θα επιλέγαμε με κλειστά μάτια, καθώς «διαφημίζει» εκκωφαντικά το πνεύμα της Alfa Romeo, είναι τα μπάκετ καθίσματα με την εξαιρετική στήριξη και την άνεση παρά τον «κλειστό» σχεδιασμό τους.

Σε ό,τι αφορά δε τους επιβάτες του πίσω καθίσματος, η άνεση που απολαμβάνουν εξαρτάται από τον σωματότυπο όσων κάθονται μπροστά αφού βρισκόμαστε σε ένα B-SUV με εξωτερικό μήκος 417 εκατοστά, μεταξόνιο 2,562 μέτρα και χώρο αποσκευών 400 λίτρων, μέγεθος διόλου ευκαταφρόνητο.

Ως αμιγώς ηλεκτρική έκδοση διαθέτει μπαταρία ιόντων λιθίου 54 kWh, η οποία τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 156 ίππων και 260 Nm ροπής που κινεί αποκλειστικά τους μπροστινούς τροχούς. Η θεωρητική αυτονομία κίνησης προσδιορίζεται στα 410 χλμ. σε συνθήκες μεικτής χρήσης (με αυξητική τάση μέσα στην πόλη) ενώ σε παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος 11 kW μια πλήρης φόρτιση απαιτεί λιγότερο από έξι ώρες (και σε ταχυφόρτιση 100 kW συνεχούς DC ρεύματος λιγότερο από 30 λεπτά της ώρας, έως το 80% της χωρητικότητάς της).

Αυτό δεν θυμίζει τίποτα

Αν και πολλά από τα επιμέρους στοιχεία της Junior συναντώνται σε μοντέλα του ομίλου όπου ανήκει η Alfa Romeo, η αίσθηση που αποκομίζεις οδηγώντας την και ζώντας καθημερινά μαζί της είναι μοναδική, πρωτίστως σε οδηγικό επίπεδο.

Παρά το βάρος των 1.620 κιλών και την ύπαρξη ημιάκαμπτου άξονα πίσω η Junior δείχνει στον δρόμο πιο «γνήσια» Alfa από μεγαλύτερα μοντέλα της μάρκας εκμεταλλευόμενη στο έπακρο όλη την ισχύ και τη ροπή του ηλεκτροκινητήρα της για να διαγράψει τροχιές με αξιοθαύμαστη ισορροπία. Το, ιδανικά για τα μέτρα της κατηγορίας του, ρυθμισμένο πλαίσιο δείχνει από την πρώτη στιγμή ότι αντέχει και περισσότερη ισχύ (την οποία συναντά κανείς στην επίσης ηλεκτρική έκδοση Veloce των 280 ίππων) και περισσότερη – αχρείαστη – πίεση. Η άμεση απόκριση του ηλεκτρικού μοτέρ εξασφαλίζει επιτάχυνση από στάση σε 9,0 δευτερόλεπτα με μέγιστη ηλεκτρονικά περιοριζόμενη ταχύτητα στα 150 χλμ./ώρα για λόγους διαχείρισης της ενέργειας.

Αν και τα νούμερα από μόνα τους δεν λένε όλη την αλήθεια, οδηγώντας την θα διαπιστώσετε πως οι ενδιάμεσες επιταχύνσεις είναι εξαιρετικές ενώ και η αίσθηση του τιμονιού λειτουργεί καταλυτικά για την τελική θετική εντύπωση που αποκομίζεις ασχέτως επιλεγμένης διαδρομής. Αυτό που προσωπικά θα ήθελα να υπάρχει είναι η λειτουργία του «one pedal» που επιτρέπει την επιβράδυνση αφήνοντας απλά το δεξί πεντάλ χωρίς να καταφύγεις στα φρένα, αλλά η απουσία του είναι τεχνολογική επιλογή του ομίλου Stellantis και όχι της Alfa Romeo.

Κρατώντας για το τέλος την πραγματική αυτονομία κίνησης η οποία στη δική μας περίπτωση έφτασε τα 350 χλμ. με μία φόρτιση (και συνεχείς εναλλαγές των προγραμμάτων οδήγησης χωρίς καμία προσοχή στον δείκτη αυτονομίας), αξίζει να γνωρίζετε ότι η τιμή εκκίνησης της Junior Elettrica των 156 ίππων είναι πλέον 25.320 ευρώ με την επιδότηση του προγράμματος ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ, οκταετή εγγύηση για την μπαταρία και πληρέστατο εξοπλισμό ασφάλειας και άνεσης, ενώ η επόμενη εξοπλιστική έκδοση Elettrica Speciale με την ίδια απόδοση κοστίζει 27.290 ευρώ.