Εμφυλη ισότητα, συμπερίληψη, αλλαγές στην εργασιακή ζωή, νέα εργαλεία διαχείρισης των εργασιακών σχέσεων. Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια σεμιναρίου για την ευαισθητοποίηση των φοιτητριών και φοιτητών που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με μεγάλη συμμετοχή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τι προέκυψε από αυτό; Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι το 34% των γυναικών βρίσκονται σήμερα σε απασχόληση ισότιμη με πλήρη εργασία, το 25% των θέσεων διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων επιχειρήσεων καταλαμβάνονται από γυναίκες, οι οποίες κατέχουν επίσης μόνο το 21% των κοινοβουλευτικών θέσεων (βάσει της European Gender Equality Index 2023).
Παράλληλα μόνο το 8% των ανδρών απασχολούνται σε θέσεις εργασίας στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής εργασίας (βάσει της European Gender Equality Index 2023), το 27% αναλαμβάνει καθημερινά εργασίες του νοικοκυριού (βάσει της European Gender Equality Index 2023) και οι μισοί μπαμπάδες με παιδιά έως 12 ετών δεν έχουν λάβει ούτε μία μέρα άδεια πατρότητας ή/και ανατροφής (έρευνα της Women on Top 2023).
Τέλος το έτος 2022 το μισθολογικό χάσμα στην Ελλάδα ανήλθε σε 10,4% – με στοιχεία της Eurostat – (διαφορά ανάμεσα στο μέσο ακαθάριστο ωρομίσθιο ανδρών και γυναικών) και βρίσκεται στην 24η θέση στην Ευρώπη σύμφωνα με τον δείκτη ισότητας.
Οι δομές και οι δράσεις
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος μόνο των ποικίλων δράσεων που οργανώνει συστηματικά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εστιάζοντας στις ανάγκες του σύγχρονου πολίτη, τις δομές και τις πολιτικές που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν τα θέματα ισότητας στην εργασία. Η Επιτροπή Ισότητας Φύλων (ΕΙΦ) του Ιδρύματος αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, καθώς στόχο έχει την προαγωγή της ισότητας των φύλων σε όλα τα επίπεδα δομών και δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου με απώτερο σκοπό τη δημιουργία κουλτούρας ισότητας και ισοτιμίας των φύλων.
Έτσι, στο πλαίσιο της παροχής ενημέρωσης και επιμόρφωσης σε θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων και τη συνεργασία με ανάλογους φορείς που ασχολούνται με την ισότητα των φύλων πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του κτηρίου της Τροίας, ειδικό σεμινάριο στο πλαίσιο του προγράμματος «We are with U: Ευαισθητοποίηση Φοιτητ(ρι)ών για Έμφυλη Ισότητα στην Εργασία».
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης το Women On Top και εταίρο την Ελληνική Εταιρεία Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛ.Ε.ΓΥ.Π.). Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ.
Μεγάλη η συμμετοχή
Η συμμετοχή στις εργασίες του ήταν μεγάλη και δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες έλαβαν μέρος, ενώ την εισήγηση στις εργασίες του σεμιναρίου έκανε η κυρία Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια Women On Top/inc.lude. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του οργανισμού για την επαγγελματική και οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών Women On Top, και διεξήγαγε δύο εργαστήρια για την έμφυλη ισότητα και συμπερίληψη στην εργασία.
Χαιρετισμό στις εργασίες του έκανε η κυρία Ειρήνη Νικάνδρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΟΠΑ, στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και Πρόεδρος της ΕΙΦ του ΟΠΑ, η οποία και μεταξύ των άλλων τόνισε: «Η αξία και η σημαντικότητα της ισότητας είναι αδιαμφισβήτητη και το Πανεπιστήμιό μας πάντοτε πρωτοπόρο την προάγει με έμπρακτες διαδικασίες και ακαδημαϊκές δράσεις.
Η βιωματική και συμμετοχική διαδικασία του συγκεκριμένου σεμιναρίου αφενός τόνισε όλα αυτά τα νοήματα και τις έννοιες που εμπεριέχονται στην ισότητα και αφετέρου με έναν τρόπο ζωντανό οι φοιτήτριες και οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τυχόν προβλήματα ή/και ελλείψεις και να βρουν τρόπους μεθοδικά και αποτελεσματικά να τα αντιμετωπίσουν. Φορείς όπως το Women On Top έχουν εξαιρετικές δράσεις και στέκονται πάντοτε συνεργατικά στο Πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή κοινότητα».
Το σεμινάριο ήταν διαδραστικό και εστίασε στο πώς όλοι και όλες μπορούν, ανεξάρτητα από το στάδιο της επαγγελματικής τους ζωής, να συμβάλλουν στην προώθηση της ισότητας και συμπερίληψης στην αγορά εργασίας.
Μέσα από πρακτικά παραδείγματα και εργαλεία, συζητήθηκαν οι βασικές έννοιες γύρω από την έμφυλη ισότητα και τη συμπερίληψη, προβλήθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για το πώς αντιλαμβάνονται την ισότητα, τι αλλαγές χρειάζεται να κάνουν σε διαφορετικές φάσεις και περιπτώσεις της ζωής τους, και τι είδους δράση μπορούν να αναλάβουν στην επαγγελματική τους καθημερινότητα ώστε να προωθήσουν έμπρακτα τον στόχο αυτό και να βοηθήσουν να απολαμβάνουν όλα τα άτομα μια πιο ισότιμη και συμπεριληπτική εργασιακή ζωή – τώρα και στο μέλλον.
Από την πλευρά της, η κυρία Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Συνιδρύτρια Women On Top/inc.lude, πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα «We are with U | Ευαισθητοποίηση Φοιτητ(ρι)ών για Έμφυλη Ισότητα στην Εργασία» είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, γιατί προάγει την ευαισθητοποίηση φοιτητριών και φοιτητών σχετικά με την έμφυλη ισότητα στον εργασιακό χώρο.
Σε μια εποχή που οι έμφυλες διακρίσεις και τα στερεότυπα μας επηρεάζουν όλες και όλους σε όποιο σημείο της επαγγελματικής μας ζωής κι αν βρισκόμαστε, στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τη νέα γενιά και, μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και τον εκπαιδευτικό οδηγό που δημιουργήσαμε, επιδιώκουμε να θέσουμε τις βάσεις για ένα πιο ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον, όπου όλες και όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν και να εξελίσσονται ισότιμα».