Το μέλλον των επενδύσεων στην Ελλάδα

Τι προβλέπει το σχέδιο Πισσαρίδη που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για μια εξωστρεφή οικονομία και την ανασυγκρότηση της χώρας

Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συνδέεται με τις νέες τεχνολογίες που αλλάζουν την ανθρωπότητα. Το στίγμα αυτό έδωσε ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης τον οποίο εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να εκπονήσει την «ελληνική πρόταση για την επόμενη ημέρα της οικονομίας», το σχέδιο που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για μια εξωστρεφή οικονομία και την ανασυγκρότηση της χώρας μετά την καταιγίδα του κορωνοϊού.

Το πενταετές αυτό πλάνο θα αξιοποιήσει στο έπακρο τους πόρους των ευρωπαϊκών ταμείων και του Recovery Fund που αναμένεται να αποκτήσει «σάρκα και… λεφτά» τον προσεχή Οκτώβριο.

Σε μια από τις λίγες δημόσιες εμφανίσεις του (στο διαδικτυακό Φόρουμ των Δελφών), ο επίτιμος καθηγητής Οικονομικών του London School of Economics τόνισε ότι οι βόρειες χώρες της Ευρώπης έχουν εξελιχθεί περισσότερο από τις νότιες στον τεχνολογικό τομέα και τώρα κινούνται προς την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, «οι χώρες που είναι πιο εξελιγμένες τεχνολογικά έχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά απασχόλησης», σε αντίθεση με τον γενικό φόβο που υπάρχει για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην εργασία.

«Επενδύστε στις τεχνολογίες»

«Οταν έχουμε νέες τεχνολογίες δεν έχουμε νέες μηχανές, αλλά ένα νέο πλέγμα καινοτομιών για τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες, την τεχνολογία, τις υποδομές κ.ά.» είπε χαρακτηριστικά, όμως πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι στα πιο χαμηλά επίπεδα στον τομέα της τεχνολογίας. Για αυτόν τον λόγο προέτρεψε: «Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε κάτι, απλά να μιμηθούμε τις άλλες χώρες στον τομέα της τεχνολογίας και την πρόοδο που έχουν κάνει».

Μεγαλύτερη όμως σημασία έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση για τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα καμία στιγμή που να υιοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις από τους έλληνες πολιτικούς. «Είναι η πρώτη φορά που ακούω υπουργούς να λένε πως πρέπει να γίνουν, όχι γιατί μας επιβάλλονται, αλλά επειδή είναι απαραίτητες για το μέλλον της οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι μόλις γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, θα είναι και πολύ εύκολο να διεκδικήσει η Ελλάδα πολλά χρήματα από την Ευρώπη.


«Επενδύστε στις ΑΠΕ»

Ο καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Columbia Jeffrey D. Sachs, τον οποίο έχει φιλοξενήσει «Το Βήμα», συνεχάρη την Ελλάδα για τον περιορισμό της πανδημίας λέγοντας ότι η χώρα μας είχε από τα καλύτερα αποτελέσματα στον κόσμο και σίγουρα στην Ευρώπη. «Εγώ βρίσκομαι σε μία χώρα που δεν έχουμε καθόλου πολιτική ηγεσία» είπε ο κ. Sachs. Τόνισε δε ότι η Αθήνα θα πρέπει να διατηρήσει το ασφαλές περιβάλλον που δημιούργησε για τον τουρισμό, καθώς είναι ένας τομέας κρίσιμος για την οικονομική ανάκαμψη.

Οσον αφορά τις ΑΠΕ, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αναφέροντας ως παράδειγμα τις μέρες ηλιοφάνειας που έχουμε στη χώρα. Σχετικά με το διεθνές εμπόριο, άσκησε ξανά κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, είναι άλλη μία ανοησία του Τραμπ. Μην ακούτε τη ρητορική ψυχρού πολέμου των ΗΠΑ. Είναι εποχή για συνεργασίες».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.