Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου δεν πέτυχε υψηλές διακρίσεις σε διεθνείς πανεπιστημιακούς διαγωνισμούς και εικονικές δίκες (moot courts) μία ή δύο φορές. Το κάνει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια!
Ο κοσμήτορας της Σχολής Κωνσταντίνος Χριστοδούλου απαντά αυθόρμητα στο σχετικό ερώτημα και προσθέτει αμέσως: «Η Σχολή μας βρίσκεται πράγματι σε ανοδική πορεία και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα πρόσφατων διεθνών αξιολογήσεων. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζουν η εγγενής εξωστρέφεια των ελλήνων επιστημόνων, η φιλομάθεια των φοιτητών μας και η φιλοδοξία τους να διακριθούν, φιλοδοξία που τους οδήγησε σε επικράτηση ακόμη και απέναντι σε παραδοσιακώς ισχυρές ξένες Νομικές Σχολές».
«Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία ολοκληρωμένη αξιολόγηση της nica team του έτους 2022 μας κατατάσσει στην 1η θέση πανελληνίως, στη 15η θέση πανευρωπαϊκώς και στην 36η θέση παγκοσμίως! Μάλιστα στις 17 Οκτωβρίου 2024, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβε τη 2η θέση παγκοσμίως στις εικονικές δίκες στο Δίκαιο του Διαστήματος!» καταλήγει. Ο Γιώργος Κυριακόπουλος, αναπληρωτής κοσμήτορας στη Σχολή αλλά και επιβλέπων σε κάποιους από τους διαγωνισμούς, προσθέτει στα παραπάνω ότι «στις εικονικές δίκες στο Δίκαιο του Διαστήματος, δημιουργείται μια εικονική υπόθεση που αφορά διαστημική δραστηριότητα, η οποία καταλήγει στο Δικαστήριο της Χάγης και οι φοιτητές πρέπει να γράψουν υπόμνημα και να προετοιμαστούν ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν και τις δύο μεριές.
Φέτος συμμετείχαν πάνω από 80 πανεπιστήμια παγκοσμίως και η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών κέρδισε τη δεύτερη θέση, με τη φοιτήτρια Χρυσή Βορλόου, μέλος της ομάδας, να αναδειχθεί καλύτερη αγορήτρια στον κόσμο». Παρούσα στην κουβέντα μας είναι το μέλος της ομάδας Ρεγγίνα Κουρτίδη που σημειώνει ότι «από πλευράς προετοιμασίας μπορώ να πω ότι ήταν μια δύσκολη περίοδος, όλοι δώσαμε προτεραιότητα στην εικονική δίκη. Διαγωνιστήκαμε με τους νικητές όλης της υφηλίου, σταθήκαμε μπροστά σε δικαστές της Χάγης και έπρεπε να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας σαν να είμαστε κανονικοί δικηγόροι. Ηταν μια απίστευτη περίοδος».
Το άλλο μέλος της ομάδας Ευάγγελος Γαζής τονίζει πως για να καταφέρεις αντίστοιχες επιτυχίες πρέπει να κάνεις θυσίες. «Αλλά κάτι που θα το θυμάμαι για όλη μου τη ζωή! Αφοσίωση, δουλειά, μεράκι, τίποτα δεν είναι αδύνατο, αρκεί να δουλέψεις». Η Χρυσή Βορλόου εξηγεί ότι ο διαγωνισμός ήταν «μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, πρέπει να μαζέψεις όσα μπορείς κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά να μπορείς να τα υποστηρίξεις μπροστά στους δικαστές». «Οταν φτάνεις στον τελικό νιώθεις πως είναι η στιγμή σου, έχεις προετοιμαστεί, αλλά θέλει συνεχώς τη χρήση κριτικής σκέψης, και τελικά αυτό αποκομίζεις επειδή είσαι ετοιμόλογος και αναφέρεις όσα έχουν σημασία. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι τα χρωστάμε όλα στους προπονητές μας».
Οι προπονητές των διαγωνιζομένων είναι άλλοι φοιτητές με εμπειρία σε αντίστοιχο διαγωνισμό. Μεταξύ αυτών, η Βέρα Παλιαλέξη τονίζει πως η επιτυχία δεν μετριέται με έναν τίτλο, αλλά είναι όσα αποκομίζεις με τη διαδικασία. «Τα παιδιά έχτισαν πάνω σε όσα ήδη είχαν, είναι μια εσωτερική διαδικασία και τους έχω σαν πρότυπα, τους θαυμάζω για όσα κατάφεραν» προσθέτει ο Γιώργος Χατζηχαραλάμπους.