Η ενίσχυση της άμυνάς μας δεν συμβαίνει σε μία ημέρα. Πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας συνεχώς, ώστε το ανοσοποιητικό μας να μπορεί να μας προστατεύει από βακτήρια και ιούς. Γι’ αυτό ας ξεκινήσουμε από τώρα! Ο κ. Χάρης Γεωργακάκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής, μας μιλάει για όλα εκείνα που θα πρέπει να προσέξουμε για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στις ιώσεις. Το πρώτο πράγμα που θελήσαμε να ξεκαθαρίσουμε μαζί του ήταν ο ρόλος που παίζει η διατροφή στη θωράκιση της υγείας μας. Οπως λοιπόν μας λέει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν «μαγικά» συστατικά ή τρόφιμα που ξαφνικά θα μας καταστήσουν υπεράνθρωπους και δεν θα αρρωσταίνουμε. Ωστόσο η υιοθέτηση ενός μακροπρόθεσμου υγιεινού και ισορροπημένου διατροφικού πλαισίου, με τρόφιμα που μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, σαφέστατα και μπορεί να βοηθήσει».
Μπαίνοντας σε μια κρίσιμη για την υγειονομική εξέλιξη των πραγμάτων περίοδο είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας. Πέρα από τα μέτρα προσωπικής και οικογενειακής υγιεινής που η ιατρική κοινότητα έχει υποδείξει, στην προσπάθεια αυτή ένας σημαντικός σύμμαχος είναι και η διατροφή μας. «Η τροφή μου είναι το φάρμακό μου» έλεγε ο Ιπποκράτης και η σοφή αυτή ρήση θα πρέπει να αποτελέσει τον άξονα της δραστηριότητάς μας για τους επόμενους ενδεχομένως δύσκολους μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, τα σημεία- κλειδιά που θα πρέπει να προσέξουμε είναι:
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.