Οικονομία, Πολιτισμός, Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα. Τα κοινά αυτά μονοπάτια αναζήτησαν οι εκπρόσωποι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις στην ημερίδα με θέμα «Πολιτισμός και Οικονομία», που ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Μάιο.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη εκδήλωση που συνδιοργανώνεται στο πλαίσιο του μνημονίου της συνεργασίας που πρόσφατα συνυπογράφηκε μεταξύ των δύο φορέων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τόσο ημερίδες όσο και συνέδρια σε επίκαιρα θέματα.
Αλλωστε, το θέμα της σχέσης του πολιτισμού με την οικονομία είναι κυρίαρχο στη συζήτηση για τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής στις σύγχρονες οικονομίες. Ιδιαίτερα σήμερα, στο πλαίσιο αναζήτησης και υιοθέτησης ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού υποδείγματος, ο ρόλος του πολιτισμού είναι κομβικός για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Από την πλευρά του, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμβάλλει ουσιαστικά στην καλλιέργεια του σημαντικού αυτού διαλόγου στην Ελλάδα, μέσω της Έδρας UNESCO στις Ψηφιακές Μεθόδους για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του ΟΠΑ Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης με τίτλο «Ο Πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης» συντόνισε η Διευθύντρια Ερευνών της
διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση. Σε αυτό μίλησαν ο Σύμβουλος Πολιτιστικής Στρατηγικής Χρήστος Καρράς, ο οποίος ανέλυσε και την πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού με θέμα το πώς μπορεί ο πολιτιστικός φορέας να γίνει φορέας βιώσιμης ανάπτυξης και πηγή κοινωνικών αξιών, και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δράσεων και Εποπτείας του Υπουργείου Πολιτισμού Αναστασία Γκάτζιου, η οποία αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των πολιτιστικών φορέων από το υπουργείο της και τις διαδικασίες του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με τίτλο «Παραδείγματα ελληνικής καινοτόμου οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα του πολιτισμού και συζήτηση για τις διαφαινόμενες τάσεις» συντόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής του ΟΠΑ και επικεφαλής της Έδρας UNESCO στις Ψηφιακές Μεθόδους για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες Πάνος Κωνσταντόπουλος.
Στη συζήτηση συμμετείχε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του ΟΠΑ και μέλος της Έδρας UNESCO Παντελής Καμμάς, ο οποίος μίλησε για την «απελευθέρωση» των δεδομένων και το νέο boom της οικονομικής ιστορίας, ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ιδρυτής της PostScriptum, που παρουσίασε το θέμα «Εν τω ΕΣΠΑ επιχειρείν», ο Γιάννης Νικολόπουλος, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Clio Muse, που μοιράστηκε τη δική του εμπειρία και το επιχειρηματικό μοντέλο της Clio Muse Tours, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ Γεώργιος Παπαϊωάννου και επικεφαλής της Ομάδας Γραφικών Υπολογιστών και ο Δρ Ανδρέας Αλέξανδρος Βασιλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Phasmatic και μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ, που μίλησαν για την ανάδειξη πολιτισμικού περιεχομένου με χρήση 3D τεχνολογιών.
Τέλος, ο Νίκος Μηναδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Advance Deep-Tech Services, παρουσίασε τις επιχειρηματικές διεθνείς ευκαιρίες στον τομέα της πολιτισμικής πληροφορικής και το ελληνικό πλεονέκτημα.
Τα θέματα και οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού, φοιτητών και φοιτητριών όλων των κύκλων σπουδών, το οποίο συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση θέτοντας ερωτήματα και προτάσεις για τον Πολιτισμό στην Ελλάδα και τη σχέση του με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο γενικός διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου δήλωσε: «Ο πολιτισμός ως ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας μπορεί να γίνει εξαιρετικός φορέας εξωστρέφειας και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Αυτό είναι το μήνυμα που είχαμε τη χαρά και την τιμή να επικοινωνήσουμε στις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των οποίων υπήρξε πραγματικά εντυπωσιακό». Και κατέληξε: «Εγκαινιάσαμε έτσι την αρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας, όπως αυτή εκφράζεται από το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, και ευελπιστούμε ότι θα εξελιχθεί δυναμικά καλύπτοντας και άλλα οικονομικά και κοινωνικά θέματα που διερευνά η διαΝΕΟσις με στόχο τη συμβολή μας για ένα καλύτερο μέλλον των νέων μας. Ευχαριστούμε θερμά τις πρυτανικές αρχές που μας έδωσαν την ευκαιρία συνεργασίας με ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά ιδρύματα της χώρας μας».
Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στο κανάλι του ΟΠΑ στο YouTube.