Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατόπιν πρωτοβουλίας του Τμήματος Στατιστικής, η ετήσια συνάντηση του πανίσχυρου δικτύου HERMES, που ενώνει σήμερα 26 πανεπιστήμια από 15 χώρες (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία, Κίνα) στον τομέα των σπουδών Διοίκησης (Business).
Έτσι, το ετήσιο συνέδριο της «αφρόκρεμας» των Σχολών Διοίκησης ανά τον κόσμο φιλοξενήθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο ΟΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας Ιδρυμάτων διαφορετικών χωρών στη διοργάνωση κοινών προγραμμάτων σπουδών ή διπλών πτυχίων σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.
Το δίκτυο HERMES σήμερα αποτελείται από πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας. Δημιουργήθηκε το 1997 με στόχο τη σύμπραξη Ιδρυμάτων για την ανάπτυξη σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών, την ανταλλαγή καθηγητών και ερευνητών, τη δημιουργία κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την απονομή διπλών τίτλων σπουδών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Το ΟΠΑ έγινε μέλος του δικτύου HERMES το 2010, επί πρυτανείας του καθηγητή Γρηγορίου Πραστάκου, και τα τελευταία χρόνια εκπροσωπείται από το Τμήμα Στατιστικής.
Στην πρώτη διά ζώσης (υβριδική) μετά COVID-19 ετήσια συνάντηση του HERMES συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Ιδρύματα: EM Strasbourg Business School (Γαλλία), Dresden University of Technology (Γερμανία), Bucharest University of Economic Studies (Ρουμανία), Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (Γερμανία), HEC Management School – University of Liège (Βέλγιο), University of Pavia (Ιταλία), Stevens Institute of Technology (ΗΠΑ), Jagiellonian University of Kraków (Πολωνία), Texas A&M University (ΗΠΑ), Universität Innsbruck (Αυστρία), University of Alcalá (Ισπανία), University of Hohenheim (Γερμανία), University of Seville (Ισπανία), ESCA École de Management (Μαρόκο), University of Stirling (Ηνωμένο Βασίλειο). Το ΟΠΑ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Στατιστικής, καθηγητή Ιωάννη Ντζούφρα, και την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Στατιστικής Αλεξάνδρα Λειβαδά.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς θέματα όπως τα διπλά πτυχία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, οι ανταλλαγές μελών διδακτικού προσωπικού, οι στρατηγικοί άξονες του δικτύου HERMES και οι μελλοντικές του δράσεις, καθώς και τα θερινά σχολεία. Η παρέμβαση της κυρίας Ailsa Lamont, προέδρου της οργάνωσης Climate Action Network for International Educators – CANIE, για την Πράσινη Κινητικότητα έγινε η αφορμή για μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με την υλοποίησή της στην πράξη από τα Ιδρύματα του δικτύου μέσω εικονικών, online ανταλλαγών.
«Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το μόνο ελληνικό πανεπιστήμιο το οποίο συμμετέχει στο
διεθνές δίκτυο πανεπιστημίων HERMES. Πρόκειται για ένα δίκτυο με υψηλής ποιότητας πανεπιστήμια όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από την Αμερική και την Κίνα. Είναι τιμή μας που φιλοξενήσαμε την ετήσια συνάντησή του, ενώ διευρύνουμε όσο μπορούμε δυνατότητες συνεργασίας τόσο σε ερευνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής φοιτητών και διοικητικού προσωπικού», δήλωσε ο Αντιπρύτανης του ΟΠΑ και αρμόδιος για θέματα διεθνοποίησής του, καθηγητής Βασίλης Παπαδάκης.
Η πρόεδρος του δικτύου HERMES, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλάουντια Ταράντολα του Πανεπιστημίου Παβίας, ανέφερε: «Η πολυπολιτισμική και η πολύγλωσση συμμαχία δεν είναι πλέον ένα όνειρο όπως στο παρελθόν, αλλά αποτελεί ήδη μέρος της πραγματικότητάς μας. Σε αυτό το σενάριο πιστεύω ότι το δίκτυο πανεπιστημίων HERMES, με τον συνδυασμό των υψηλού προφίλ συνεργατών του, θα είναι ένας φυσικός οδηγός στον δρόμο αυτής της νέας πρόκλησης».
Από την πλευρά τους, ο καθηγητής Ιωάννης Ντζούφρας και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αλεξάνδρα Λειβαδά υπενθύμισαν μιλώντας στην «ΟΠΑ News» ότι το 2020 υπεγράφη η πρώτη συμφωνία συνεργασίας διπλού τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου μεταξύ του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ και του Πανεπιστημίου Παβίας, και ήδη το Τμήμα έχει στόχο την επέκταση των συνεργασιών του με άλλα πανεπιστήμια του δικτύου, τονίζοντας ότι «προτεραιότητά μας είναι η διεθνοποίηση και η εξωστρέφεια». Και κατέληξαν λέγοντας πως: «Στρατηγικός μας στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι να αυξήσουμε τα διπλά πτυχία (dual degrees) που θα προσφέρουμε και, με τον τρόπο αυτόν, να δώσουμε αυξημένες δυνατότητες σπουδών στους φοιτητές μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω
Είσοδος