Ενα διήμερο δράσεων που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία με θέμα τη «Γυναικεία Ηγεσία και Φύλο στον εργασιακό χώρο» διοργάνωσε στις αρχές Απριλίου το Forum Γυναικών Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η ομάδα έργου TARGETED-MPI και η εθελοντική ομάδα GenEquall.
Τις εκδηλώσεις αυτές τίμησαν και προλόγισαν ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Καθηγητής Βασίλης Βασδέκης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας Καθηγητής Γιώργος Λεκάκος και η Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Καθηγήτρια Αγγελική Πουλυμενάκου. Στις δράσεις που διοργανώθηκαν συμμετείχαν περισσότερα από διακόσια άτομα από τη φοιτητική, ακαδημαϊκή και διοικητική κοινότητα του ΟΠΑ, τα οποία εμβάθυναν σε κρίσιμα θέματα σχετικά με την ισότητα και τα έμφυλα στερεότυπα στην εργασία, τη γυναικεία ηγεσία και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη εργασιακή τους εξέλιξη.
Οι συζητήσεις
Με την έναρξη των εργασιών Δευτέρα 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα «Γυναικεία Ηγεσία και Ισορροπία των Φύλων στη Λήψη Αποφάσεων» με εισηγήτρια την Ομότιμη Καθηγήτρια Νάνσυ Παπαλεξανδρή, η οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι σύμφωνα με διεθνείς έρευνες η συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ εταιρειών σχετίζεται με καλύτερα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Η κυρία Αθανασία Μελαχροινού παρουσίασε τον Οδηγό Συμπεριληπτικής Γλώσσας που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου Targeted-MPI και ακολούθησε μια γόνιμη συζήτηση στο θέμα της συμπεριληπτικής γλώσσας. Τέλος, τιμήθηκαν οι τρίτεκνες γυναίκες της κοινότητας του ΟΠΑ.
Τη δεύτερη ημέρα των δράσεων οργανώθηκε workshop από την Gender Alliance για τα αόρατα έμφυλα στερεότυπα, τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς στην καθημερινότητά και ακολούθησαν δύο panels με ανθρώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τον εργασιακό τους χώρο. Στη συζήτηση με θέμα «Γυναικεία Ηγεσία: προκλήσεις και ευκαιρίες» τέσσερις σημαντικές γυναίκες ηγέτιδες στον χώρο τους μίλησαν για τα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο, τα εμπόδια και τις προκλήσεις που οι ίδιες αντιμετώπισαν και πώς τα διαχειρίστηκαν, και τόνισαν την ανάγκη οι γυναίκες να πιστέψουν στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, να ενδυναμωθούν και να βάλουν στόχους. Η Ομότιμη Καθηγήτρια και τ. Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη είπε χαρακτηριστικά: «Οι γυναίκες πρέπει πρώτα να είμαστε εμείς ευαισθητοποιημένες σ’ αυτά τα θέματα, γιατί αν δεν είμαστε αναπαράγουμε εμείς οι ίδιες τα στερεότυπα».
Η κυρία Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, ανέφερε ότι η οικογένεια και τα δύο παιδιά αποτέλεσαν κίνητρο για να προσπαθήσει πιο πολύ. Από την πλευρά της η Περιφερειακή Διευθύντρια της Microsoft, κυρία Πολυξένη-Μυλαίδη Στούμπου, μίλησε για τα στερεότυπα που αντιμετώπισε στον ανδροκρατούμενο χώρο της Πληροφορικής. Η σκληρή δουλειά αλλά και η δημιουργία μιας καλής ομάδας τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι ήταν δύο παράγοντες που τη βοήθησαν να εξελιχθεί και να αναγνωρισθεί. Τη συζήτηση έκλεισε η κυρία Ελευθερία Δεσποιναρά, Principal Director της Accenture, η οποία μίλησε για την ανάγκη να απαλλαγούμε από τα στερεότυπα και να δημιουργήσουμε εργασιακά περιβάλλοντα όπου ο κάθε άνθρωπος να είναι ο εαυτός του, να αισθάνεται ότι ανήκει, και να μπορεί να μεταφέρει τον δικό του προσωπικό τρόπο έκφρασης. Τη συζήτηση συντόνισε η Ομότιμη Καθηγήτρια κυρία Παπαλεξανδρή.
Στη συνέχεια και με θέμα «Φύλο και συμπερίληψη στην εργασία» συζητήθηκαν θέματα, όπως αυτό των μειωμένων ποσοστών απασχόλησης των γυναικών, των μισθολογικών και άλλων ανισοτήτων, και της αθέατης εργασίας. Η Kαθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Γεωργία Πετράκη παρουσίασε ευρήματα ερευνών που αφορούν την ισότητα και τόνισε τις σημαντικές διαφορές στις συνθήκες και στην ποιότητα εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και οι οποίες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από τους φορείς χάραξης πολιτικής. Από την πλευρά της η κυρία Εύα Ξεβγένη, αρχισυντάκτρια της Womanlandia, μίλησε για τη θηλυκοποίηση της φροντίδας. O κ. Φάνης Αριτζής, CEO της Catharsies, μίλησε για τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα και την ανάγκη οι γυναίκες να ενισχύουν τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Τη θεματική έκλεισε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελεάννα Γαλανάκη, η οποία αναφέρθηκε στην ισορροπία εργασιακής-οικογενειακής ζωής για τις γυναίκες ακαδημαϊκούς και την έννοια της «κρυμμένης» διάκρισης. Η κυρία Γαλανάκη έβαλε επίσης τις διαστάσεις της συμπερίληψης και της αναπηρίας και τόνισε την ανάγκη της ισότητας και της προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Τζένη Μελιτά.
Η ενθουσιώδης συμμετοχή της κοινότητας του ΟΠΑ κατά τη διάρκεια του διημέρου υπογράμμισε τη σημασία αυτών των συζητήσεων και τη συλλογική δέσμευση για την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη συμπερίληψη.
Η κυρία Ελένης Αποσπόρη είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του ΟΠΑ, και η κυρία Ειρήνη Νικάνδρου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του ΟΠΑ