Οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν το 99,8% του συνόλου των επιχειρήσεων, απασχολούν το 65% των εργαζομένων και παράγουν το 55% του συνόλου της παραγωγής στην Ευρωζώνη. Διακρίνονται για την ευελιξία και την ευκολία προσαρμογής σε αντίξοες καταστάσεις, χαρακτηριστικά σπάνια για μια μεγάλη επιχείρηση.
Ταυτόχρονα όμως, στις ΜμΕ ενυπάρχουν ορισμένα δομικά ζητήματα: του περιορισμένου κεφαλαίου, της περιορισμένης ρευστότητας, των χαμηλών οικονομιών κλίμακας, και της ελλιπούς εξειδίκευσης, που τις εμποδίζουν να επιτύχουν την παραγωγικότητα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά.
Αυτό το τεύχος της «ΟΠΑ News» είναι αφιερωμένο στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τη δυναμική που παρουσιάζουν σήμερα στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία. Συνεισφέρουν με τα κείμενά τους Καθηγητές και ειδικοί που έχουν εμβαθύνει σε θέματα που αφορούν τις ΜμΕ.
Στο πρώτο άρθρο, ο κ. Τιμόθεος Ρέκκας, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας και Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, γράφει για τις πολιτικές ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, εισάγοντας την προοπτική της δημόσιας μέριμνας για το θέμα.
Στο δεύτερο άρθρο, ο κ. Δημήτρης Αναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοδοτικής Διοίκησης στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ, παρουσιάζει τα ζητήματα χρηματοδότησης των ΜμΕ.
Ακολούθως, η κυρία Ειρήνη Βουδούρη, Καθηγήτρια Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας και Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, και η κυρία Ιωάννα Δεληγιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ίδιο Τμήμα, εισάγουν τη διάσταση της καινοτομίας.
Στη συνέχεια, η γράφουσα σε συνεργασία με την κυρία Ειρήνη Ζωγράφου, Λέκτορα στο Cranfield University, School of Management στην Αγγλία, παρουσιάζουν, αξιοποιώντας πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, την προοπτική του ανθρώπινου δυναμικού ως μοχλού ανάπτυξης για τις ΜμΕ.
Στο πέμπτο άρθρο, ο κ. Νίκος Πάχος, Επίκουρος Καθηγητής στην Καινοτομία και Διαχείριση Ανθρώπων στο Delft University of Technology στην Ολλανδία, συνθέτει τις προοπτικές της καινοτομίας και του ανθρώπινου δυναμικού.
Η κυρία Κατερίνα Καμπούρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Μάνατζμεντ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η κυρία Εμμανουέλλα Πλακογιαννάκη, Καθηγήτρια Διεθνών Επιχειρήσεων και Επικεφαλής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Διεθνών Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία, πραγματεύονται την πρόκληση της διεθνοποίησης για τις ΜμΕ στο έκτο άρθρο του αφιερώματος.
Τέλος, η κυρία Χριστιάνα Ιεροδιακόνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, συζητεί τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και ΜμΕ (για την ακρίβεια, στα συστήματα καταγραφής πολλών χωρών, οι οικογενειακές και οι ΜμΕ ανήκουν στην ίδια κατηγορία και λαμβάνουν την ίδια θεσμική αντιμετώπιση).
Ολοι οι συντελεστές του αφιερώματος ελπίζουμε να αποτελέσει αφορμή για ουσιαστικό και παραγωγικό προβληματισμό και ευαισθητοποίηση σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης των ΜμΕ και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας. Καλή ανάγνωση!
Η κυρία Ελεάννα Γαλανάκη είναι Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Υποδομών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του ΟΠΑ.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο ένθετο ΟΠΑ News του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» στις 23 Φεβρουαρίου 2025.