«Η εμπειρία μου από τη συνεργασία με τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Οι άνθρωποι που γνώρισα δε, δεν είναι πια απλά συνεργάτες μου στην ολοκλήρωση ενός έργου. Είναι μερικοί από τους καλύτερους φίλους μου! Ο ενθουσιασμός τους σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας ήταν μεταδοτικός και μας οδήγησε όλους σε μεγαλύτερη έμπνευση και επιτυχίες». Η νεαρή Hannah Tippets ήταν μόνο μια από τους 22 φοιτητές και φοιτήτριες του Kelley School of Business (KSB) που συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα της ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ του κορυφαίου Business School των ΗΠΑ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Και περιγράφει την εμπειρία της μιλώντας στην «ΟΠΑ News» με πραγματικό ενθουσιασμό.
Το ΟΠΑ υλοποίησε για δεύτερη χρονιά φέτος το πρόγραμμα συνεργασίας προπτυχιακών του φοιτητών και φοιτητριών του με τους προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του Kelley School of Business Indiana University (KSB) των ΗΠΑ, με το οποίο άλλωστε και έχει υπογράψει σχετικό Μνημόνιο.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής επελέγησαν 22 προπτυχιακοί φοιτητές από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ, οι οποίοι συνεργάστηκαν με αντίστοιχο αριθμό φοιτητών του Indiana University.
Οι 44 συνολικά φοιτητές χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες και μελέτησαν τη Symbeeosis, μια ελληνική καινοτομική επιχείρηση, της οποίας τα προϊόντα (μέλι, τσάι και βότανα) είναι αγνά, καλλιεργούνται και συλλέγονται αποκλειστικά και μόνο με βιολογικές πρακτικές.
Η συνεργασία μεταξύ των φοιτητών των δύο Ιδρυμάτων ξεκίνησε διαδικτυακά και ολοκληρώθηκε όταν οι 22 φοιτητές του Kelley μαζί με την καθηγήτριά τους επισκέφθηκαν την Αθήνα, το ΟΠΑ και τη Symbeeosis, όπου παρουσίασαν τις προτάσεις τους στην εταιρεία.
«Είμαι ευτυχής που η δεύτερη αυτή συνεργασία με το KSB έγινε με πολύ μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας ενθουσιασμένους τους φοιτητές των δύο Ιδρυμάτων, τους καθηγητές τους, αλλά και τα στελέχη της μελετώμενης εταιρείας» λέει για τα παραπάνω ο Αντιπρύτανης Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Βασίλης Παπαδάκης. «Με το KSB εξετάζουμε το ενδεχόμενο να γίνει το ΟΠΑ European Hub και να μας εμπιστεύονται τους προπτυχιακούς τους φοιτητές για εξαμηνιαίες σπουδές. Παράλληλα, υλοποιούμε ερευνητικές συνεργασίες με συναδέλφους από τα δύο Ιδρύματα, σε γνωστικά αντικείμενα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Διερευνούμε και άλλες στρατηγικές συνεργασίες και με άλλα πολύ καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού» αναφέρει σχετικά.
«Η εμπειρία που δώσαμε στους μαθητές μας αυτή τη χρονιά ήταν ανεκτίμητη! Δουλεύοντας μαζί κατάλαβαν πολλά για τις διαφορετικές κουλτούρες και δημιούργησαν φιλίες που ποτέ δεν θα μπορούσαν να κάνουν σε άλλες συνθήκες» δηλώνει σχετικά για τη συνεργασία η Καθηγήτρια του Kelley School of Business Τατιάνα Κολοβού. «Η μάθηση σε αυτές τις συνθήκες είναι κάτι που δεν γίνεται στα βιβλία και είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο συν-ιδρυτής της Symbeeosis Νίκος Κουτσιανάς συμπληρώνει τις δηλώσεις της αναφέροντας ότι «χαρήκαμε πολύ τη συμμετοχή μας σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της οποίας υποδεχθήκαμε φοιτητές του ΟΠΑ και του Kelley School of Business στα γραφεία μας και τους παρουσιάσαμε τη νέα μας αναγεννητική επιχειρηματικότητα. Είχαμε μια εξαιρετική εμπειρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις μας και να ακούσουμε ιδέες από ομάδες πολύ ταλαντούχων νέων. Συγχαρητήρια στους φοιτητές και στους εμπνευστές αυτής της πολύ όμορφης συνεργασίας».

Τι είπαν οι ίδιοι οι φοιτητές και φοιτήτριες
«Η συνεργασία με το ΟΠΑ μού επέτρεψε να φτιάξω επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις με άτομα που δεν θα είχα γνωρίσει αλλιώς ποτέ» λέει η Nicole Alex. «Μπόρεσα δε να διευρύνω την οπτική μου στα θέματα επιχειρηματικών στόχων, καθώς κάθε ένας από την ομάδα έφερνε στις συζητήσεις μας τη δική του μοναδική οπτική γωνία για το θέμα. Έτσι, η ανάπτυξη της σκέψης μας ήταν διαρκής» αναφέρει.
Από την πλευρά του ΟΠΑ η φοιτήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Ελένη Κορακιανίτη ανέφερε πως «ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, την οποία κάθε φοιτητής της γενιάς μας πρέπει να ζήσει. Είναι σπουδαίο που το Πανεπιστήμιό μας λαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες και μας δίνει τη δυνατότητα να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε με άτομα με διαφορετική κουλτούρα και τρόπο σκέψης και ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δόθηκε».
«Οι εμπειρίες που απέκτησα τόσο από τη γνωριμία με τους φοιτητές από την Αμερική αλλά και μέσω των εκδηλώσεων και δράσεων που είχαν προγραμματιστεί θα μου μείνουν αξέχαστες» συμπληρώνει ο φοιτητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Σταύρος Καρδάσης. «Τόσο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση της δράσης αυτής συνειδητοποίησα για ακόμα μια φορά πως οι ευκαιρίες που μας προσφέρει το ΟΠΑ είναι αντάξιες αυτών που προσφέρουν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού» καταλήγει.
Τέλος, ο Γιώργος Μάριος Μινάρδος από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής δηλώνει ότι «ήταν μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή συνεργασία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να “ξεφύγουν” από τη θεωρία και να εργαστούν σε ένα πραγματικό Case Study. Μέσα από αυτήν όλοι μας αποκομίσαμε μοναδικές εμπειρίες, ήρθαμε αντιμέτωποι με συνθήκες που δεν ήμασταν οικείοι (όπως η διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα)».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω