H νέα ακαδημαϊκή χρονιά βρίσκει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με νέα διοίκηση, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από νέες προκλήσεις και επείγουσα την ανάγκη ανασύνταξης και ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας. Μια γερή «ομάδα» ωστόσο συγκροτήθηκε ήδη, με τον νέο Πρύτανη του Ιδρύματος, Καθηγητή Βασίλη Βασδέκη, και τους τέσσερις Αντιπρυτάνεις να αναλαμβάνουν τα νέα τους καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου. Τα ερωτήματα που τίθενται προς προβληματισμό είναι πολλά: Πώς κινείται το σύγχρονο δημόσιο πανεπιστήμιο σε περίοδο επαναχαρτογράφησης της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας; Πώς οι εσωτερικές αλλά και διεθνείς τους συνεργασίες θα ενισχυθούν για να επαναβεβαιώσουν και την πρωτοπορία τους στο μικρό «σύμπαν» της γνώσης στην Ελλάδα; Πώς η πολιτεία από την πλευρά της θα στηρίξει τα ΑΕΙ της χώρας με νέο δυναμικό, υποδομές και κονδύλια;

Τα παραπάνω απασχολούν ήδη τη διοίκηση του ΟΠΑ, που ωστόσο ξεκινάει με «διαπραγματευτικό» πλεονέκτημα από τη στιβαρή θέση ενός κορυφαίου Πανεπιστημίου στις επιστήμες που θεραπεύει. Για το ΟΠΑ, η πορεία διεθνοποίησης και συνεργασίας του με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου συνεχίζεται, όπως και η κοινωνική και επιστημονική συμμετοχή του στα κοινά της χώρας με σειρά προγραμμάτων του. Επίσης το συνοδεύουν τα στοιχεία για τη μεγάλη απορροφητικότητα των αποφοίτων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και οι γνώσεις που παίρνουν ώστε πολλοί από αυτούς να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους καριέρα δημιουργώντας δικές τους επιχειρήσεις. Για τα παραπάνω, ο νέος Πρύτανης του Ιδρύματος, Καθηγητής Βασίλης Βασδέκης απαντάει στις ερωτήσεις της «ΟΠΑ News».

Με ποιο όραμα ξεκινάτε;

«Ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσω εύκολα καθώς το Πανεπιστήμιό μας είχε πάντα μια σταθερή πυξίδα που ως σήμερα το έχει οδηγήσει σε μεγάλες θάλασσες και ήρεμα νερά. Το όραμα όλων των μελών των νέων Πρυτανικών Αρχών είναι το Πανεπιστήμιό μας να αποτελεί ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό ανώτατο Ίδρυμα στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα, με αναλλοίωτες τις αξίες που το διαπνέουν από την ίδρυσή του και οι απόφοιτοί του να είναι περιζήτητοι στην εγχώρια και διεθνή αγορά εργασίας, συνεισφέροντας στην υγιή ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό ήδη το κάνουμε. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Ωστόσο, θα επιλέγετε κάποιες προτεραιότητες;

«Φυσικά, ναι. Στρατηγικές προτεραιότητές μας είναι ήδη η αριστεία στην έρευνα και στην εκπαίδευση, η σύνδεση με την κοινωνία, η διεθνοποίηση, το αναβαθμισμένο πανεπιστημιακό περιβάλλον και η διασφάλιση της ποιότητάς μας. Βέβαια, η κάθε στρατηγική προτεραιότητα αποτελείται από τους δικούς της πυλώνες και εκεί θα υπάρξει η επιλογή και η ιεράρχηση για την αμεσότητα των ενεργειών. Για παράδειγμα, για την αναβάθμιση του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος θα δώσουμε έμφαση στην επέκταση και συντήρηση των κτηριακών υποδομών μας, αλλά και στον συνεχιζόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η διεύρυνση της διεθνοποίησης που θα πραγματοποιηθεί με την ανάπτυξη νέων διεθνών συνεργασιών με ποιοτικά πανεπιστήμια, με την ανάπτυξη αγγλόφωνων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών για την προσέλκυση φοιτητών και φοιτητριών από το εξωτερικό είναι παραδείγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, η σύνδεση με την κοινωνία θα στηριχθεί στους πυλώνες ανάπτυξης, όπως τη διεύρυνση της δικτύωσης με το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του βαθμού απορρόφησης των φοιτητών και φοιτητριών, την ενίσχυση της κοινωνικής ευθύνης και ειδικά της ισότιμης πρόσβασης για τους φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και την εφαρμογή των ενεργειών για βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε και στη μεγάλη κοινότητα του Πανεπιστημίου, τους αποφοίτους, ώστε να έρθουν πιο «κοντά» στο Πανεπιστήμιο και να επωφεληθούν από αυτή τη σύνδεση, δεδομένου ότι υπάρχει έντονο ήδη το συναισθηματικό μέρος για κάθε απόφοιτο ή απόφοιτη.

Φυσικά, πάντοτε η αριστεία στην έρευνα και στην εκπαίδευση θα αποτελεί προτεραιότητά μας, κάτι που άλλωστε το «μετρούν» κάθε χρόνο οι διεθνείς διακρίσεις και η περαιτέρω αναρρίχηση του Πανεπιστημίου μας στην παγκόσμια κατάταξη των κορυφαίων ανώτατων Ιδρυμάτων. Όμως θα συνεχίσουμε και τον διαρκή εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών. Τέλος, η ανάπτυξη ενός ισχυρού και διεθνώς αναγνωρίσιμου brand name για το ΟΠΑ θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί, ώστε να είναι ένα από τα δυνατά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Ιδρύματος».

Ποια η συμβουλή σας για τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του ΟΠΑ;

«Θα πρότεινα δύο πράγματα: το πρώτο είναι να έχουν τις «κεραίες» τους ανοικτές για κάθε ευκαιρία που θα συναντήσουν στο Πανεπιστήμιο. Αυτά που γίνονται είναι πάρα πολλά και ωφέλιμα. Από τα μαθήματα και τη γνώση που παίρνουν, τα συνέδρια, τους διαγωνισμούς, τη διασύνδεση με ανθρώπους και επιχειρήσεις, τις εθελοντικές ομάδες και πολλά άλλα. Το δεύτερο είναι ο αγώνας και το ήθος. Να αγωνιστούν για να κατακτήσουν τη γνώση και ακολούθως να την εξελίξουν, με επιμονή και υπομονή αλλά πάντοτε με ήθος και με τις αξίες που διαπνέουν το ΟΠΑ».

Τι λένε οι νέοι Αντιπρυτάνεις

Ανέλαβε Αντιπρύτανης στον τομέα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού

Καθηγητής, Λεωνίδας Δουκάκης

«Από τη θέση μου αντιλαμβάνομαι πλήρως τις προκλήσεις που ως Ίδρυμα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο νέο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Να επαναβεβαιώσω ότι προτεραιότητά μας συνεχίζει να είναι η αριστεία και η πρωτοπορία στη διδασκαλία και στην έρευνα.

Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται η τακτική επικαιροποίηση και συνεχής αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, η χάραξη στρατηγικής ως προς τη σκοπιμότητα ανάπτυξης νέου τύπου προγραμμάτων όπως αυτά προβλέπονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, η υιοθέτηση νέων, καλών πρακτικών διδασκαλίας, η περαιτέρω σύνδεση διδασκαλίας και έρευνας, η προώθηση νέων ερευνητικών συνεργασιών και η περαιτέρω υποστήριξη στην προσέλκυση ερευνητικών χρηματοδοτήσεων.

Σε διοικητικό επίπεδο, προτεραιότητά μας αποτελεί η ψηφιοποίηση διαδικασιών και η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την αύξηση της παραγωγικότητας. Για την επίτευξη των στόχων της νέας διοίκησης προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία και εποικοδομητικό διάλογο με όλα τα μέλη της κοινότητας του ΟΠΑ».

Ανέλαβε Αντιπρύτανις στον τομέα Οικονομικού Προγραμματισμού και Υποδομών

 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ελεάννα Γαλανάκη

«Θεωρώ ότι τα θέματα που καλούμαστε σήμερα από τη θέση της διοίκησης ενός μεγάλου Πανεπιστημίου να αντιμετωπίσουμε είναι ταυτόχρονα «κλασικά» (π.χ. εύρεση, αξιοποίηση και εξοικονόμηση πόρων, κτηριακό, εξορθολογισμός διαδικασιών, αποδοτικότητα) και «πιο επίκαιρα» στην επικοινωνία τους (π.χ. περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ψηφιοποίηση και αυτοματισμός, κοινωνική ευθύνη, συμπερίληψη).

Επίσης, όλα αυτά τα θέματα είναι αλληλένδετα και βρίσκοντας λύσεις σε κάποια χτίζονται γέφυρες επίλυσης των υπολοίπων. Στόχος μου είναι να επιτευχθούν βελτιώσεις σε όλα τα θέματα, συμπληρωματικά και ισόρροπα. Για να γίνει αυτό, θα επιδιώξω την πιο ενεργή συνεργασία μεταξύ μονάδων του Ιδρύματος και την ενδυνάμωση όσων θέλουν να συνεισφέρουν. Με σεβασμό στην ιστορία και στο όνομα του ΟΠΑ, προσβλέπω στην υποστήριξη όλης της κοινότητάς μας ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».

Ανέλαβε Αντιπρύτανις στον τομέα της Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης

Καθηγήτρια, Γεωργία Σιουγλέ

«Η αριστεία στην έρευνα ήταν πάντα ένας από τους κεντρικούς στόχους ενός εύρωστου πανεπιστημιακού συστήματος. Για την υποστήριξή του στην Ελλάδα έχουμε τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλιών Έρευνας (ΕΛΚΕ) και στην περίπτωσή μας η οργανική αυτή μονάδα του Ιδρύματός μας θα φροντίσουμε ώστε να συμβάλει στην επίτευξη ενός προγράμματος δράσεων για την περαιτέρω αναβάθμιση του Ιδρύματος και την επίτευξη των στρατηγικών του σχεδιασμών τα επόμενα χρόνια.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών υψηλής ποιότητας άμεσα συνδεδεμένα με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με νέες προκλήσεις για συνεργασίες αλλά και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, ο ΕΛΚΕ θα εστιάσει στην αξιοποίηση αλλά και στην ανεύρεση πόρων για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Πάντα ακολουθώντας διαδικασίες διαφάνειας και νομιμότητας, η τήρηση διαδικασιών, η συνεχής επιμόρφωση και η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ στελεχών του ΕΛΚΕ και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μπορεί να στηρίξει ακόμη περισσότερο την επίτευξη των στόχων του Ιδρύματος. Από την πλευρά μου θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στο όραμα των Πρυτανικών Αρχών για τη δυναμική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και προσδοκώντας σε συνεργασία, υποστήριξη και ανταλλαγή ιδεών με όλα τα μέλη της κοινότητας του ΟΠΑ».

Ανέλαβε Αντιπρύτανις στον τομέα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης

Καθηγήτρια, Νάνσυ Πουλούδη

«Στο δικό μας Πανεπιστήμιο η εξωστρέφεια και οι ερευνητικές και διδακτικές συνεργασίες αποτελούν προτεραιότητα εδώ και δεκαετίες. Ήταν άλλωστε ένα από τα πρώτα που συμμετείχαν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και φοιτητριών με άλλα κορυφαία ανώτατα Ιδρύματα του εξωτερικού και παραμένει το κορυφαίο ελληνικό Πανεπιστήμιο σε φοιτητική κινητικότητα, κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό του.

Σήμερα, το Πανεπιστήμιό μας καλείται, αφενός, να εδραιώσει και να επεκτείνει αυτές τις συνεργασίες του διεθνώς και, αφετέρου, να αναπτύξει νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με διεθνή αντίκτυπο, όπως η δημιουργία Ξενόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος στη Διεθνή Διοίκηση και Τεχνολογία, προσελκύοντας άριστους φοιτητές και φοιτήτριες από το εξωτερικό και συμβάλλοντας στην καλύτερη αναγνώριση της Ελλάδας στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη.

Η ανάληψη της θέσης της Αντιπρυτάνεως Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, την οποία και θα υπηρετήσω με συνέπεια, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στρατηγική και τη φήμη του Πανεπιστημίου μας».