Κλείνοντας μια χρονιά, συνηθίζουμε να θέτουμε τους στόχους για την επόμενη. Στόχους επαγγελματικούς, προσωπικούς, οικογενειακούς και φυσικά στόχους που αφορούν την υγεία μας. Από το πότε θα προγραμματίσουμε το ετήσιο check up με τον γιατρό μας μέχρι πιο γενικούς, που αφορούν την ευρύτερη θεώρησή μας πάνω σε συνήθειες που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και την ευεξία. Αυτό άλλωστε προκύπτει πια ως ανάγκη με βάση τα πεπραγμένα των τελευταίων δύο ετών, των χρόνων της πανδημίας. Και μπορεί να βγαίνουμε σιγά-σιγά από αυτήν, όμως τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα χρόνια που έρχονται άλλοι ιοί και άλλες καταστάσεις είναι πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους απειλώντας την υγεία μας. Η χρονιά που μπαίνει λοιπόν μας βρίσκει πιο ενημερωμένους ή τουλάχιστον πιο συνειδητοποιημένους για το πώς πρέπει να πορευθούμε από εδώ και πέρα, ώστε να είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε σε οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα – μικρόβιο, ιό, βακτήριο – απειλήσει τον οργανισμό μας. Προς την κατεύθυνση αυτή πολύ σημαντικό ρόλο παίζει σίγουρα και η διατροφή μας.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η ενίσχυση της άμυνάς μας δεν έρχεται ξαφνικά μέσα σε λίγες ημέρες που έτυχε να αρρωστήσουμε ή σε μία ή δύο εβδομάδες που μπορεί να φάμε λίγα φρούτα παραπάνω. Το εσωτερικό μας τείχος προστασίας δεν χτίζεται από τη μία μέρα στην άλλη μέσω κάποιου συμπληρώματος διατροφής ή μεγαδόσεων κάποιων βιταμινών. Χρειάζεται χρόνο και διάρκεια. Απαιτεί την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε μακροχρόνια βάση, η οποία μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό μας, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας και να μας καταστήσει πιο δυνατούς να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε μικροβιακή επίθεση. Ας δούμε λοιπόν συγκεκριμένα τι δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα και ποια θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα φαίνεται να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.