Η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική στις κρίσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια! Και αυτό δεν το ισχυρίζεται απλά η κυβέρνηση. Το δείχνουν τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία: τα ρεκόρ στις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις και τις εξαγωγές, ο 3ος υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην ΕΕ το 2022, η πολύ σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η μείωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα!
Θα διερωτηθεί κανείς: Θα συνεχιστεί, άραγε, αυτή η πορεία;
Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις το 2024 οι οποίες ζητούν την προσοχή μας, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Ο συνδυασμός της πολιτικής σταθερότητας με την εφαρμογή του σωστού μείγματος οικονομικής πολιτικής είναι αυτό που συντηρεί την αισιοδοξία μας για το μέλλον. Βεβαίως, η οικονομία μας δεν είναι κλεισμένη σε κάποια προστατευτική γυάλα. Ποιες είναι, λοιπόν, οι βασικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία το 2024;
Πρώτη πρόκληση: η συντήρηση της ανθεκτικότητας της οικονομίας μας στις κρίσεις. Αυτό προϋποθέτει τον συνδυασμό της δημοσιονομικής σοβαρότητας από τη μία πλευρά – η οποία είναι το θεμέλιο για να πείθουμε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι είμαστε αξιόπιστοι – με τις αναπτυξιακές πολιτικές από την άλλη. Είναι για εμάς στόχοι συμπληρωματικοί. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με την απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων – πολύ περισσότερο καθώς το 2024 έχουμε στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,1% του ΑΕΠ – την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους!
Δεύτερη πρόκληση: η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό κατ’ αρχάς δίνουμε έμφαση σε τομείς στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (φαρμακοβιομηχανία, αγροδιατροφικός τομέας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Παράλληλα, όμως, συνεχίζουμε τη προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου (π.χ. ψηφιοποίηση) και, βεβαίως, την περαιτέρω ενδυνάμωση του Τραπεζικού Συστήματος στην οποία συμβάλλει η πρόσφατη επιτυχής αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη Eurobank, την Alpha Bank και το 22% της Εθνικής Τράπεζας.
Τρίτη πρόκληση: ακόμη περισσότερη εξωστρέφεια της οικονομίας με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και στο 70% του ΑΕΠ έως το 2030. Πώς; Δίνοντας κίνητρα για την καινοτομία των επιχειρήσεων, έτσι ώστε αυτές να διαμορφώνουν περισσότερα διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα. Δίνοντας, επίσης, κίνητρα μεγέθυνσης των επιχειρήσεων (ήδη έχει συσταθεί σχετική ομάδα εργασίας ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση). Και, βεβαίως, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μεγάλος μας σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια!
Τέταρτη πρόκληση: ο περιορισμός της φοροδιαφυγής με 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Μεταξύ άλλων: Γενικεύουμε την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Περιορίζουμε τη χρήση των μετρητών. Υιοθετούμε αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Προωθούμε ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με σημείο αναφοράς τον μισθό του εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και κλιμάκωση, φυσικά, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων και τον τζίρο κάθε επιχείρησης. Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης είναι: η αντιμετώπιση της καταφανούς αδικίας της φοροδιαφυγής, η άρση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, η αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία και τελικά η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών!
Πέμπτη πρόκληση: η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, με τη σύσταση ξεχωριστής γενικής γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και την ανασυγκρότηση της ΕΤΑΔ. Η αρχή θα γίνει από τα πιο ώριμα από τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα της ΕΤΑΔ, έτσι ώστε να υπάρξουν και πιο άμεσα αποτελέσματα! Στην ατζέντα μας περιλαμβάνονται ενδεικτικά: Τα ακίνητα στο Παραλιακό Μέτωπο Αττικής και τα χιονοδρομικά κέντρα που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ. Η αξιοποίηση και των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων. Οι παραχωρήσεις των λιμανιών του Ηρακλείου και του Βόλου (προηγήθηκαν τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Καβάλας). Η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας και της Αττικής Οδού. Καθώς και όλα τα αναγκαία βήματα για την είσοδο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο.
Εκτη πρόκληση: Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Εδώ βασικό θέμα είναι ο πληθωρισμός. Και καθώς δεν υπάρχουν «μαγικές γομολάστιχες» για να τον διαγράψουν, προχωρούμε με τρεις συγκεκριμένες προσπάθειες: Πρώτον, οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και οι προσπάθειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεύτερον, οι έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους. Και τρίτον, οι μόνιμες εισοδηματικές ενισχύσεις, σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η αύξηση των συντάξεων, αλλά και των μισθών σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα (κατώτατος μισθός). Παράλληλα, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, δεν ξεχνώ, βεβαίως, τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και τον στόχο μας για αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Ηδη την προηγούμενη τετραετία ο μέσος μισθός έφτασε τα 1.176 ευρώ. Φέτος αναμένουμε μια αύξησή του 7%. Δηλαδή, θα κλείσουμε το 2023 με έναν μέσο μισθό 1.250 ευρώ περίπου. Αρα, πλησιάζουμε σταθερά τον στόχο της τετραετίας!
Αυτό είναι το σχέδιό μας για μία οικονομία η οποία θα παραμείνει ανθεκτική στις κρίσεις και το 2024. Δεν θα αφήσουμε την πρόοδο να πάει χαμένη! Ιδιαίτερα μετά από αυτά που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να επαναληφθούν ξανά. Με την πολιτική μας η οικονομία προχωρά δυναμικά μπροστά και μαζί της ανεβαίνει η πατρίδα μας πιο ψηλά!
O κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.