Ο πόνος αποτελεί ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Προκαλείται από διάφορα παθοφυσιολογικά αίτια, εμφανίζεται με διαφορετική ένταση και διάρκεια, ενώ διακρίνεται σε οξύ και χρόνιο.
Είτε πρόκειται για οξύ είτε για χρόνιο πόνο, το πρωταρχικό μέλημα όσων τον βιώνουν είναι ένα: Η γρήγορη αντιμετώπισή του, με στόχο την ανακούφισή τους.
Κι αυτό γιατί ο πόνος αποτελεί μια εξαιρετικά συχνή εμπειρία, με επίδραση στην ποιότητα ζωής, την απόδοση στην εργασία και τη διάθεση κάθε ανθρώπου που πονά.
Τι ορίζεται όμως ως πόνος;
Ο πόνος είναι πάντα προσωπική εμπειρία που επηρεάζεται σε ποικίλο βαθμό από βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Μέσα από τις εμπειρίες της ζωής τους, τα άτομα μαθαίνουν την έννοια του πόνου. Η αναφορά ενός ατόμου για μια εμπειρία ως πόνο πρέπει να γίνεται σεβαστή.
Η Διεθνής Ενωση για τη Μελέτη του Πόνου δίνει τον ορισμό του πόνου ως «μια δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται, ή μοιάζει με αυτήν που σχετίζεται με πραγματική ή πιθανή βλάβη των ιστών».
Είναι οξύς ή χρόνιος;
Ο οξύς πόνος μπορεί να οφείλεται σε βλάβη νευρολογική ή ιστών (π.χ. διάστρεμμα, εξάρθρωση, πτώσεις), σε χειρουργείο, σε προσωρινή ή διαλείπουσα δυσλειτουργία του οργανισμού (π.χ. δυσμηνόρροια/πόνοι περιόδου, δυσκοιλιότητα), ή σε κάποιο τύπο πονοκεφάλου (π.χ. κεφαλαλγία τάσης). Στις 10 πιο συχνές επώδυνες καταστάσεις παγκοσμίως συγκαταλέγονται οι οξείς επώδυνες καταστάσεις, όπως η κεφαλαλγία τάσης, η ημικρανία και ο οξύς πόνος στη μέση.
Ως χρόνιος περιγράφεται ο πόνος που διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναγνωρίζει τον χρόνιο πόνο ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στις πιο συχνές χρόνιες επώδυνες καταστάσεις συγκαταλέγονται πόνοι, όπως ο πόνος στη μέση, ο πόνος στον αυχένα, ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας και άλλων μυοσκελετικών παθήσεων.
Τελικά, πώς αντιμετωπίζεται
ο πόνος;
Η πιο κοινή θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου είναι τα παυσίπονα φάρμακα, τα οποία οι ασθενείς προμηθεύονται από τα φαρμακεία ως αυτοθεραπεία ή με συνταγή ιατρού ή στο πλαίσιο της νοσηλείας τους σε νοσοκομειακές δομές.
Τα αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει πως η καθυστέρηση λήψης θεραπείας μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο που βιώνουν ασθενείς με χρόνιους πόνους. Γι’ αυτό και η ανακούφιση αποτελεί την προτεραιότητα των ανθρώπων που βιώνουν συνθήκες πόνου και η γρήγορη αντιμετώπισή του διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο.
Gopain®: Δρα στον πόνο από τα πρώτα 10 λεπτά
H ΕLPEN κυκλοφόρησε ένα καινοτόμο προϊόν για την ανακούφιση από τους καθημερινούς πόνους, όπως είναι ο πονοκέφαλος, οι μυοσκελετικοί πόνοι και οι πόνοι περιόδου. Πρόκειται για το Gopain®, το αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες σκεύασμα, το οποίο περιέχει σε μοναδική αναλογία δύο καταξιωμένες δραστικές ουσίες, την παρακεταμόλη και την ιβουπροφαίνη, σε ένα μόνο δισκίο. Η χρήση του ενδείκνυται για βραχυπρόθεσμη συμπτωματική θεραπεία του ήπιου έως μέτριου πόνου, με τη δράση του να ξεκινά από τα πρώτα 10 λεπτά.
Σε ένα μόνο δισκίο προσφέρει τη διπλή δράση των καταξιωμένων φαρμάκων παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη στις ελάχιστες συγκεντρώσεις του συγκεκριμένου συνδυασμού. Συμβάλλει αποδεδειγμένα στη γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με μεγάλες δόσεις φαρμάκων.
Περιέχοντας 500 mg παρακεταμόλης και 150 mg ιβουπροφαίνης ανά δισκίο, τo Gopain® προσφέρει ευελιξία στη δοσολογία, ανάλογα με την ένταση του πόνου. Ταυτόχρονα, η λήψη δύο ουσιών σε ένα μόνο δισκίο εξασφαλίζει ευκολία στη χρήση, καλύτερη συμμόρφωση και μείωση της πιθανότητας υπέρ- ή υπό- δοσολόγησης. Η χορήγησή του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα έξι δισκία ημερησίως και μπορεί να γίνει με τη μορφή ενός ή δύο δισκίων ανά έξι ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν για αναλγησία.
Η ELPEN δραστηριοποιείται εδώ και 56 χρόνια στην ανάπτυξη και παραγωγή επώνυμων ελληνικών φαρμάκων υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Με την κυκλοφορία του Gopain® διευρύνει ακόμα περισσότερο το χαρτοφυλάκιο των σκευασμάτων της, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική προσήλωσή της στην έρευνα νέων σκευασμάτων που βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ