Μια ουσιώδη αλλαγή στις προσδοκίες των εργαζομένων αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα της Randstad: στο νέο τοπίο της εργασίας, η επαγγελματική πορεία δεν είναι απλώς ένα ζήτημα βιοπορισμού ή εξέλιξης, αλλά συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής.
Πιο αναλυτικά, η έρευνα Workmonitor καταδεικνύει ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικών και προσωπικών υποχρεώσεων, η αίσθηση ένταξης και ψυχολογικής ασφάλειας, καθώς και οι ευκαιρίες μάθησης και εξέλιξης, καθορίζουν πλέον τις επιλογές των εργαζομένων.
Αυτή η αλλαγή στηρίζεται σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: την εξατομίκευση, την κοινότητα και τις δεξιότητες του μέλλοντος. Οι εργαζόμενοι σήμερα αναζητούν ρόλους που ευθυγραμμίζονται με τις προσωπικές τους αξίες και επιδιώξεις, επιθυμούν ένα εργασιακό περιβάλλον που ενισχύει το αίσθημα του «ανήκειν» και προάγει ουσιαστικές σχέσεις, ενώ δίνουν προτεραιότητα στις ευκαιρίες μάθησης που θα τους προετοιμάσουν για τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Νέα πρόκληση για τις επιχειρήσεις
Για τις επιχειρήσεις, αυτή η νέα πραγματικότητα αποτελεί, ταυτόχρονα, μια νέα πρόκληση αλλά και μια σημαντική ευκαιρία. Οι εργοδότες που θα ξεχωρίσουν είναι εκείνοι που επενδύουν σε ένα δυναμικό, υποστηρικτικό περιβάλλον, όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι εκτιμώνται, ενδυναμώνονται και εξελίσσονται. Ηδη, το 52% των εργαζομένων έχει αποχωρήσει από μια εργασία λόγω ενός τοξικού περιβάλλοντος, γεγονός που καθιστά την εταιρική κουλτούρα κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση ταλέντων.
Κοινές αξίες και εξατομίκευση
Ενα από τα κύρια θέματα της φετινής έρευνας είναι η απομάκρυνση των εργαζομένων από την επιθυμία παροχών και η στροφή προς τα μεγαλύτερα επίπεδα εξατομίκευσης. Η έρευνα Workmonitor 2025 αποκαλύπτει ότι τα ταλέντα είναι έτοιμα να υποστηρίξουν πιο εξατομικευμένα οφέλη: ο αριθμός των εργαζομένων που δηλώνει ότι έχει ζητήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας ή καλύτερη αμοιβή έχει αυξηθεί, από 62% το 2024 σε 70% εφέτος.
Οι εργοδότες που ικανοποιούν περισσότερο τα αιτήματα των ταλέντων θα μπορούσαν να επωφεληθούν με ενισχυμένη εμπιστοσύνη από τα ταλέντα, καθώς το 57% δηλώνει ότι θα εμπιστευόταν περισσότερο τους εργοδότες εάν παρείχαν εξατομικευμένα εργασιακά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων όλων των διαστάσεων της εργασιακής ευελιξίας. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) δηλώνουν ότι θα παραιτούνταν εάν ο εργοδότης τους δεν λάμβανε υπόψη τα αιτήματα για καλύτερες συνθήκες – αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την περσινή έρευνα.
Σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor της Randstad, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την επιθυμία το εργασιακό τους περιβάλλον να ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις προτιμήσεις τους. Tο 42% δηλώνει ότι θα εγκατέλειπε μια εργασία εάν διαφωνούσε με τις απόψεις της ηγεσίας, το 46% ότι δεν θα αποδεχόταν μια θέση εάν οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές αξίες της εταιρείας δεν ταυτίζονται με τις δικές του και το 40% ότι θα αποχωρούσε από την εργασία του εάν ο εργοδότης του δεν υποστήριζε τις επαγγελματικές του φιλοδοξίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 84% των εργαζομένων θεωρεί την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής βασική προτεραιότητα, ενώ η αμοιβή και η εργασιακή ασφάλεια παραμένουν σημαντικοί παράγοντες για το 85% και το 87% των εργαζομένων αντίστοιχα. Οσον αφορά τις διαφορετικές γενιές, η Gen X δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (90%), ενώ οι Baby Boomers αναδεικνύουν την αμοιβή ως το πιο σημαντικό κριτήριο (94%) για την εργασία τους.
Η σημασία της ευελιξίας
Η ευελιξία στην εργασία αποκτά μια συνεχώς αυξανόμενη σημασία για τους εργαζομένους, με το 54% να δηλώνει ότι έχει αυξημένη ελευθερία στο ωράριό του, ενώ το 51% ότι έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την τοποθεσία εργασίας του. Σχεδόν 6 στους 10 εργαζομένους εκφράζουν ότι είναι σε θέση να επιλέγουν τον όγκο της εργασίας τους, αποτυπώνοντας την επιθυμία αλλά και τη δυνατότητα που έχουν οι εργαζόμενοι για περισσότερη αυτονομία και έλεγχο στον τρόπο και τον χρόνο υλοποίησης των καθηκόντων τους.
Παρά τη σαφή προτίμηση των εργαζομένων για τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, οι επιχειρήσεις τείνουν να προτιμούν την επιστροφή στο γραφείο, στοιχείο που δημιουργεί εκ των πραγμάτων μια σημαντική διάσταση ανάμεσα σε αυτό που αναζητούν οι εργαζόμενοι και σε αυτό που προσφέρουν οι εργοδότες. Σχεδόν 3 στους 10 εργαζομένους (27%) επιθυμούν να εργάζονται από το γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, ενώ το 45% των εργαζομένων προτιμά τον συνδυασμό απομακρυσμένης εργασίας και φυσικής παρουσίας – με το 23% να επιλέγει την εργασία στο γραφείο τρεις ημέρες της εβδομάδας και το 22% τέσσερις ημέρες. Στον αντίποδα, σχεδόν 5 στις 10 επιχειρήσεις (48%) επιλέγουν την αποκλειστική εργασία από το γραφείο (35%) ή την εργασία 4 ημερών με φυσική παρουσία (13%).
Η σημασία της ισότητας
Η έρευνα Workmonitor 2025 αποτυπώνει ότι η εργασιακή κουλτούρα και η ισότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραμονή ή την αποχώρηση των εργαζομένων. Το 52% δηλώνει ότι έχει αποχωρήσει από προηγούμενη εργασία του λόγω τοξικού περιβάλλοντος – με τις γυναίκες (56%) και τους Millennials (62%) να επηρεάζονται περισσότερο –, το 56% ότι θα άλλαζε εργοδότη εάν ένιωθε πως δεν είναι μέλος μιας ομάδας, ενώ το 31% ότι προτιμά να είναι χωρίς εργασία παρά να εργάζεται σε ένα μη υποστηρικτικό περιβάλλον.