Η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί χωρίς αμφιβολία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Ιστορική στιγμή, γιατί ύστερα από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας και στενής επιτροπείας από τους δανειστές, η χώρα μπορεί και πάλι – χάρη στις επώδυνες θυσίες των πολιτών της – να αποφασίσει η ίδια για το μέλλον της.

Η νέα εποχή που ξημερώνει με την έλευση της νέας χρονιάς μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει την απαρχή ενός νέου κύκλου ανάπτυξης και ευημερίας. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε. Και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να εστιάσει η Πολιτεία και να δουλέψει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει.

Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει πως φθάσαμε στο τέλος της διαδρομής. Η μεταμνημονιακή περίοδος δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Αντίθετα, πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι πως είμαστε στην αρχή μιας νέας προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο.

Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας πρέπει να είναι οι εξαγωγές. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως η επένδυση στην εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας, η οποία θα παράγει σταθερά πλεονάσματα και θα δημιουργεί καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι περισσότερες εξαγωγές σημαίνει περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές εξαγωγές προς χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης στήριξαν 456.000 θέσεις εργασίας το 2017!

Η εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια δείχνει τον δρόμο. Παρά την έλλειψη ρευστότητας, τα capital controls και την υψηλή φορολόγηση συνεχίζουν την ανοδική πορεία, όπως αποτυπώθηκε και στο εννεάμηνο του 2018, όπου συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν κατά 3,49 δισ. ευρώ ή κατά 16,8% και ανήλθαν σε 24,34 δισ. ευρώ από 20,85 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις μεγάλης έκτασης στην ευρύτερη περιοχή, οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να καταγράψουν νέο ιστορικό ρεκόρ.

Είναι απαραίτητο λοιπόν, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, να υπάρξει εθνική στρατηγική εξωστρέφειας και επενδύσεων η οποία θα κινητοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου και θα σταματήσει το ολέθριο brain drain και το αιματηρό «business drain» που υπονομεύει την προοπτική της χώρας.

Βασικοί στόχοι της νέας στρατηγικής, η οποία θα δώσει νέα πνοή στην ελληνική οικονομία, οφείλουν να είναι οι εξής:

*      Αύξηση της παραγωγικότητας: Είναι ζωτικής σημασίας να ξεφύγουμε από την «παγίδα» της χαμηλής παραγωγικότητας που ταλανίζει την πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σταθούμε με αξιώσεις στο παγκόσμιο στερέωμα. Οι «φωτεινές εξαιρέσεις» που υπάρχουν και μας κάνουν περήφανους δεν αρκούν. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ελάχιστη μάζα ανταγωνιστικών επιχειρήσεων που θα κάνουν τη διαφορά.

*      Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές): Η δραστική αποκλιμάκωση της φορολογίας που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα είναι αναγκαία, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για αναπτυξιακούς σκοπούς. Τα σημερινά επίπεδα φόρων είναι δυσβάσταχτα και δεν συμβαδίζουν με μια οικονομία που αναζητεί νέες επενδύσεις.

*      Αποκατάσταση της χρηματοδότησης: Η έλλειψη ρευστότητας ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη τροχοπέδη για το εγχώριο επιχειρείν. Το άνοιγμα της τραπεζικής κάνουλας κυρίως προς τις καινοτόμες και εξωστρεφείς μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνιστούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

*      Παραγωγική ανασυγκρότηση: Η τόνωση της εγχώριας παραγωγής πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο. Πρέπει να μπει τέλος στην αποσύνθεση του παραγωγικού ιστού που πήρε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Μόνο έτσι θα αντικατασταθούν εν μέρει τα εισαγόμενα προϊόντα από εγχωρίως παραγόμενα και θα ισορροπήσει το εμπορικό έλλειμμα που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα ήταν εκτός πραγματικότητας όποιος υποστήριζε το αντίθετο. Ωστόσο, με σωστή και μεθοδική δουλειά μπορεί να γίνουν πραγματικότητα προς όφελος όλων.

Οι προκλήσεις παραμένουν πολλές σε ένα διεθνές περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμά τις επιπτώσεις που θα έχουν το BREXIT, η διαφαινόμενη αύξηση του προστατευτισμού και το ρευστό τραπεζικό τοπίο.

Για αυτό, χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Αντίθετα, χρειάζεται μια συνετή και ισορροπημένη πολιτική στο μέτωπο της οικονομίας, η οποία θα διασφαλίσει ένα σταθερό περιβάλλον. Η σταθερότητα είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Τα πέτρινα χρόνια πρέπει να γίνουν μάθημα και βασικός γνώμονας για την πορεία που θα ακολουθήσει ο τόπος τα επόμενα χρόνια.

Είναι η στιγμή που είτε θα κάνουμε το «μεγάλο άλμα προς τα μπροστά» είτε θα εγκλωβιστούμε στη στασιμότητα και στην υπο-ανάπτυξη». Η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας είναι η μόνη που εγγυάται την επιστροφή της χώρας σε έναν νέο ενάρετο κύκλο, ο οποίος θα φέρει βιώσιμα πλεονάσματα και νέες θέσεις εργασίας.

 

Η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.