Η χάραξη της στρατηγικής του Ομίλου της ΔΕΗ συνοδεύεται από λεπτομερή ανάλυση των κινδύνων και των ευκαιριών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Αυτή βασίζεται στη βραχυ-, μεσο- και μακρο-πρόθεσμη ανάλυση των συστημάτων ηλεκτρισμού της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό βραχυπρόθεσμης ανάλυσης της αγοράς, βελτιστοποίησης των ενεργειακών συστημάτων με στόχο την επίτευξη του χαμηλότερου δυνατού ενεργειακού κόστους, μοντελοποίησης των καταναλωτικών συμπεριφορών και της ανάλυσης τεχνολογικών τάσεων για την ανάπτυξη των εμπορικά διαθέσιμων τεχνολογιών.
Προκειμένου να εντοπιστούν οι ευκαιρίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή καθώς και οι κίνδυνοι που σχετίζονται τόσο με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών όσο και την ενεργειακή μετάβαση παράλληλα με την αναγκαιότητα της ασφάλειας εφοδιασμού, η ΔΕΗ βρίσκεται στη διαδικασία υιοθέτησης των συστάσεων της Task Force on Climaterelated Financial Disclosures (TCFD) του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2017. Επιπλέον, η ΔΕΗ λαμβάνει υπ’ όψιν τις «Οδηγίες για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με το κλίμα» που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2019.
Η κλιματική κρίση και η ενεργειακή μετάβαση επηρεάζουν τις δραστηριότητες του Ομίλου με διάφορους τρόπους. Για τον προσδιορισμό των κύριων τύπων κινδύνων και ευκαιριών και τον αντίκτυπό τους στις δραστηριότητες της Επιχείρησης, σύμφωνα με τις αρχές του TCFD, αξιολογούνται διαφορετικά σενάρια που βασίζονται σε δύο πλαίσια:
l Κίνδυνοι και ευκαιρίες που συνδέονται με τις μεταβολές των κλιματικών συνθηκών. Οι μεταβολές αυτές χωρίζονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα και μακροπρόθεσμες αλλαγές των καιρικών συνθηκών, με τα πρώτα να αφορούν εξαιρετικά έντονα φαινόμενα ενώ τα δεύτερα πιο σταδιακές αλλά δομικές αλλαγές.
l Κίνδυνοι και ευκαιρίες που συνδέονται με την εξέλιξη της ενεργειακής μετάβασης συμπεριλαμβανομένων οικονομικών, ρυθμιστικών και τεχνολογικών συνθηκών.