Δείκτης ανισότητας η οδοντιατρική περίθαλψη

 

 

Φτωχή παραμένει η οδοντιατρική πρόληψη και περίθαλψη που παρέχεται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Υπό το πρίσμα αυτό, το πρόσφατο μέτρο που αφορά την προληπτική και θεραπευτική οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά 6-12 ετών, πλέον της περίθαλψης που παρέχεται στις δημόσιες δομές και ανεξάρτητα από την ασφαλιστική ικανότητα των παιδιών, αποτελεί ένα θετικό βήμα.

Το ζητούμενο είναι η κάλυψη των αναγκών περίπου 800.000 παιδιών στην Ελλάδα, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέτει ως επόμενο στόχο την επέκταση του μέτρου και στους ενηλίκους. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που εν τούτοις – και σύμφωνα με τους οδοντιάτρους – δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του παιδικού πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης ώστε να καθοριστούν οι διαδικασίες παροχής των υπηρεσιών, καθώς και οι αμοιβές των οδοντιάτρων για κάθε πράξη, όπως και ο χρόνος εξόφλησης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπογραφεί και η σχετική συμφωνία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Το νέο μέτρο προβλέπεται – εφόσον και όταν τεθεί σε εφαρμογή – ότι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ στα παιδιά θα είναι οι εξής: προληπτική εξέταση και οδηγίες στοματικής υγιεινής, αποτρύγωση και φθορίωση, προληπτικές εμφράξεις (sealants), εξαγωγές νεογιλών δοντιών και σφραγίσματα.

Προς το παρόν τόσο για τον ανήλικο όσο και για τον ενήλικο πληθυσμό παρέχεται οδοντιατρική περίθαλψη μόνο από οδοντιάτρους στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στα στρατιωτικά νοσοκομεία και στις λοιπές μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και εντός του δικτύου οδοντιατρείων ή πολυοδοντιατρείων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Αποτελεί εν τούτοις κοινό μυστικό ότι οι δημόσιες δομές δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα η οδοντιατρική περίθαλψη να αποτελεί δείκτη ανισότητας, δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί αναγκαστικά μονόδρομο, με αποτέλεσμα οι ομάδες που δοκιμάζονται να είναι οι πιο φτωχές.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Οργανισμού στους δικαιούχους περίθαλψης παρέχονται και αποζημιώνονται υπηρεσίες που περιλαμβάνουν προληπτικές ή θεραπευτικές δράσεις και προσθετικές αποκαταστάσεις ως ακολούθως:

Προληπτικές οδοντιατρικές πράξεις σε παιδιά μέχρι 14 ετών: Εξέταση και χορήγηση οδοντιατρικής βεβαίωσης. Τοπική εφαρμογή φθορίου (δύο φορές τον χρόνο). Προληπτική έμφραξη οπών και σχισμών μονίμων γομφίων (sealants). Αποτρύγωση – Αφαίρεση οδοντικής πλάκας – Οδηγίες στοματικής υγιεινής. Ενδοστοματική ακτινογραφία.

Θεραπευτικές οδοντιατρικές πράξεις σε παιδιά μέχρι 14 ετών: Αντιμετώπιση επείγοντος οξέος περιστατικού για πολφίτιδα, οδοντικό απόστημα, οδοντικό τραύμα. Απλή έμφραξη οδόντος. Σύνθετη έμφραξη οδόντος. Εξαγωγή νεογιλού οδόντος. Μηχάνημα διατήρησης χώρου σε πρόωρη απώλεια νεογιλού. Πολφοτομή νεογιλού. Μεταλλική ανοξείδωτη στεφάνη (σιδεράκια). Εξαγωγή μόνιμου οδόντος.

Προσθετικές οδοντιατρικές πράξεις (κινητή προσθετική) σε άτομα ολικώς ή μερικώς νωδά: Ολική οδοντοστοιχία άνω ή κάτω γνάθου. Μερική οδοντοστοιχία άνω ή κάτω γνάθου με μεταλλικό σκελετό. Αναπροσαρμογή (αναγόμωση) οδοντοστοιχίας ή επιδιόρθωση. Επιδιόρθωση μεταλλικού σκελετού. Προσθήκη οδόντων σε ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες.

Προληπτικές οδοντιατρικές πράξεις σε εφήβους μέχρι 18 ετών και ενηλίκους: Απλή επίσκεψη – εξέταση – διάγνωση. Αντιμετώπιση επείγοντος οξέος περιστατικού, όπως πολφίτιδα, οδοντικό απόστημα, οδοντικό τραύμα. Αποτρύγωση – Αφαίρεση οδοντικής πλάκας. Οδηγίες στοματικής υγιεινής (μία φορά τον χρόνο). Ενδοστοματική ακτινογραφία.

Θεραπευτικές οδοντιατρικές πράξεις σε εφήβους μέχρι 18 ετών και ενηλίκους: Θεραπεία ουλίτιδας. Απλή έμφραξη οδόντος. Εξαγωγή οδόντος. Ενδοδοντική θεραπεία μονόρριζου, δίρριζου και πολύρριζου οδόντος.

Πρόληψη και θεραπεία περιοδοντικής νόσου στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.