Η Σύνοδος του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα τερματίστηκε απότομα την περασμένη εβδομάδα όταν οι σύνεδροι άρχισαν να αποχωρούν χωρίς συμφωνία για το σημαντικότερο ζήτημα, ένα ταμείο που θα χρηματοδοτεί μέτρα για τη διάσωση της φύσης.

Τουλάχιστον είχαν καταλήξει νωρίτερα σε συμφωνία για το πώς η φαρμακοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία θα πληρώνουν για την πολύτιμη γενετική πληροφορία που αντλούν από τη βιοποικιλότητα άλλων χωρών.

Σχεδόν 200 χώρες συμμετείχαν στη σύνοδο COP 16 στην κολομβιανή πόλη του Κάλι, με στόχο να υλοποιήσουν τη Συμφωνία «Κούμινγκ-Μόντρεαλ» του 2022, η οποία δεσμεύει τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν το 30% της ξηράς και της θάλασσας έως το 2030.

Ομως η Σύνοδος απέτυχε να συμφωνήσει για το πώς θα κινητοποιηθούν πόροι 200 δισ. δολαρίων ανά έτος έως το 2030, από τα οποία τα 30 δισ. θα προέρχονται απευθείας από τα πλούσια κράτη.

Το ταμείο προορίζεται για δράσεις όπως η επιτήρηση προστατευόμενων περιοχών και η βιώσιμη γεωργία, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν για κύμα μαζικής εξαφάνισης ειδών.

Ομοφωνία δεν υπήρξε ακόμα και μετά την παράταση της Συνόδου, οπότε οι αποστολές δεκάδων χωρών αναχώρησαν για να προλάβουν τις πτήσεις τους και οι οργανωτές ανέστειλαν τη διαπραγμάτευση για την επόμενη συνάντηση του χρόνου.

Στη σημαντικότερη θετική εξέλιξη, η Σύνοδος κατέληξε σε συμφωνία για το «Ταμείο Κάλι» που θα συγκεντρώνει αποζημιώσεις για τη χρήση της γενετικής πληροφορίας – το DNA οργανισμών που αξιοποιείται σε μια πληθώρα εφαρμογών, από τα ένζυμα των απορρυπαντικών μέχρι την ανάπτυξη φαρμάκων και καλλυντικών.

Το Ταμείο αναμένεται να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια, με το ήμισυ των εσόδων να κατανέμεται σε αυτόχθονες λαούς και τοπικές κοινότητες – μια σημαντική επιτυχία για χώρες με υψηλή βιοποικιλότητα όπως η Βραζιλία και η Ινδία. Οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τράπεζες γενετικών δεδομένων καλούνται να συνεισφέρουν το 0,1% των εσόδων ή το 1% των κερδών τους.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η οποία προβλέπεται συνήθως μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων όπως οι πόλεμοι και οι φυσικές καταστροφές, ο ΟΗΕ συγκάλεσε, στο περιθώριο της COP 16, έκτακτη σύσκεψη για τη διάσωση των κοραλλιογενών υφάλων, από τους οποίους το 70% βρίσκεται εφέτος σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οπως συνήθως, το θέμα σκόνταψε στη χρηματοδότηση.