Αντιμέτωπη με μια σειρά από ανοικτά μέτωπα που επιβαρύνουν το πολιτικό κλίμα και δοκιμάζουν τη σχέση της με την κοινωνία βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ως ένα «σύνηθες φαινόμενο». Προκαλούν όμως πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς συνδυαζόμενες και με την εικόνα των απογοητευτικά άδειων αιθουσών στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από την ανάληψη της εξουσίας εκπέμπουν ανησυχητικά μηνύματα. Η κοινωνία δεν δείχνει ούτε να συμπορεύεται ούτε να κατανοεί όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.
Δυσπιστεί και αντιδρά. Υποφέρει οικονομικά. Οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις μέσω Διαδικτύου και ΚΕΠ για το επίδομα αλληλεγγύης είναι ενδεικτικές της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Την Πέμπτη γυναίκες αστυνομικοί επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, να εμποδίσουν μια ομάδα απλήρωτων καθαριστριών του Οργανισμού Συγκοινωνιών να φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ένταση που δημιουργήθηκε μετά την επέμβαση των ΜΑΤ προκάλεσε την αντίδραση των συνεργατών του Πρωθυπουργού, που έσπευσαν να τις συναντήσουν δίνοντας διαβεβαιώσεις και για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους αλλά και για το θέμα της μονιμοποίησής τους. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις εντάσεις. Επιδιώκει στο μέτωπο των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και επί θύραις να διατηρήσει χαμηλούς τόνους. Εμφανίζεται αποφασισμένη να αποφύγει κινήσεις ή δηλώσεις ικανές να πυροδοτήσουν εντάσεις.
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις
Ενδεικτική των προθέσεών της, η στάση της έναντι των αγροτικών κινητοποιήσεων που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των ανοικτών κοινωνικών μετώπων. Τα τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους και τα μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη αποτελούν προάγγελο ανεπιθύμητων καταστάσεων που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει. Για αυτό έχει επιλέξει, σε αυτή την πρώτη φάση των κινητοποιήσεων, να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους αποφεύγοντας οποιαδήποτε κίνηση ή δήλωση που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου διαβεβαιώνει τους αγρότες ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να εκπληρώσει άμεσα ορισμένα από τα αιτήματά τους και τους απευθύνει συνεχώς προσκλήσεις για διάλογο. Ακόμα και ο Παύλος Πολάκης που έγινε αποδέκτης της αγανάκτησης των αγροτών στην Κατερίνη κατάφερε να τους ξαφνιάσει με την ήρεμη στάση του. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, «γεγονός που με ξάφνιασε γιατί έχει δείξει ότι είναι οξύθυμος» έλεγαν. Ωστόσο, οι υπουργικές δηλώσεις δεν φαίνονται ικανές να αποκλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.
Την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της δράσης των αγροτών. Η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να προβληθούν ξανά από τα δελτία ειδήσεων εικόνες με τα τρακτέρ να κάνουν παρέλαση στο Σύνταγμα και οι αγρότες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτό.
Τα προβλήματα στην Υγεία
Υπάρχει και το μέτωπο που περιγράφεται και ως «το μέτωπο της κυβέρνησης με την κοινωνία» και συγκροτείται από τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να δημιουργήσει την εικόνα μιας δύσκολης αλλά διαχειρίσιμης κατάστασης στην οποία σταδιακά μπαίνει τάξη. Ομως η πραγματική κατάσταση στον χώρο της υγείας περιγράφεται καλύτερα από το περιστατικό, του οποίου αυτόπτης μάρτυρας υπήρξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Καθώς μιλούσε στο δημοτικό συμβούλιο της Κω, ένας από τους παρόντες υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο. Ο αρχηγός της ΝΔ διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε ασθενοφόρο για τον μεταφέρει στο νοσοκομείο!
Στο ΕΣΥ, σε αντίθεση με τις δηλώσεις των Ξανθού και Πολάκη, η ποιότητα των παροχών υγείας μοιάζει «συνεχώς να επιδεινώνεται από την έλλειψη προσωπικού, την υποχρηματοδότηση και τις άπειρες και ανεπαρκείς διοικήσεις» που έχουν επιλεγεί με γνώμονα τη θέληση του ΣΥΡΙΖΑ «να φτιάξει το δικό του σύστημα». Το κυβερνητικό επιχείρημα «αφού το ΕΣΥ καταρρέει γιατί δεν υπάρχουν μαζικές διαδηλώσεις» δεν μοιάζει και τόσο ισχυρό. Τα χρόνια της κρίσης μαζικές διαδηλώσεις στον χώρο της υγείας δεν υπήρξαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα στον χώρο της υγείας δεν επηρέασαν την εικόνα της κυβέρνησης.
Το προσφυγικό
Διαρκές και ανοικτό είναι το μέτωπο του προσφυγικού όσον αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης με τις κοινωνίες των νησιών που σηκώνουν το μεγάλο βάρος της αντιμετώπισής του. Η κακή οικονομική και κοινωνική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι βέβαιο ότι έχει επιφέρει τεράστια βλάβη στην εικόνα της κυβέρνησης και απειλεί να κατακρημνίσει τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική αξιοπιστία έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα λόγω της αδυναμίας να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της συμφόρησης των νησιών αλλά και της στάσης του κ. Γιάννη Μουζάλα που επιμένοντας να επιρρίπτει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους κατάφερε να συμπήξει μέτωπο των πέντε δημάρχων εναντίον του.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ