Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ θα σημάνει μία σειρά σημαντικών αλλαγών στη ζωή Ελλήνων και λοιπών Ευρωπαίων που εργάζονται, φοιτούν ή έχουν περιουσία στο «νησί». Οι κανόνες που ισχύουν σήμερα και τα προνόμια που έχουν ως πολίτες της Ενωσης θα χαθούν εν μιά νυκτί όταν θα ολοκληρωθεί το διαζύγιο. Κάτι που εκτιμάται ότι δεν θα συμβεί άμεσα αλλά κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αρα, θα υπάρξει χρόνος για τις αναγκαίες προσαρμογές στους Ελληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οσοι λοιπόν είναι υπήκοοι κρατών-μελών της ΕΕ και εργάζονται στη Μ. Βρετανία έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τους Βρετανούς ως προς τις ασφαλιστικές και ιατροφαρμακευτικές καλύψεις καθώς και τα επιδόματα που λαμβάνουν. Μετά την υλοποίηση του Brexit θα είναι υπήκοοι τρίτης χώρας και θα χάσουν τα προνόμια που τους εξασφαλίζει το κοινοτικό δίκαιο.
Εξάλλου, για την εργασία τους θα χρειάζεται υποχρεωτικά να εκδίδουν επαγγελματική βίζα, σε αντίθεση με σήμερα που κάνουν χρήση του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός της ΕΕ.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. μη βρετανοί πολίτες της ΕΕ απασχολούνται εκεί και αναμένεται να υποστούν τις συνέπειες του Brexit.
Οι έλληνες φοιτητές εκτός του ότι θα χρειάζονται φοιτητική βίζα για να σπουδάσουν σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της Μ. Βρετανίας, θα επιβαρυνθούν με ακριβότερα δίδακτρα. Κι αυτό διότι θα καταργηθεί η ίση μεταχείριση που έχουν σήμερα σε σχέση με τους Βρετανούς, ως υπήκοοι χωρών της ΕΕ, στον καθορισμό των εξόδων για τις σπουδές τους, τα οποία θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Σημειώνεται πάντως ότι για όσους σπουδάζουν ήδη σε βρετανικά πανεπιστήμια, τα δίδακτρα θα παραμείνουν τα ίδια μέχρι να πάρουν το πτυχίο τους, βάσει των κανονισμών που ισχύουν.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, η υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ θα περιορίσει τη ζημιά, εφόσον η ισοτιμία παραμείνει στα ιστορικά χαμηλά που κατέγραψε την περασμένη Παρασκευή ή διολισθήσει περαιτέρω.
Επιβαρύνσεις θα υπάρξουν και για τους Ελληνες και τους λοιπούς πολίτες της ΕΕ που έχουν αποκτήσει ακίνητα στην Βρετανία. Μετά το Brexit η φορολογία τους θα εξισωθεί με αυτήν που ισχύει για όλους τους λοιπούς μη βρετανούς επενδυτές.
Από την υποτίμηση της στερλίνας θα δεχθούν πλήγμα οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Μ. Βρετανία καθώς επίσης και οι αφίξεις βρετανών τουριστών, οι οποίοι είναι δεύτεροι μετά τους Γερμανούς και υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια.
H βρετανική αγορά είναι η πέμπτη καλύτερη αγορά των ελληνικών προϊόντων μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Στη διάρκεια του 2015 η αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε στα 1,065 δισ. ευρώ έναντι 967,9 εκατ. ευρώ το 2014, σημειώνοντας άνοδο κατά 10% και αντιπροσωπεύοντας το 4,2% του συνόλου της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Ισχυρό μερίδιο στις εξαγωγές στη βρετανική αγορά έχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα –πρωτίστως το γιαούρτι και ακολούθως η φέτα –και υπολογίζεται ότι ίσως υπερβαίνουν και τα 300 εκατ. ευρώ. Επιχειρηματίας του κλάδου μιλώντας προς «Το Βήμα» έλεγε ότι μετά την απομάκρυνση της Βρετανίας από την ΕΕ θα υπάρξει επιβάρυνση στις τιμές των ελληνικών προϊόντων εφόσον μειωθεί η αξία της στερλίνας έναντι του ευρώ, επιβαρύνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Χάρη Οικονομόπουλο, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Βρετανίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρουσιάζουν ύφεση, ως απόρροια της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος αλλά και των «παγωμένων» σχέσεων μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και της βρετανικής κυβέρνησης.
Οπως υπενθυμίζει, «το 2012 οι άμεσες επενδύσεις βρετανικών εταιρειών στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα από τη Vodafone, τον Κωτσόβολο (θυγατρική της Dixons), τη Unilever, την Dolphin Capital έγιναν με χρήματα που αντλήθηκαν από το χρηματιστήριο του Λονδίνου». Από τότε λόγω του ρίσκου της χώρας και της αστάθειας της οικονομίας τα προς επένδυση ποσά έχουν μετριασθεί αισθητά.
Σάιμον Ασεργουντ, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ
«Δύσκολο να αποκρουστούν νέες τάσεις αποχώρησης»
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποφύγει να δώσουν απάντηση στο πρόβλημα της κρίσης νομιμότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και οι πολιτικοί ηγέτες θα δυσκολευτούν να αποκρούσουν τις νέες τάσεις αποχώρησης από την Ενωση» είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Βήμα», ο Σάιμον Ασεργουντ, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ στη Βρετανία και ειδικός στον ευρωσκεπτικισμό και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Οι έλληνες φοιτητές, εκτός του ότι θα χρειάζονται φοιτητική βίζα για να σπουδάσουν σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της Μ. Βρετανίας, θα επιβαρυνθούν με ακριβότερα δίδακτρα
Για όσους σπουδάζουν ήδη σε βρετανικά πανεπιστήμια τα δίδακτρα θα παραμείνουν τα ίδια μέχρι να πάρουν το πτυχίο τους, βάσει των κανονισμών που ισχύουν
Σάιμον Ασεργουντ, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ
«Δύσκολο να αποκρουστούν νέες τάσεις αποχώρησης»
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποφύγει να δώσουν απάντηση στο πρόβλημα της κρίσης νομιμότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και οι πολιτικοί ηγέτες θα δυσκολευτούν να αποκρούσουν τις νέες τάσεις αποχώρησης από την Ενωση» είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Βήμα», ο Σάιμον Ασεργουντ, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ στη Βρετανία και ειδικός στον ευρωσκεπτικισμό και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας;
«Δύσκολη ερώτηση. Ο Μπορίς Τζόνσον είναι ένας δυνατός υποψήφιος, απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας σε όλη τη χώρα, υποστήριξε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το αν διαθέτει τη βαρύτητα και τη σοβαρότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι είναι μια ασφαλής επιλογή και έχει αρκετές πιθανότητες να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον. Εξαρτάται όμως και από το τι θα αποφασίσει να κάνει ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν».
Πώς θα διαπραγματευτεί η Βρετανία την αποχώρησή της από την ΕΕ;
«Η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει προτού η Βρετανία ειδοποιήσει την ΕΕ και ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι θα αποχωρήσει το ερχόμενο φθινόπωρο, αφού είπε ότι δεν μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί σε αυτό το νέο κεφάλαιο της Βρετανίας. Το τι ακριβώς θα κάνει ο Κάμερον αποτελεί αίνιγμα αλλά σίγουρα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα δεν θα είναι σε θέση να υποχρεώσει τον βρετανό πρωθυπουργό να καταλήξει σε μια απόφαση τότε».
Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν αποσχιστικές τάσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας, με τη Σκωτία να διενεργεί ενδεχομένως δεύτερο δημοψήφισμα;
«Πριν από την ημέρα του δημοψηφίσματος είχα αμφιβολίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί, επειδή το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας έχασε την πλειοψηφία του στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο στις τοπικές εκλογές τον περασμένο μήνα και πίστευα ότι θα τηρούσαν στάση αναμονής ώστε να δουν τι θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις. Αλλά έπειτα από αυτές τις εξελίξεις πιστεύω ότι η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον είδε ένα παράθυρο ευκαιρίας, ειδικά αφότου η Σκωτία ψήφισε μαζικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ το 2014. Οπότε ίσως δούμε ένα νέο σκωτσέζικο δημοψήφισμα πιο σύντομα από όσο αναμέναμε».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ