Η ιδέα και μόνο ότι θα μπορούσε ο Κώστας Σημίτης να αποκτήσει πολιτικό ρόλο στις διεργασίες του μεσαίου χώρου κινητοποίησε έναν απρόσμενα ευρύ κύκλο προσώπων της παράταξης, μολονότι ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι παρεμβάσεις του θα περιορίζονται σε επίπεδο συμβουλών και παραινέσεων. Το κλίμα αυτό ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητο από τα κόμματα του χώρου, το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι, και έτσι την ερχόμενη εβδομάδα ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τη Φώφη Γεννηματά και με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Οι συναντήσεις ζητήθηκαν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και θα γίνουν στον απόηχο της ανοιχτής εκδήλωσης την οποία διοργανώνει η Επιτροπή Διαλόγου για Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις αύριο, Δευτέρα, στο Γκάζι.
Δύσκολη σχέση
Στη Χαρ. Τρικούπη είναι κοινό μυστικό ότι δεν ενθουσιάζονται με τυχόν ανάμειξη του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠαΣοΚ στον διάλογο με το Ποτάμι. Αλλά και στη Σεβαστουπόλεως δεν βρίσκουν νόημα σε μείζονες πρωτοβουλίες όσο δεν λύνεται το βασικό κατ’ αυτούς ζήτημα, αν δηλαδή η κατάληξη του διαλόγου θα είναι νέο ή ομόσπονδο κόμμα. Οι σχέσεις Γεννηματά και Θεοδωράκη περιγράφονται καλύτερα μέσα από την τριβή που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες για την ταξιθεσία μιας εκδήλωσης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε να καθίσει πίσω ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι η εκδήλωση καπελώνεται από τα κόμματα. Το περιβάλλον της προέδρου του ΠαΣοΚ εκτίμησε ότι πρόκειται για μια κίνηση αποστασιοποίησης από την προσπάθεια της Επιτροπής και αντέδρασε.
Τελικώς το πρόβλημα ανέλαβε να λύσει η Συντονιστική Γραμματεία που οργανώνει την εκδήλωση, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, o Γιάννης Τούντας από τις Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία. Παρών θα είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο κ. Σημίτης τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο εξωτερικό. Παρόντες θα είναι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, πρώην υπουργοί και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και άλλοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης. Η εκδήλωση έχει θέμα «Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα για μια νέα αρχή» και ομιλητές τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, τον Γιώργο Σωτηρέλλη και τον Ξενοφώντα Κοντιάδη. Συντονισμό εκ μέρους της Επιτροπής θα κάνουν ο Νίκος Κανελλόπουλος και ο Δημήτρης Τσιόδρας.
Η Επιτροπή έχει προχωρήσει στην επεξεργασία των προγραμματικών θέσεων ώστε στο τέλος Ιουνίου να παραδώσει στα δύο κόμματα τα κείμενα που θα τεκμηριώνουν, όπως λένε τα μέλη της, «ποιος πολιτικός χώρος συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα και θα συνοδευτούν με υπογραφές-έκπληξη. Την Τρίτη θα συνεδριάσει το Συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η κυρία Γεννηματά δέχεται πιέσεις να ζητήσει από τον Θεοδωράκη να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το μέλλον του εγχειρήματος στο πλαίσιο που περιέγραψε στην επιστολή την οποία απέστειλε τον Μάρτιο στους κ.κ. Θεοδωράκη και Γιώργο Παπανδρέου. «Στόχος» έγραφε τότε «είναι η διαμόρφωση ενός νέου πολυκομματικού, ομόσπονδου φορέα, με διατήρηση της αυτονομίας των υφιστάμενων κομμάτων και με τελικό σταθμό την εκλογή επικεφαλής από τη βάση χωρίς αποκλεισμούς». Το θέμα δεν θα λυθεί εύκολα. Η «πολιτική της νοσταλγίας» για το ΠαΣοΚ της εξουσίας που εφαρμόζει τελευταία η κυρία Γεννηματά, υπενθυμίζοντας την εποχή Κολλά στις συγκοινωνίες ή με περιοδείες σε ΚΑΠΗ σε μια προφανή προσπάθεια να συνδεθεί με το κοινωνικό έργο περασμένων εποχών, απωθεί ένα κομμάτι του ΠαΣοΚ, που δεν συμφωνεί με τη μεταστροφή σε μια «Αριστερά light», το Ποτάμι, τον περίγυρο των δύο κομμάτων και μέχρι στιγμής δεν είναι ορατό αν αποδίδει.
Θετικές αντιδράσεις
Θα μπορούσε ο κ. Σημίτης να διαλύσει τα νέφη που εμποδίζουν τη συμπόρευση των δυνάμεων του μεσαίου χώρου; Το βέβαιον, όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, είναι ότι δεν θέλει να παίξει ρόλο «παιδονόμου» ούτε να διευκολύνει καταστάσεις για να κρυφθούν πίσω του τα αδιέξοδα νεότερων πολιτικών ώστε να αποφύγουν ευθύνες και ρίσκα.
Από την άλλη πλευρά, όμως, αναμένεται να του ασκηθεί πίεση από ένα κομμάτι της παράταξης το οποίο αναθάρρησε στο άκουσμα του ονόματός του. Η κριτική που ασκήθηκε για την ηλικία του και για κάποιες πτυχές της διακυβέρνησής του ήταν ελάχιστη μπροστά στις θετικές αντιδράσεις οι οποίες εκφράστηκαν στο γραφείο του, στη Χαρ. Τρικούπη, στα μέσα ενημέρωσης. Κυρίως όμως στα μυστικά δείπνα και στις συναντήσεις όπου μετείχαν στελέχη του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού, πρώην υπουργοί, βουλευτές, ανενεργά πρόσωπα του χώρου και ενεργά συνδικαλιστικά στελέχη.
ΕΠΑΦΕΣ
Παρά τα όσα διαδίδονται, αντίθετοι με μια πολιτική πρωτοβουλία ενοποίησης του χώρου από τον πρώην πρωθυπουργό δεν είναι ούτε ο κ. Βενιζέλος ούτε στελέχη του Ποταμιού όπως ο κ. Λυκούδης, ενώ και ο κ. Θεοδωράκης κράτησε πολύ προσεκτική στάση. Ακόμη κι αν στο τέλος δεν κάνει τίποτε άλλο ο κ. Σημίτης, θα έχει συμβάλει στο να «ξανασυστηθούν» πρόσωπα του χώρου που είχαν πάψει να συνομιλούν μεταξύ τους και ίσως να επιστρέψει η ουσιαστική πολιτική στα κόμματα που έχουν εξαντληθεί από την επικοινωνιακή διαχείριση της όλο και μικρότερης απήχησής τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ