Στην Βουλή των Ελλήνων μίλησε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ.
Κατά την άφιξή του τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Όρθιοι υποδέχθηκαν τον Γάλλο πρόεδροι οι βουλευτές κατά την είσοδό του στην Ολομέλεια.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καλωσόρισε τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το τραγικό δυστύχημα. «Σας υποδεχόμαστε ως εταίρο και φίλο της χώρας. Οι δηλώσεις σας επιβεβαιώνουν τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών».
«Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει κάνει μεγάλες θυσίες χωρίς να έχει μερίδιο ευθύνης για την κρίση. Η πολιτική λιτότητας πρέπει να αλλάξει» δήλωσε ο κ. Βούτσης.
H προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση
Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Φρ. Ολάντ
«Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω για τα θερμά λόγια και τα συλλυπητήρια σας για την τραγωδία που έπληξε τη χώρα. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία γνωρίζει τέτοιες τραγωδίες» ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής.
«Είναι μεγάλη τιμή που μιλάω στη Βουλή. Είστε οι συνεχιστές της Εθνοσυνέλευσης» τόνισε.
«Αυτό που μας ενώνει είναι οι κοινές μας αξίες. Νιώθω συγκίνηση και αξιολογώ ποια είναι η τιμή που κάνετε στη χώρα μου που μιλώ στη Βουλή. Εδώ στην Αρχαία Αθήνα γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας και κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα» σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Η Δημοκρατία είναι ένας αγώνας, δεν είναι κεκτημένο. Χρειάστηκε αγώνας για να εδραιωθεί. Είναι σημαντικό το ότι η Γαλλία μπόρεσε να σταθεί στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της. Στη δικτατορία η Γαλλία υποδέχτηκε καλλιτέχνες, πολιτικούς…»
Ο Ολάντ αναφέρθηκε και πάλι στους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Σαρλ Ντε Γκωλ το 1963, αλλά και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα, το 1974, με το προεδρικό αεροσκάφος του τότε προέδρου Ντ’ Εστέν.
«Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα σήμερα, είναι να χαιρετίσω το δίδαγμα Δημοκρατίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θέλει να κρατήσει την τύχη στα χέρια της. Η Δημοκρατία είναι ο διάλογος το ανοιχτό πνεύμα, η πρόοδος. Γι’ αυτό ο αγώνας για Δημοκρατία είναι ασταμάτητος» επεσήμανε ο γάλλος Πρόεδρος.
«Ο ελληνικός λαός πήρε το λόγο τρεις φορές το 2015 και η Ευρώπη σας κοιτούσε. Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Εκφράσατε τις δικές σας ευαισθησίες, αλλά και τη δέσμευσή σας να μείνετε στην Ευρωζώνη έναντι διχαστικών δυνάμεων αλλά και διαφόρων που σας συμβούλευαν να βγείτε από την Ευρωζώνη για λίγο. Με την απόφασή σας προστατέψατε την Ευρώπη, αλλά και προστατευθήκατε από τις κερδοσκοπικές τάσεις που ήδη σας έκαναν ζημιά…. Αυτό που εκφράζω δεν είναι συμπόνοια, αλλά στήριξη για να γυρίσετε σελίδα. Από την αρχή προσπάθησα να στηρίξω την ανάγκη η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο κ. Ολάντ.
«Εκφράσατε τη δέσμευσή σας στην Ευρώπη… Πιστέψατε στην ευρωπαϊκή ιδέες. Υπερασπιστήκατε την εθνική σας κυριαρχία χωρίς να γίνεται εθνικιστές. Στηρίξατε την ταυτότητά σας χωρίς ψευδαισθήσεις. Προστατέψατε την Ευρώπη από αναταραχές. Η απόφασή σας αυτή έβαλε την Ελλάδα σε νέα δυναμική. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί…»
«Από την αρχή προσπάθησα να στηρίξω την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γνωρίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ απαιτητικές. Ξέρω ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Είναι απαραίτητες όμως για την εγγύηση του μέλλοντος των νέων Ελλήνων» ανέφερε.
«Εκείνη η μακρά νύχτα της 12ης Ιουλίου σημάδεψε όχι μόνο την τύχη της Ελλάδας, αλλά γενικότερα την ιδέα τι είναι η Ευρώπη» υπογράμμισε.
«Επρεπε να καταλάβουμε αν έχουμε ένα κοινό όραμα, μια κοινή τύχη. Είδα ευρωπαίους ηγέτες. Δεν ήμουν σίγουρος αν μπορούσα να τους πείσω. Νωρίς το πρωί όταν άρχισαν να υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα βρούμε λύσεις τους είδα ανήσυχους. Χρειάστηκε να συζητήσουμε, χρειάστηκαν επιχειρήματα. Εδώ θέλω να χαιρετίσω την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα γιατί αγωνίστηκε για τη χώρα σε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης… »
«Θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα» επεσήμανε ωστόσο ο γάλλος Πρόεδρος. «Τα 35 δισ. ευρώ, η δέσμευση για το χρέος… Σας διαβεβαιώ είναι σημαντικό αυτό που γράφτηκε στη συμφωνία να γίνει σεβαστό. Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να μην καταρακωθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελληνικής οικογένειας».
«Η Γαλλία ήταν στο πλευρό σας και θα παραμείνουμε στο πλευρό σας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Γιατί υπάρχει ισχυρός δεσμός ανάμεσά μας. Η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα κάθε φορά που η ανεξαρτησία απειλούνταν» είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. «Αυτά μας ενώνουν» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Πρεσβεύουμε τις ίδιες αξίες. Θέλουμε λύση στην κρίση της Μέσης Ανατολής. Θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Η Γαλλία στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν στο Κυπριακό, προκειμένου να υπάρξει επανένωση της Κύπρου, να υπάρξει μια πολιτική λύση».
«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα κοινό νόμισμα, είναι κοινές αξίες, είναι μια ιδέα. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο δυνατή σε πολιτικό επίπεδο. Δεν πρέπει να αφήνουμε άλλους να μιλάνε εξ ονόματος της Ευρώπης. Αυτοί που αμφισβητούν την Ευρώπη αμφισβητούν τις αξίες της».
Ο Ολάντ αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνονας ότι θα παροτρύνει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Είμαστε ο τέταρτος επενδυτής στην Ελλάδα. Θέλω η Γαλλία να ενισχύσει τη θέση της. Κάνω έκκληση στους γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Οσον αφορά στον πολιτισμό θα ήθελα οι χώρες μας να έχουν περισσότερες πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα. Η Ελλάδα είναι μέλος της γαλλοφωνίας. Θα ήθελα η Γαλλία να γίνει η πρώτη χώρα υποδοχής ελληνων φοιτητών…. Μένουμε στην Ευρώπη γιατί μόνο τότε θα είμαστε αλληλέγγυοι.
Για το προσφυγικό, ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι πρέπει να προστατευθούν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία.
«Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στις ροές των προσφύγων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες σε αυτή τη ροή προσφύγων. Αυτοί που αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη, σήμερα ζητούν οι ίδιες αλληλεγγύη. Κάποιοι τώρα είδαν ότι στη γεωγραφία η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο με νησιά να υποδέχονται τις ροές από την Τουρκία».
«Ζήσατε μια κρίση και συνεχίζεται να την ζείτε. Στην Ελλάδα κρίση σημαίνει επίσης αξιολογώ και αποφασίζω. Μπορεί να ξαναγενηθεί η ελπίδα ή να συμβεί το αντίθετο. Ελπίζω ότι θα υπάρξει αναγέννηση» σημείωσε.
«Η οικονομική ένωση πρέπει να έχει τη δική της διακυβέρνηση. Οφείλουμε να προχωρήσουμε, να έχουμε μια πορεία που δεν ανακόπτεται, πάντα υπάρχει δυνατότητα προόδου. Η Ελλάδα και η Γαλλία ενσαρκώνουν μια κοινή ιδέα για τον Πολιτισμό. Μπορούμε να κομίσουμε ένα ευρωπαϊκό μήνυμα που θα θεσει στο περιθώριο τους φανατισμούς, θα δώσει ελπίδα στη νεολαία.Ηρθα στο λίκνο της Δημοκρατίας για να εκφράσω τη στήριξή μου στην προσπάθειά σας. Από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε για να δημιουργήσουμε το κοινό μας μέλλον» πρόσθεσε, ενώ έκλεισε την ομιλία του με τη φράση: «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία μας».