Σε έντονα φορτισμένο και θεσμικά οριακό κλίμα και με την ηχηρή διαφοροποίηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή συνεχίζεται η κοινή συνεδρίαση των συναρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο ζητεί την εξουσιοδότηση της Βουλής προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο Ι. Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά προκειμένου να διαπραγματευθούν τους τελικούς όρους της συμφωνίας με τους δανειστές.
«Όχι» από την Ραχήλ Μακρή
Αυτή την εξουσιοδότηση επέλεξε να μην δώσει η κυρία Μακρή, όπως είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «η όποια εξουσιοδότηση πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ενώ δήλωσε ότι «δεν θα δώσω έγκριση σε προτάσεις που στο 80% είναι προτάσεις του Γιούνκερ». Μάλιστα είπε ότι «η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη» και συνέχισε: «Οι Έλληνες την έδειξαν (στο δημοψήφισμα). Δεν ξέρω κατά πόσο την διαθέτετε εσείς. Θα το δείξει η ιστορία»! Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για λάθη που διέπραξε κατά την πεντάμηνη θητεία της, μεταξύ των οποίων «η αδυναμία ελέγχου της νομιμότητας των καναλιών», η «παραμονή των αποτυχημένων τραπεζιτών στη θέση τους» κλπ. Ενώ καταφέρθηκε και κατά υπουργών, όπως ο Ι. Πανούσης, λέγοντας ότι «υπήρχαν υπουργοί που αντί να στέλνουν τα ΜΑΤ να φυλάνε τα κανάλια από τους διαδηλωτές, φρόντισαν να κάνουν σοβαρή δουλειά, όπως το να ανοίξουν τα εργοστάσια ζάχαρης». Καταφέρθηκε δε και κατά όσων «άφηναν τον Στουρνάρα να αγνοεί την Βουλή», ενώ τόνισε: «Η κυβέρνηση μας καλεί να επικυρώσουμε την εντολή διαπραγμάτευσης που δεν δύναται να υπερβεί ούτε αυτή των εκλογών ούτε του δημοψηφίσματος». «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και προσωπικά δεν θα σας επιτρέψω να βρείτε άλλοθι με την ψήφο μου», υπογράμμισε η κυρία Μακρή, δηλώνοντας ότι δεν θα εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση προκειμένου να μειωθούν οι συντάξεις μέσω της αύξησης του ΦΠΑ και να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μετά την επιστολή προς τον ESM για νέο πρόγραμμα, του ζητήθηκε μια λίστα από προαπαιτούμενα. «Δεν είναι ότι χρειάζονται από το καταστατικό του ESM, αλλά χρειάζονται σε ορισμένες Βουλές να πάρουν την εντολή διαπραγμάτευσης από την Βουλή και μετά να γίνει η διαπραγμάτευση», είπε ζητώντας από τα μέλη των επιτροπών να αποδεχθούν τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που ζήτησε η κυβέρνηση. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το νομοσχέδιο θα έρθει κατευθείαν στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Μάλιστα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας έκανε μια «διαδικαστική παράκληση»: να μιλήσουν μόνον οι εισηγητές των κομμάτων και να μην τοποθετηθούν οι βουλευτές, ωστόσο υπήρξαν διαφωνίες από την αντιπολίτευση. Κατά τα λοιπά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η κυβέρνηση ζητάει εξουσιοδότηση και θέτει τα όρια της εξουσιοδότησης αφού θα έρθει η συμφωνία για να κυρωθεί από τη Βουλή», ενώ υπογράμμισε ότι «η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη και αγωνιζόμαστε να την αλλάξουμε για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης της Δικαιοσύνης και της ανάπτυξης». Χαρακτήρισε δε δύσκολη την συμφωνία, λέγοντας ότι «ορισμένα μέτρα μπορούν να αποδεχθούν και υφεσιακά αλλά εδώ είμαστε για να το αποτρέψουμε».
Ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν θα κοπιάρω αυτά που λέγονταν στο παρελθόν από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση για κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, κατεπείγοντα και κείμενα στα αγγλικά». Ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση «ζητάει μια εξουσιοδότηση που της έδωσε η Βουλή με την ψήφο εμπιστοσύνης που της παρέσχε στις προγραμματικές της δηλώσεις, για να υπογράψει μια συμφωνία που έχει δικαίωμα να υπογράψει αλλά και το δικαίωμα να διαπραγματευθεί που επίσης το έχει». Και έθεσε μετ’ επιτάσεως το ερώτημα αν «ζήτησε κανένας από το εξωτερικό μια επιπλέον εξουσιοδότηση από την Βουλή, που επί της ουσίας δεν μπορεί να δώσει γιατί δεν έχει το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και υπογραφής, παρά μόνο το δικαίωμα της έγκρισης ή της απόρριψης μιας συμφωνίας που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση». «Μας ζητάτε μια εξουσιοδότηση που δεν προβλέπεται από πουθενά και με μια διαδικασία που παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, καταλήγοντας: «Εμείς είμαστε εδώ, αλλά θέλουμε μια σαφή απάντηση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποτύχατε να φέρετε το αποτέλεσμα που υποσχεθήκατε στον λαό».
Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο για να δηλώσει ότι «ποτέ δεν είπα ότι μας ζητήθηκε» (σ.σ. η εξουσιοδότηση). «Εγώ το ζητάω. Η κυβέρνηση το ζητάει», πρόσθεσε.
Έντονες επικρίσεις υπήρξαν από την Χ.Α. ο ειδικός αγορητής της οποίας, Ι. Λαγός, είπε ότι αυτή δεν είναι μια διαδικασία που αρμόζει, ενώ ο Χρ. Παππάς χαρακτήρισε την συνεδρίαση ότι «δεν είναι σύννομη», καθώς αυτό που ζητεί η κυβέρνηση έχει εξουσιοδοτικό περιεχόμενο και όχι νομοθετικό, ενώ δήλωσε ότι «λευκή επιταγή σε μια νέα μνημονιακή συγκυβέρνηση δεν θα δώσουμε».
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και το ΚΚΕ δηλώνοντας, δια του Αθ. Παφίλη, ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα αλλά ως τραγωδία». «Φέρνετε νέο μνημόνιο», τόνισε καθιστώντας σαφές ότι «δεν συμφωνούμε στην διαδικασία του φαστ τρακ». «Δεν καταγγέλλουμε απλά το νέο μνημόνιο αλλά καλούμε σε αντίσταση και οργάνωση της πάλης. Τα υπόλοιπα σας τα χαρίζουμε», πρόσθεσε.
Αντιθέτως, Ποτάμι και ΠαΣοΚ παρά την κριτική που ασκούν προέβαλλαν την αναγκαιότητα να υπάρξει συμφωνία. Ο βουλευτής του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτας είπε ότι «το κρίσιμο και καίριο είναι ότι ο λαός ανεξάρτητα από το ποιος ζήτησε τι (όσον αφορά την εξουσιοδότηση) κρέμεται από τη Βουλή του», ενώ από το ΠαΣοΚ ο Ι. Κουτσούκος τόνισε ότι «η ώρα της αλήθειας έφτασε». Μάλιστα ανέφερε ότι «σημασία έχει η ουσία και μετά η διαδικασία», ενώ ανέφερε ότι «αντιλαμβανόμαστε τους λόγους του κατεπείγοντος» που επικαλείται η κυβέρνηση. Τον λόγο ζήτησε και ο τέως πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος για να θέσει ζήτημα επί του Κανονισμού της Βουλής, καθώς, όπως είπε, προκύπτουν «σοβαρά προβλήματα συνεννόησης επί των θεσμών και της Δημοκρατίας». Και κατήγγειλε ότι στο αγγλικό κείμενο που κατατέθηκε υπάρχουν αναφορές σε «μη υφιστάμενα κείμενα», ενώ ρώτησε την κυβέρνηση «αν είστε διατεθειμένοι να μεταβάλλετε διατυπώσεις που είναι ανιστόρητες και προσβλητικές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις».
Όσον αφορά τους ΑΝΕΛ ο βουλευτής Δ. Καμμένος είπε ότι «ζούμε την κρισιμότερη στιγμή στην μεταπολίτευση και πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να κρατήσουμε κάθε σπιθαμή της πατρίδας όρθια και να κρατηθούν όρθιοι οι Έλληνες». «Δεν είναι στιγμή επιπολαιότητας, ούτε να πούμε εύκολα ένα ναι ή ένα όχι, να γελάσουμε ή να κλάψουμε», σημείωσε, δηλώνοντας ότι «στηρίζουμε το κατεπείγον και την προσπάθεια της κυβέρνησης με μια πολύ σοβαρή επιφύλαξη που θα θέλαμε να περιγραφεί με σαφή και ρητό τρόπο, η αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους και εκταμίευση μέρους του πακέτου Γιούνκερ».