Η αξιοπιστία της χώρας μπορεί να αποκαταστάθηκε μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την τρόικα, ωστόσο η επιτυχία αυτή άφησε μια γλυκόπικρη γεύση στα χείλη των κυβερνητικών παραγόντων. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ διασφαλίστηκε και ενισχύθηκε η δύναμη πυρός της στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για τη βιωσιμότητα του χρέους. Παράλληλα, η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σηματοδοτεί μια νέα φάση και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση, καθώς έχει ληφθεί πρόνοια να μοιραστεί και την επόμενη χρονιά, διορθώνοντας σιγά-σιγά τις αδικίες των μνημονίων. Ωστόσο αυτή η διαπραγμάτευση διήρκεσε επτά μήνες και έγινε υπό το καθεστώς αφόρητων πιέσεων. Οπως παρατήρησε ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε σύσκεψη της Ελιάς, «έχουμε 20 μήνες κυβέρνηση και 15 μήνες διαπραγμάτευση. Αυτό δεν δικαιολογείται».
Ο κ. Αντ. Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες τόνισε πως «όλοι πια υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της σε όλα τα μέτωπα –και στο δημοσιονομικό και στις μεταρρυθμίσεις –και ότι πια ως Ελληνες γυρίζουμε μια καινούργια σελίδα». Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος από το κλίμα που συνάντησε μεταξύ των ομολόγων του και δεν το έκρυψε. «Η Ελλάδα βγαίνει από το τέλμα» τόνισε.
Το κλίμα στο εσωτερικό εξακολουθεί να είναι ρευστό. Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τη συμφωνία με την τρόικα, τα ερωτήματα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και οι απαντήσεις που θα δοθούν στις λαϊκιστικές ενστάσεις της αντιπολίτευσης, η οποία επιμένει ότι η χώρα θα μείνει στο Μνημόνιο και έρχονται νέα δημοσιονομικά μέτρα, θα κρίνουν τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Επιπλέον πιστεύει ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και παράλληλα με την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές. «Αν η Ελλάδα δοκιμάσει να δει πώς τη μετράνε οι αγορές, θα διαπιστώσει ότι τη μετράνε πολύ καλύτερα από ό,τι οι πολιτικοί της εταίροι, παραδόξως» είπε.
Η κυβέρνηση δεν απειλείται μόνο από τους θεσμικούς εταίρους της αλλά και από το… γαλα-τικό χωριό της ΝΔ και του ΠαΣοΚ στη Βουλή. Εξι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δημοσιοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τη διάταξη για το γάλα, απειλώντας τη συνοχή της κυβέρνησης. Τα βαθύτερα αίτια της τόσο σφοδρής αντίθεσής τους ήταν ασαφή, καθώς ως την Παρασκευή δεν είχε γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της συγκεκριμένης διάταξης. Επιπλέον λίγο πριν από την κρίσιμη κοινοβουλευτική μάχη ο Μάξ. Χαρακόπουλος εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, ενώ ο Φ. Σαχινίδης έπειτα από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠαΣοΚ με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα συνέστηνε μεγαλύτερη ψυχραιμία.
Ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες αποδοκίμασε τους βουλευτές που αντιδρούν, μιλώντας για παραφωνίες στη σκιά μιας πολύ δύσκολης αλλά επιτυχημένης διαπραγμάτευσης. «Είναι άδικο αλλά και στενάχωρο για τον κόσμο τη μέρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες και ιδιαίτερα όταν μαθαίνω ότι επίσημα πια στον ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται αν θα καταφέρουν να μείνουν ένα ενιαίο κόμμα» δήλωσε.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι «το θέμα θα το χειριστούμε, αν χρειαστεί να κάνουμε βελτιώσεις, θα τις κάνουμε» και συμπλήρωσε ότι «δεν θα παίξουμε τη σωτηρία της χώρας για το θέμα, το γάλα είναι σοβαρό ζήτημα, κανείς δεν θέλει να καταστρέψει την κτηνοτροφία της χώρας».

Τα αρμόδια υπουργεία προσπαθούσαν ως και την τελευταία στιγμή να πετύχουν κάποιες βελτιώσεις, εντός του πλαισίου της συμφωνίας με την τρόικα. Μάλιστα το υπουργείο Ανάπτυξης απέστειλε non paper στους βουλευτές, επισημαίνοντας: «Η προωθούμενη λύση θα δώσει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή, ομαλοποιώντας την αγορά και οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των τιμών».

Τον τόνο του «αντάρτικου» έδωσε ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος εδώ και ημέρες δήλωσε ότι διαφωνεί και έλεγε πως η παραίτησή του από την κυβέρνηση είναι μονόδρομος αν δεν αλλάξει η διάταξη. Στο πρωθυπουργικό γραφείο η οργή περίσσευε για τον λαρισαίο πολιτικό, για τον οποίο έλεγαν ότι δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία της συμφωνίας με την τρόικα. Μάλιστα του διαμηνύθηκε ότι αν παραιτούνταν από την κυβέρνηση και δημιουργούσε πολιτικό ζήτημα με τη στάση του, θα διαγραφόταν και από το κόμμα. Προχθές το μεσημέρι βρέθηκε στη Βουλή στο γραφείο του γ.γ. της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκου, ο οποίος του ξεκαθάρισε ότι με τη στάση του θέτει σε κίνδυνο την κυβέρνηση και άρα θα έχει ο ίδιος όλη την ευθύνη για ό,τι γίνει από εδώ και πέρα. Αμέσως μετά ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε πως αναμένει τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας για να τοποθετηθεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποχωρήσει.
Ωστόσο η στάση του κ. Χαρακόπουλου, ως προστάτη της ελληνικής κτηνοτροφίας, συμπαρέσυρε και άλλους βουλευτές. Αδιάλλακτη στάση από την πλευρά της ΝΔ δείχνει ο Γ. Βλάχος, ενώ ο Ι. Τζαμτζής μιλάει για «κακή συμφωνία». Στο ΠαΣοΚ τους τόνους σήκωσαν οι Θ. Μωραΐτης και Μιχ. Κασσής, οι οποίοι μίλησαν για εικονική διαπραγμάτευση, ενώ με την άποψή τους συμπαρατάχθηκε και ο Ν. Σηφουνάκης.
Ο κ. Βενιζέλος μέχρι στιγμής ακολουθεί ήπια τακτική και δεν απειλεί με διαγραφές τους βουλευτές του. Αντιθέτως, στην αρχή της εβδομάδας διεμήνυσε ότι δεν θα εκβιαστούν οι βουλευτές, ειδικά του ΠαΣοΚ που «έχουν σηκώσει το βάρος της σωτηρίας της χώρας υπό ιστορικά άδικους όρους», με νομοτεχνικά τεχνάσματα.

Την Παρασκευή στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο
Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή και να ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το βράδυ της Κυριακής. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει να περιλαμβάνει τρία άρθρα, το πρώτο θα αφορά τις τράπεζες, το δεύτερο τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν καθυστερήσει και το τρίτο φορολογικά ζητήματα. Παραμένει ωστόσο ο προβληματισμός αν θα χρειαστεί τελικά οι ρυθμίσεις για το γάλα και τα φάρμακα να μπουν σε ένα τέταρτο άρθρο. Την Τετάρτη εξετάζεται να γίνει ενημέρωση των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας από τους κ.κ. Ι. Στουρνάρα, Κ. Χατζηδάκη και Αθ. Τσαυτάρη.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση υπολογίζει στους 153 βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και τους ανεξάρτητους βουλευτές κ.κ. Α. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη, ενώ είναι δύσκολο να προδικάσει κανένας τι θα πράξουν και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως π.χ. οι κ.κ. Μ. Ανδρουλάκης και Π. Τατσόπουλος.
Η εικόνα της κυβέρνησης δεν πλήττεται μόνο από τα «αντάρτικα» των βουλευτών, αλλά και από θεσμικές κακοφωνίες. Οσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για απέλαση μεταναστών που καταγγέλλουν ψευδώς πράξεις ρατσιστικής βίας εναντίον τους, η οποία «πήγε και ήρθε» τρεις φορές, ανέδειξαν μια πρωτοφανή έλλειψη συντονισμού. Οχι μόνο μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη και του αναπληρωτή του κ. Λ. Γρηγοράκου, αλλά και εξαιτίας της παρέμβασης του γ.γ. της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκου, ο οποίος κατηγορήθηκε από το ΠαΣοΚ ότι άλλαξε το περιεχόμενο της ρύθμισης στον δρόμο από την αρμόδια επιτροπή έως την Ολομέλεια. Σαν να μην έφτανε η ένταση που αναπτύχθηκε με το ΠαΣοΚ, ο κ. Μπαλτάκος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν δήλωσε σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ότι «αντικομμουνιστής γεννήθηκα και αντικομμουνιστής θα πεθάνω». Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να πάρει θέση για το θέμα Μπαλτάκου, αλλά ο κ. Βενιζέλος είπε σε άτυπη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους ότι «ο Μπαλτάκος είναι παλαιό πρόβλημα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ