Πλώρη για τις Βρυξέλλες έχει βάλει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τους τελευταίους μήνες κινείται όλο και πιο έντονα στο εξωτερικό, αναβαθμίζοντας το ευρωπαϊκό πολιτικό της προφίλ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών απολαμβάνει σημαντικής εκτίμησης και αναγνώρισης στο διεθνές περιβάλλον και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ένταξή της στο κεντρικό σύστημα λήψης των αποφάσεων της ΕΕ. Ηδη, το όνομά της έχει συζητηθεί αρκετά και προκρίνεται από ηχηρά ονόματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για μια θέση επιτρόπου, στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου και την ανάδειξη του διαδόχου του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η θέση έχει σχεδόν «κλειδώσει»
Οι πιο μυημένοι λένε ότι έχει σχεδόν «κλειδώσει» η θέση της επιτρόπου, ενώ απομένουν οι συζητήσεις που θα αργήσουν βέβαια για το χαρτοφυλάκιο που θα λάβει η «σιδηρά» κυρία της ελληνικής Κεντροδεξιάς. Επίσης, κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσει και η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως τι θέση θα διεκδικήσει στη νέα Επιτροπή.
Υπάρχουν όμως και πρόσωπα στις Βρυξέλλες που θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις, μπορεί η κυρία Μπακογιάννη να διαδεχθεί τη βαρόνη Κάθριν Αστον στη θέση της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ.
Ανεξάρτητα από το πόστο που θα πάρει, οι επαφές της στο εξωτερικό έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες και χαριτολογώντας οι δικοί της άνθρωποι, λένε ότι «η Ντόρα είναι περισσότερο πλέον στο εξωτερικό, παρά στην Ελλάδα». Αυτό, η ίδια δεν το αρνείται, καθώς είναι πάρα πολλές οι επισκέψεις σε αρκετές χώρες, αλλά με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ότι βοηθάει και τη χώρα στην προσπάθεια που κάνει και ενισχύει και την επιχείρηση της ελληνικής κυβέρνησης για να αλλάξει και άλλο το κλίμα για την Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον.
Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ήταν στο Στρασβούργο, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ομόφωνη εκλογή της στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, την πιο σημαντική επιτροπή, καθώς ασχολείται με όλα τα πολιτικά ζητήματα και γενικότερα με ζητήματα δημοκρατίας στα κράτη – μέλη. «Το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει ατονήσει. Μας λείπει το τιμόνι και η κατεύθυνση με αποτέλεσμα να δημιουργείται και ένα χάσμα Βορρά – Νότου» ήταν η πρώτη της δήλωση, δείχνοντας σαφώς πως εννοεί μια νέα Ευρώπη με αλλαγή πολιτικής και αντιμετώπισης των ανισοτήτων.
Είχε προηγηθεί η εκλογή της πριν από λίγους μήνες στη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Το ΕΛΚ, όπως προκύπτει, δίνει μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση της κυρίας Μπακογιάννη, καθώς η μεγαλύτερη σήμερα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για την προεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων.
Εξάλλου, η ίδια συνομιλεί με όλους τους ισχυρούς παράγοντες του ΕΛΚ, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε εκτενή συζήτηση στο Λουξεμβούργο με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος φέρεται να έχει το προβάδισμα, ώστε να λάβει αυτός το χρίσμα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Καλές σχέσεις με Βερολίνο και Παρίσι
Η κυρία Μπακογιάννη χαίρει εκτίμησης από τον γαλλογερμανικό άξονα, με τον οποίο διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις. Η σχέση της με τη Γαλλία είναι ιδιαίτερη, καθώς η πρώην υπουργός είναι από το 2009 η μόνη ξένη γυναίκα που είναι ισόβιο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Παράλληλα, διατηρεί άριστη, σταθερή και ειλικρινή επικοινωνία με το γερμανικό πολιτικό κατεστημένο, ενώ σύντομα θα επισκεφθεί εκ νέου το Βερολίνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζήτησε και συνομίλησε με την κυρία Μπακογιάννη επί μακρόν. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είναι πολύ θετικοί στην αξιοποίησή της στη νέα Επιτροπή, ενώ ο κ. Σταϊνμάγερ φέρεται ότι μετέφερε αυτήν την εκτίμηση και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εσχάτως, έχουν αποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι σχέσεις της με τη Ρωσία και γι’ αυτό καθοριστικός παράγοντας ήταν οι συχνές επισκέψεις που έκανε στη Μόσχα ως ειδική απεσταλμένη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Προ διμήνου είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ είναι καλεσμένη και στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, αν και δεν θα παραστεί διότι έχει πάρα πολλά καθήκοντα με πιο σημαντικό αυτό της προετοιμασίας, εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ που ακολουθεί την ελληνική το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Ακόμη, διατηρεί σταθερή επικοινωνία με τον αμερικανικό παράγοντα με τον οποίο δεν έχει διακόψει επαφές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει, όπως προκύπτει από έγκυρες πηγές, μηνύματα από ισχυρούς παράγοντες της ΕΕ για την αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυρία Μπακογιάννη. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά και για τα ελληνικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ειδικά εάν η κυρία Μπακογιάννη εξασφαλίσει ως επίτροπος ένα χαρτοφυλάκιο, όπως η Ανάπτυξη ή η Ενέργεια, που θα μπορούσε να αποδώσει οφέλη στην Ελλάδα.
Το παρασκήνιο για τον διάδοχο του Μπαρόζο
Μια πιο σαφή εικόνα για τις προτιμήσεις της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ως προς το πρόσωπο που θα ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα, ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των προσώπων που ενδεχομένως θα απαρτίσουν την Επιτροπή από τις τάξεις του ΕΛΚ, θα λάβει η κυρία Μπακογιάννη σε περίπου ένα μήνα στην Ιρλανδία.
Μια πιο σαφή εικόνα για τις προτιμήσεις της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ως προς το πρόσωπο που θα ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα, ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των προσώπων που ενδεχομένως θα απαρτίσουν την Επιτροπή από τις τάξεις του ΕΛΚ, θα λάβει η κυρία Μπακογιάννη σε περίπου ένα μήνα στην Ιρλανδία.
Στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο, το διήμερο 6-7 Μαρτίου οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο υποψήφιός τους για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκεί θα βρεθούν τόσο η κυρία Μπακογιάννη όσο και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και θεωρείται πολύ πιθανόν να έχουν και εκτενή συζήτηση επί πολλών θεμάτων σε…«ουδέτερο» έδαφος, αφού δεν έχουν συναντηθεί κατ’ ιδίαν στην Αθήνα.
Ο Πρωθυπουργός λέγεται ότι δεν είναι αρνητικός στην προοπτική να διαδεχθεί η κυρία Μπακογιάννη τη Μαρία Δαμανάκη στην Επιτροπή, αν και δεν έχει συνομιλήσει με την πρώην υπουργό για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επικοινωνία των δύο πολιτικών, οι σχέσεις τους δεν χαρακτηρίζονται κακές, περισσότερο ουδέτερες λένε οι γνωρίζοντες, ενώ η πλευρά της κυρίας Μπακογιάννη και ευρύτερα η οικογένεια Μητσοτάκη δεν δημιουργεί προβλήματα στον Πρωθυπουργό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διεργασίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τον διάδοχο του Μπαρόζο. Μεταξύ των ονομάτων που συζητούνται είναι ο γάλλος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ και ο ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι που προκρίνεται ως ιδανική λύση, αν και τις περισσότερες πιθανότητες φέρεται να συγκεντρώνει ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μάλιστα λέγεται σε κύκλους των Βρυξελλών ότι η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σκέπτεται να τον «θυσιάσει» για χάρη του εκλεκτού του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε μια τέτοια περίπτωση και ειδικά αν το ΕΛΚ είναι πρώτο κόμμα, η γερμανική πλευρά θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Σουλτς και ο Γιούνκερ θα διαδεχθεί τον Χέρμαν βαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ