Στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οριστικά οι ευρωεκλογές, καθώς, όπως ανακοινώνει μέσω του «Βήματος» ο υπουργός Εσωτερικών, με τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή δίνει τέλος στην ασάφεια του εκλογικού νόμου και απορρίπτει ταυτόχρονα το αίτημα της αντιπολίτευσης να διεξαχθούν μία εβδομάδα νωρίτερα.
Ο κ. Ι. Μιχελάκης απορρίπτει τις προτάσεις για «τριπλές κάλπες» και καλεί ταυτόχρονα τους συναδέλφους του υπουργούς να αφήσουν τα γραφεία τους και να ριχτούν στην εκλογική μάχη. Σχολιάζοντας εξάλλου τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι παραμένει προσκολλημένος σε απόψεις που θα μετατρέψουν τη χώρα σε… Αργεντινή!
Πρώτα απ’ όλα, κύριε υπουργέ, να σας ρωτήσω για την ημερομηνία των ευρωεκλογών. Γιατί επιμένετε να διεξαχθούν μαζί με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 25 Μαΐου;
«Με δεδομένη την ασάφεια που υπάρχει στον νόμο, είμαστε υποχρεωμένοι να αποσαφηνίσουμε τα πράγματα. Γιατί δεν προσδιορίζεται επακριβώς αν οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είδαμε, λοιπόν, πρακτικά το θέμα και είπαμε να διευκολύνουμε την εκλογική διαδικασία και να περιορίσουμε την ταλαιπωρία των πολιτών. Φαντάζεστε τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργούνταν, αν την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών με σταυρό προτίμησης για δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους σε δυο ξεχωριστές κάλπες, προσθέταμε και μια τρίτη κάλπη για την Ευρωβουλή;».
Και τελικώς τι θα γίνει;
«Η ασάφεια του νόμου θα διευκρινιστεί. Και θα διευκρινιστεί με σχετική τροπολογία που θα φέρουμε στη Βουλή άμεσα».
Θα μπορούσατε να κάνετε τις εθνικές εκλογές μαζί με τον πρώτο γύρο και τις ευρωεκλογές με τον δεύτερο γύρο…
«Πρόωρες εθνικές εκλογές δεν θα γίνουν και δεν πρέπει να γίνουν, κύριε Χιώτη. Οπως ξεκάθαρα το είπε πολλές φορές ως τώρα ο Πρωθυπουργός, οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2016. Η χώρα όχι μόνον δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές αλλά βλάπτεται από τη συνεχή εκλογολογία».
Δεν φοβάστε την ψυχολογία της χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές, που πήρε στον λαιμό της και την κυβέρνηση Καραμανλή το 2009;
«Πιστεύουμε ότι θα είμαστε μπροστά στις ευρωεκλογές και θα είμαστε ακόμη πιο μπροστά στις εθνικές εκλογές, οι οποίες –όπως σας είπα –θα γίνουν πολύ αργότερα, με τη λήξη της θητείας της σημερινής Βουλής».
Ακουσα τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει το επιχείρημα ότι αν έλθει στην εξουσία ο Τσίπρας η χώρα θα χρεοκοπήσει. Πιστεύετε ακόμη ότι λειτουργούν τέτοια επιχειρήματα;
«Εσείς πιστεύετε ότι αν ποτέ γινόταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ερχόταν να εφαρμόσει αυτά που λέει, θα μπορούσε η χώρα να σταθεί στα πόδια της; Μπορεί να πάει η χώρα σε μονομερές κούρεμα του δημόσιου χρέους και να βρεθεί κοινοβούλιο χώρας της ευρωζώνης που να δεχτεί κάτι τέτοιο; Δεν θα απομονωθεί η χώρα; Πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει όλες αυτές τις παροχές που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, παροχές που ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ, και ταυτόχρονα να βγάλει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό; Πιστεύετε τελικά ότι με αυτά που λέει μπορεί να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη; Μπορεί να ξαναγοράσει τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, τον ΟΠΑΠ, ή να πετάξει στη θάλασσα την COSCO, όπως δηλώνουν κάποια στελέχη του, να κρατικοποιήσει τις τράπεζες και να μην έρθει σε σύγκρουση με τους εταίρους μας; Να το πω με μια κουβέντα: επιλογές Αργεντινής θα έχουν αποτελέσματα χειρότερα από αυτά της Αργεντινής. Και, τέλος πάντων, δεν θα αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μας κάνει Αργεντινή!».
Το ίδιο έλεγε και ο Γ. Παπανδρέου για τον Σαμαρά το 2012. Αλλά οι πολίτες τιμώρησαν την κυβέρνηση. Δεν φοβάστε ότι θα τιμωρήσουν και πάλι τους κυβερνώντες;
«Εχουμε –όπως είπα –πολύ χρόνο ως τις εθνικές εκλογές. Ακόμη και το πρόσχημα που επιστρατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές μπορεί να ξεπεραστεί και η σημερινή Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Να σας θυμίσω ότι είμαστε μια ανάσα από την πόρτα που μας βγάζει έξω από την κρίση. Οι πολίτες δεν θα θελήσουν να τινάξουν τις θυσίες τους στον αέρα. Δεν θα θελήσουν να γυρίσουν στην ανασφάλεια και τις αβεβαιότητες του παρελθόντος. Ομως γι’ αυτό θα πρέπει οι υπουργοί και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης να βγούμε έξω από τα γραφεία μας και να κάνουμε ακόμη πιο αισθητή την παρουσία μας για να επικοινωνήσουμε στους πολίτες την πολιτική μας».
Λέτε ότι οι υπουργοί είναι σαλονάτοι;
«Ας πάρουμε το παράδειγμα του Πρωθυπουργού. Πήγε στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με τους κοινοτικούς παράγοντες, είδε τον Πούτιν. Από τις Βρυξέλλες πήγε κατευθείαν στην Κεφαλλονιά, διανυκτέρευσε εκεί, την επόμενη ημέρα έκανε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και επέστρεψε στην Αθήνα, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη για την ανεργία. Και, για όσους προσπαθήσουν να παρερμηνεύσουν αυτή μου τη δήλωση, τονίζω ότι δεν έχει να κάνει με προεκλογικό κάλεσμα, ούτε με κριτική στους συναδέλφους μου, αλλά με την αυτονόητη υποχρέωση που πρέπει να έχουν τα κυβερνητικά στελέχη από την πρώτη ημέρα της εκλογής τους».
Εκλογές
«Πολιτική η απάντηση στη Χρυσή Αυγή»
Εκλογές
«Πολιτική η απάντηση στη Χρυσή Αυγή»
Κατά τη γνώμη σας η Χρυσή Αυγή μπορεί να λάβει μέρος στις εκλογές ή έχει κώλυμα εκλογιμότητας λόγω της προφυλάκισης του αρχηγού και πέντε βουλευτών της;
«Η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι είναι δύο σε ένα. Με το ένα ασχολείται η Δικαιοσύνη. Το άλλο είναι πολιτικό και κοινωνικό. Η καταλυτική λοιπόν απάντηση στη Χρυσή Αυγή δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και κοινωνική. Ακόμη, άλλωστε, και αν ετίθετο εκτός νόμου, θα μπορούσε να εμφανιστεί με άλλο όνομα. Θα ισχυριζόταν μάλιστα ότι διώκεται από το πολιτικό σύστημα και θα παρίστανε το θύμα. Μην ξεχνάμε το γνωστό παράδειγμα από τη γειτονική μας Τουρκία, χωρίς να εξομοιώνουμε τις δύο περιπτώσεις, όπου η απαγόρευση είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».
Η ΝΔ πρέπει να δώσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με στελέχη από την Αυτοδιοίκηση ή με πολιτικά στελέχη;
«Στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πάμε με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Με ανθρώπους δηλαδή που ξέρουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και θα παρουσιάσουν συγκεκριμένη, ρεαλιστική αλλά και οραματική αυτοδιοικητική ατζέντα. Με ανθρώπους έμπειρους, ικανούς και καταξιωμένους στη συνείδηση των συμπολιτών τους. Αλλωστε αυτός ήταν ο στόχος μας όταν προτείναμε την αλλαγή στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που δυστυχώς δεν πέρασε λόγω της άρνησης του ΠαΣοΚ να τη στηρίξει».
Το ίδιο ισχύει για το «σπάσιμο» των πέντε μεγάλων νησιών, δηλαδή Ρόδου, Κεφαλλονιάς, Κέρκυρας, Λέσβου και Σάμου;
«Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ίδιο. Για να αντιληφθείτε τη στρέβλωση που υπάρχει στον «Καλλικράτη» αναφέρω χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Λέσβου σε σύγκριση με το Ρέθυμνο. Ενώ ο Νομός Ρεθύμνου έχει τον μισό πληθυσμό και πολύ μικρότερη έκταση από τη Λέσβο, παρ’ όλα αυτά οι έντεκα δήμοι του συγχωνεύθηκαν σε πέντε, ενώ οι δεκατρείς δήμοι της Λέσβου σε έναν, σύμφωνα με την αρχή του «Καλλικράτη» «κάθε νησί ένας δήμος»».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ